Самостоятелен клавирен концерт на Симон Павлов, носител на Наградата „Млада Загора“

На 19 юни 2017 г. (понеделник) от 18:00 часа в зала „Pro Arte“ на общежитието на НУМСИ “Христина Морфова“, зад пицария „Царя“, е самостоятелният клавирен концерт на Симон Павлов – носител на Наградата „Млада Загора“ за тази година, ученик в 11 клас на Музикалното училище в класа на Милена Александрова. В програмата на концерта са включени произведения от Скарлати, Бах, Бетовен, Шопен, Прокофиев и Хачатурян.

Симон Марио Павлов учи  пиано от 8-годишна възраст в Обединена школа по изкуствата „Мишо Тодоров” към читалище „Зора-1860”, гр. Сливен с преподавател Елена Ангелова. През 2013 г. е приет в специалност „пиано“ в Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова” – гр. Стара Загора, в класа на Златка Дончева, а от септември 2015 г. е в класа на Милена Александрова.

Само за последната година Симон има завоювани редица призови места в национални и международни музикални конкурси, участва в престижни майсторски класове. Избран е за „Ученик на годината“ на НУМСИ “Христина Морфова“ за Учебната 2015/2016 г. и има Грамота за високи художествени постижения и принос в развитието и историята на училището (19 април 2016 г.).

В началото на месец април тази година Симон се върна от гр. Крайова, Румъния, където се проведе XI Международен клавирен конкурс „Крайова – пиано”. Там четиричленното международно жури, в съревнование с пианисти от няколко националности,  оцени изпълнението на Симон с първа Абсолютна награда (100 от 100 точки), което му донесе и плакет – специален знак от румънското Министерство на образованието, както и една от паричните награди от фонда на конкурса.

В Националния конкурс „Децата на България пеят, танцуват, рисуват” – гр. Шумен, 11-12 март 2017 г., Симон получи първа награда и специалната награда на името на Панчо Владигеров от журито  с председател проф. д-р Ростислав Йовчев.

На XXIII Национален конкурс за най-добро изпълнение на българска творба „Върбан Върбанов” – гр. Бургас, с председател на журито доц. Маргарита Кръстева, Симон печели отново Първа награда.

Симон Павлов участва в много концерти в Стара Загора. От учебната 2015/2016 година активно акомпанира на певци и инструменталисти, както и участва в различни камерни формации в НУМСИ „Христина Морфова”. Участва в много музикални фестивали, които не са с конкурсен характер, както и в повечето концерти, организирани от НУМСИ на училищни, общински и национални форуми. Няколко пъти е стипендиант на фондация „КОМУНИТАС” в проект „1000 стипендии“ и печели основна стипендия в областта на музиката и в областта на театралното изкуство. Многобройни са участията му  като пианист и в различни литературни изяви – представяния на книги и стихосбирки на Таньо Клисуров, Донка Йотова, Стефанка Мирчева, Милена Николова; в литературния конкурс „Николай Лилиев”; срещи с поети от Хасково, Ямбол и други. От 2016 г. Симон е председател на Училищния ученически съвет в НУМСИ „Христина Морфова”, където е инициатор на няколко младежки събития и проекти, насочени към това училището да бъде привлекателно място за учениците.

Ето и още от по-важните награди, отличия и участия в майсторски класове на Симон Марио Павлов:

