Прекрасна изложба „Дружба “ украси зала „Байер“

50 живописни платна на 9 автори от 7 града украсиха култовата зала „Лубор Байер“ в Стара Загора. Те са резултат от 22-то издание на пленера „Дружба 2017“, който се проведе в града на липите от 6 до 15 юни т.г. В пленера участваха художниците доц. Анна Цоловска от София, Цветан Казанджиев от Ямбол, Румен Рачев от Казанлък, Добрин Вътев от Бургас, Георги Стойнев от Димитровград, доц. Маринета Млячкова от Велико Търново, Любен Генов от София, Никола Москов и Милен Иванов от Стара Загора.

Пленени от романтиката на най-зеления български град, ухаещ на липи и от хилядолетното му минало, от срещата с модерни, красиви и позитивни хора, големите майстори на четката са  запечатали завинаги върху платната си духовната сила и мощ на един вечен и млад град. Струва си да се посети експозицията, за да се преоткрием чрез очите, сърцето и таланта на живописците света, в който живеем,  да го обичаме, да му се радваме  и ценим повече.

„Благодаря на пленеристите за сътвореното от тях, което радва нас, посетителите в тази зала и което ще остане  като трайно наследство в Старозагорската художествена галерия, с което се обогатява фондът й“, каза в словото си при откриване на изложбата зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова. – Въпреки изминалите много тежки години, с изключителната подкрепа на кмета, Общината успява ежегодно да осигурява провеждането на пленер „Дружба“. Поздравявам ви за естетската дипляна с представяне на пленеристите и за изящните плакети, които всеки от тях ще отнесе със себе си, за спомен от събитието“.

Г-жа Сотирова връчи на всеки пленерист грамота и плакет – произведение на приложното изкуство, дело на приложника Христо Златев.

„На мене се падна честта, от името на участниците в пленера, да изразя благодарността си към домакините за това значимо събитие  – Община Стара Загора, отдел „Култура“, а също и голямата ни признателност към организатора доц. Злати Златев, който е председател на Представителството на старозагорските художници“.  Това каза Любен Генов, участник в пленера, председател на Съюза на българските художници. “Колегата Златев блестеше със своя организаторски талант и усет да събере много добра компания от всички краища на България – автори разнообразни като натюрел и от различни поколения. Затова и резултатът е така богат и пъстър. На него дължим не само присъствието си, но и удоволствието от една невероятна атмосфера и високо ниво на професионални отношения и работа. Щастливи сме, че имахме късмета да сме част от нещо много хубаво, резултатът от което се вижда в зала „Байер“. За нас беше вълнуващо да творим 10 дни в този красив, хилядолетен град, съчетал в себе си съвременен чар, вълшебен аромат и пластовете култура от неолита през античността, до възрожденската живопис – върховете на изобразителното ни изкуство от началото и средата на миналия век и до постиженията в съвременното ни изкуство и архитектура. Но за качествата на изложбата най-добре е да се произнесете вие зрителите. Ние направихме това, което можахме“.

Г-н Генов сподели още, че „отдавна пленерите, организацията на които стана традиция за някои градове в България, какъвто е случая с 22-то издание в Стара Загора, което заслужава адмирации, е нещо много повече от буквалното значение на понятието – рисуване на открито, сред природата. Тук всичко става благодарение на подкрепящата институция. А това е изключително важно, за да може онзи индивидуален първичен акт на създаване на изкуство да се превърне и в национална култура. Според него, днес пленерите за художниците са особено важни и полезни творчески срещи. Те са интересни като среда за обмен на идеи между артистите, като предизвикателство художникът да направи опит да излезе от своето амплоа, да замени обичайното творческо пространство на ателието си с ново, необичайно, с нови културни влияния и наслагването им в съзнанието и като социално-битов феномен, и като инспирация. Едни намират полезност в комуникациите, в общуването, други се вълнуват от гледките, от новите визии. А Стара Загора дава по много и в двете направления. Още нещо много важно като качествен резултат е колекцията от нови творби, която попълва фонда на Галерията и шанса, който се дава на нас художниците да бъдат част от тази колекция, да са представени в този фонд, за което също са  много благодарни.”

Участниците в пленера са изявени творци в областта на живописта.

Анна ЦОЛОВСКА е доцент по „Скулптура и художествени конструкции“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Нейни проекти в индивидуални изложби са цифрова графика „Генерирани в компютъра, създадени от ръката“, литография, графика. Доц. Маринета МЛЯЧКОВА е от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, факултета по изобразително изкуство, катедра „Живопис“. Творческите й интереси са в областта на живописта, колажа и рисунката. Любен ГЕНОВ е настоящият председател на Съюза на българските художници. Като автор се изявява в областта на живописта. Има самостоятелни изложби както в страната, така и в Париж и Швейцария. Носител е на наградата от Националния конкурс по живопис „Българската духовна и материална култура  – нашата идентичност по Пътя към Европа“. Цветан КАЗАНДЖИЕВ е роден в Ямбол. Член е на СБХ, секция „Графика“. Носител на националната награда от изложба на графиката и малките графични форми (1995), има и престижни отличия от биеналета на графиката в Испания, Сеул, Корея, Испания и др. Румен РАЧЕВ е от Казанлък. Завършил е специалността „Стенопис“ при проф. Тома Върбанов в Националната художествена академия. Негово дело са стенописите в пет източноправославни храма, множество икони. Участва в национални и международни живописни изложби. Носител е на авторитетни награди. Добрин ВЪТЕВ е от Бургас. Завършил е университета във Велико Търново, специалността „Скулптура“ при проф. Милан Андреев. Има множество участия в международни, национални форуми на изобразителното изкуство. Георги СТОЙНЕВ работи в областта на живописта, акварела, колажа, рисунката и керамиката. Участвал е в над 30 форума на изобразителното изкуство в страната. Негови творби притежават 11 художествени галерии в България. Доайенът между пленеристите Никола МОСКОВ е завършил специалност „Живопис“ във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Дълги години работи като главен асистент в Педагогическия факултет на Тракийския университет. Изписал е три параклиса в Стара Загора. Негови творби има в Самара, Русия, във Франция, Канада, Словакия и др. Най-младият живописец Милен ИВАНОВ е завършил ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, специалност “Иконография“. Защитава магистърска степен в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, специалност „Арт мениджмънт“. Работи в областта на живописта, графиката, иконографията (стенопис, иконостаси). Живее и работи в Стара Загора.

Организатор на Пленер „Дружба 2017“ е старозагорското Представителство на Съюза на българските художници с подкрепата на Община Стара Загора.

Росица Ранчева