Ревю-спектакъл „Приказен свят“ сътвориха 37 малки художници

За 11-а поредна година, финалната проява на децата от Школата по изобразително изкуство при НЧ „Родина 1860“ – Стара Загора, беше модно ревю на тоалети, изработени от нетрадиционни материали. Събитието се състоя на 16 юни 2017 г. в Стария театър. По идея на Мариана Желязкова, то беше ревю-спектакъл „Приказен свят“, населен със смели рицари, жар птица, русалки, феи, принцове и принцеси и други приказни герои.

Когато завесата се вдигна, на сцената бяха „вкаменени“ прелестни принцеси, орисани от зла магьосница. Но смел принц с вълшебно цвете на любовта и приятелството, пребори магията  и  събуди замъка за нов живот.

Тогава започна дефилето на 37 малки, големи и още по-големи възпитаници на Школата, облечени в невероятни тоалети, на които могат да завидят и най-големите световни  модни дизайнери. Дори да си представите всичките цветове на дъгата и техните нюанси, пак няма да придобиете реална представа не само за фантазията на децата, но и за изпълнението и представянето на тоалетите. Публиката, препълнила до последното място салона, стана свидетел и аплодира горещо най-доброто от детската фантазия – романтични рокли със сложни конструкции и жизнерадостни настроения, прекрасни цветя, разцъфнали на фона на изгряващото слънце, “разказани“ сюжети от приказки, екстравагантни  тоалети и други наситени с много нежност и финес, бални рокли, „утринна роса“  – допълнена със щипка лукс от кристали, „песен на камбанките“ и десен, наситен с парчета от узряла диня, смело и необичайно съчетаване на цветове, висша мода, актуални аксесоари, слънчево изригване, цветни и колоритни модели, с различни декорации и пр.

Факт е, че всички момичета обичат да се фръцкат с новите си тоалети, но децата се държаха като истински манекени, прекопирали от тях най-доброто  – сценична свобода и естетика. Към Приказния свят се присъединиха подобаващо чудесните балерини от Школата за класически танци при читалището с ръководител Снежана Дескова, за да превърнат спектакъла в едно незабравимо преживяване..

На финала сцената се изпълни с всички артисти, манекени и танцьори, които сътвориха събитието, подпомогнати от трите добри орисници Мариана  Алипиева, Таня Шивачева, Татяна Полихронова, учителите, с чиято помощ децата от Школата по изобразително изкуство сътвориха тези зашеметяващи тоалети.

„Хубаво е, че всички приказки имат щастлив край, каза г-жа Алипиева, директор на Школата. – Винаги се намира някой, който да събуди заспалите. Такива малки вълшебници като художниците, успяха да създадат чудна приказка, която е още един красив детайл в дейността в Школата, която се развива вече 35 години“.

Росица Ранчева