 • През м. май 2011г. участва във фестивал „Свободна сцена на младия изпълнител” – град Бургас.
 • През месец декември 2011г. (в периода 12-17 декември) участва в европейски проект „Културата – синтез на изкуство, знания и религия” по програма „КОМЕНСКИ” и представя България в Австрия, където четиричленната българска делегация има задачата да запознае останалите участници в проекта с българската култура и обичаи, и изнеся концерт с произведения от български композитори.
 • През месец май 2012 г. участва във VI Празник на младия талант, гр. Хасково, където председателят на журито (г-жа Милка Митева, директор на Националното музикално училище „Любомир Пипков”, София) го отличава като най-добре представил се пианист.
 • На XII Национален музикален конкурс „Милчо Петров”, гр. Пловдив, с председател проф. Николай Стойков, който се проведе на 03.06.2012г., печели Първа награда.
 • На IV Национален музикален фестивал „Мишо Тодоров”, гр. Сливен,  получава  специална наградата на Читалищното настоятелство на Читалище „Зора-1860” за най-добър пианист.
 • На V Национален музикален фестивал „Мишо Тодоров”, гр. Сливен, провел се на 09.06.2013г. получава най-високото отличие – специалната награда „Мишо Тодоров”.
 • На VII национален празник на младия талант, с председател на журито Нели Попова-Коева, който се състоя на 11.05.2013 г. в гр. Хасково,  печели златен медал.
 • На IX Национален фестивал на музикалните школи, с председател на журито проф. Албена Димова, който се проведе на 23.06.2013 г. в гр. Пловдив,  печели II-ра награда.
 • През март 2014 г. завършва майсторски клас на проф. Татевик Мокацян и „Et Arsis Piano Quartett”.
 • През юни същата година  прави първия си самостоятелен концерт в гр. Стара Загора, Казанлък и Сливен.
 • На 08.06.2014 г. участва и в Национален Фестивал „Мишо Тодоров”, Сливен и получава награда за отлично представяне.
 • На 01.10.2014 г. участва  в майсторски клас по пиано на акад. проф. д-р Атанас Куртев.
 • На VIII Международен клавирен конкурс „Класика и съвременност” Стара Загора 2014 г., с председател на журито Акад. проф. д-р Атанас Куртев,  печели втора награда.
 • През март 2015 г. завършва майсторски клас на проф. Андреас Райнер и „Еt Arsis Piano Quartett”.
 • През април 2015 г. свири на концерта, по случай патронния празник на НУМСИ „Христина Морфова”, под палката на Маестро Георги Димитров.
 • През май 2015 г. по повод Деня на славянската писменост и култура ръководството на НУМСИ „Христина Морфова”  го отличава за високи художествени постижения и активно участие в културния живот на училището.
 • През юни 2015 г.  прави самостоятелни рецитали в Сливен и Стара Загора.
 • През февруари 2016 г. з завършва майсторски клас на проф. Татевик Мокацян и „Et Arsis Piano Quartett”.
 • На XXV Национален конкурс за певци и инструменталисти „Светослав Обретенов”-гр. Провадия, с председател на журито проф. д-р Борислава Танева,  печели 2-ра награда (при неприсъдена първа).
 • На 9.04.2016 г. в Стара Загора на конкурса „Мол Galleria търси млади таланти”  печели специална награда от настоятелството на Държавна опера – Стара Загора.
 • На 19.04.2016 г. солира на оркестъра на Държавна опера – Стара Загора с концерт №3 „Младежки” на Д. Кабалевски, под палката на Маестро Красимир Къшев. В същата вечер е награден за принос в историята на НУМСИ „Христина Морфова” – Стара Загора.
 • На XXIV Международен конкурс „Музиката и Земята” – гр. София, с председател на журито проф. Жени Захариева,  печели 2-ра награда и специална награда на името на Васил Генов.
 • През юни 2016 година  прави концерти в Стара Загора, Сливен и Нова Загора (по покана на проф. Минко Балкански), както и организира и участва в концерт, по повод учредяването на „Лайънс клуб” в Стара Загора, с благотворителна кауза за училището – на концерта  са събрани средства за закупуване на музикални инструменти за НУМСИ „Христина Морфова”.
 • През октомври 2016 година  прави клавирен рецитал в град Сливен.
 • На IX Международен конкурс „Класика и съвременност” – гр. Стара Загора, с председател на журито акад. проф. д-р Атанас Куртев, е отличен с II награда и специална награда за най-добро изпълнение на творба от съвременен композитор.
 • През ноември 2016 в гр. Бургас участва в концерт, по повод 80-годишнината от рождението на композитора Константин Ташев, където Конфедерацията на българските писатели го отличава  за ярко музикално присъствие.
 • Член е на Клуб 2016, проект „Успелите деца на България” на фондация „Димитър Бербатов” и е номиниран за наградите на фондацията в област „Изкуства”.
 • В периода 1-5 март 2017г. завършва  майсторски клас по камерна музика на Ребека Хартман и “Et Arsis Piano Quartett”.
 • На 29 март 2017 г. завършва  майсторски клас на акад. проф. д-р Атанас Куртев