Пет от девет призови отличия за математиците от Старозагорска област в конкурса на списание „Математика”

„С исторически успех за Стара Загора завърши конкурсът на списание „Математика” за 2017 година“ . Това съобщи за dolap.bg  известният математик Любомир Любенов. От 9-те призови места на конкурса младите старозагорски математици успяха да заемат 5 от тях“.

Победител в групата на  5 клас е  възпитаникът на ППМГ Никола Обрешков“ в Казанлък Георги Стратиев; Михаил Михов от ППМГ „Гео Милев“ – Стара Загора завоюва второ място, а третите места са само за наши математици – Айлин Маневска от Казанлък, Мирослав Минчев и Теодор Танков от Стара Загора.

Конкурсът на списание „Математика”, който датира от 1986 г., се провежда в два кръга. Първият кръг е задочен. Участниците се класират според изпратените решения на конкурсните задачи от брой 5 и 6/2015 г. и брой 1 и 2/2016 г.

Във всеки брой се предлагат три задачи – за 5, 6 и 7 клас. Седмокласниците се класират въз основа на трите задачи, а шестокласниците – на първите две. Учениците от 5 и 6 клас могат да изпращат решения и на задачи за по-горните класове. При класирането се отчитат всички изпратени решения. Победителите от задочния кръг получават покана за участие във втория (очен) кръг. Очният кръг на конкурса на списание „Математика“ за ученици от 5 – 7 клас се проведе на 17 юни 2017 г. в София, в Института по математика и информатика (ИМИ) на БАН.

Победители тази година са:

7 клас   

Първо място: Мартин Димитров Димитров, София

Второ място: Георги Цветелинов Игнатов, Враца

Трето място: Теодор Живков Танков, Стара Загора

6 клас

Първо място: Иван Тодоров Тагарев, София

Второ място: Георги Станимиров Тончев, Плевен

Трето място: Мирослав Динков Минчев, Стара Загора

5 клас

Първо място: Георги Митков Стратиев,  Казанлък

Второ място: Михаил Петков Михов, Стара Загора

Трето място: Айлин Смаил Маневска, Казанлък

С очния кръг на конкурса на списание „Математика” започват изявите на младите математици на Стара Загора.

На 1 юли 2017 г. е финалът на Международния турнир „Математика без граници” в Несебър.

След него Мирослав Минчев и Теодор Танков ще представят Стара Загора и България  на Международната олимпиада в Сингапур, която стартира на 15 юли 2017 г.

На откритото първенство на Азия, което започва на 2 август 2017 г. в Куала Лумпур (Малайзия), българската математическа школа ще бъде представена и от старозагорските математици  Михаил Михов, Любен Карбанов, Христо Анастасов, Теодор Танков от Стара Загора.

Международните успехи на Стара Загора в областта на училищната математика през последните три години свързваме и с неоценимата помощ и разбиране от страна на кмета на Стара Загора  ЖивкоТодоров, чиято заслуга е участието на елитните ни математици в световните прояви.

Росица Ранчева; на снимката: математикът Любомир Любенов

Младите математици с кмета Живко Тодоров