Фестивалното лято 2017 на Държавна опера – Стара Загора

Богато на събития е Фестивалното лято на Държавна опера – Стара Загора. На 1 юли на сцената на амфитеатъра в курортния комплекс „Марина Диневи“ в Свети Влас младият, многонационален балет на Държавна опера – Стара Загора ще гостува за първи път на Международния Фестивал на изкуствата със спектакъла на балета „Делвата“ по музика на Алфредо Казела и хореография на Флавио Бенати. Гостите на курортното селище Свети Влас  ще се насладят на атрактивната танцова комедия в ярки цветове в духа на Сицилия. Същата вечер – 1 юли, от 19:00 часа Държавна опера – Стара Загора ще представи на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ в София спектакъла на операта „Бохеми“ от Пучини. Диригент Ивайло Кринчев, режисьор Огнян Драганов. В главните роли участват Беса Лугичи (Косово), Михайло Малафи (Украйна), Ивайло Джуров, Руси Ников, Деси Стефанова, Теодор Петков и др.

„Кармен” от Жорж Бизе е изборът на Държавна опера – Стара Загора за второто издание на „Опера на стадиона“.  Грандиозната продукция на любимото оперно заглавие ще бъде представена на 6 юли от 21:00 часа на специално построена огромна сцена на стадион „Берое“Стара Загора.  Почитателите на оперното изкуство ще бъдат зарадвани с участието на оперната прима Веселина Кацарова в ролята на Кармен. Световната певица, която от 2016 година е и Артистичен директор на Старозагорската опера, покани да й партнират звездните гласове на България – Калуди Калудов (Дон Хозе) и Цветелина Василева (Микаела), както и френския баритон Сирил Ровери – за ролята на тореадора Ескамилио. Два оркестъра, два хора – на оперите в Стара Загора и Бургас, артисти от Цирк „Балкански“, деца от ДЮСОБ  „Маргаритки“, Прабългарска школа за оцеляване „Багатур“ и много други участници ще наситят спектакъла  с динамика и страст.

На 12 юли в Летния театър на старата българска столица Велико Търново Старозагорската опера ще представи ефектен концерт-спектакъл на Калин Вельов и групата ТУМБАИТО.  Музикалното събитие е посветено на златните български шлагери от втората половина на 20 век  в нови, слънчеви латино версии. Ще прозвучат любими песни от 60-те, 70-те и 80-те години, познати на многобройните почитатели на Калин Вельов & TUMBAITO в латино аранжиментите от едноименния албум, вече и в елегантни оркестрации. В спектакъла участват оркестърът с диригент Димитър Косев и балетът на Държавна опера-Стара Загора.

Държавна опера – Стара Загора ще представи в рамките на Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете 2017“ във Велико Търново на 14 юли 2017 г. операта „Лучия ди Ламермур” от  Гаетано Доницети. Представлението се посвещава на 220 години от рождението на гения Гаетано Доницети. Блестящ солистичен състав ще видят търновци и гостите на старопрестолния град в главните роли. Държавна опера-Стара Загора гостува със спектакъла на операта „Лучия ди Ламермур“  на 21 юли на сцената на Летния театър на гр. Бургас.

Веднага след гостуването си във Велико Търново съставът на Старозагорската опера се отправя към следващото си престижно фестивално участие. За втора поредна година оперният театър е поканен да гостува на ММФ „Моцартови празници“ в Правец. На 15 юли ще представи балетния спектакъл за деца и възрастни „Пепеляшка“ по музика на Сергей Прокофиев,  а на следващата вечер – площадът пред Община Правец ще се превърне в гигантска сцена, на която ще се разиграе вълнуващата и изпълнена със страсти драматична история на операта „Кармен“ от Бизе. Този път за ролята на огнената циганка е привлечена сръбската оперна дива Саня Анастасия, която в продължение на няколко сезона не слиза от афиша на летния фестивал на Арена ди Верона. В ролята  на Дон Хозе ще й партнира италианският тенор Дарио Ди Виетри, а в ролята на Ескамилио ще гостува Венцеслав Анастасов. На диригентския пулт ще застане Давид Крешенци от Италия.

Античният форум на Стара Загора и тази година през месец юли ще бъде оживен от впечатляващи концерти и спектакли на Операта. Опера и балет ще триумфират в бляскави оперна и балетна гала вечери  на 22 и на 26 юли, а на 29 юли – под звездите ще прозвучи култовият концерт Шоуто продължава Queen Tribute с участието на оркестъра на Държавна опера – Стара Загора и рок банда, солист Теодор Койчинов.  Оперната гала и концерта ще дирижира Димитър Косев.

През август Старозагорска опера продължава своя активен летен сезон с още няколко участия в различни градове на България. На 21 август едноактната комична опера „Слугинята господарка“ от Джовани Перголези ще бъде представена  на сцената на Римските терми във Варна. На 24 август в Летния театър на гр.Велико Търново ще прозвучи Шоуто продължава Queen Tribute с вечните песни на легендарната група, изпълнени от симфоничен оркестър, рок банда и Теодор Койчинов. Диригент Димитър Косев. На 26 август е второто гостуване на Старозагорската опера в Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете 2017“ във Велико Търново със спектаклите на операта „Селка чест“ от Пиетро Маскани (с участието на световния тенор Зоран Тодорович в ролята на Туриду) и балета „Делвата“ по музика на Алфредо Казела.