Jazz Forum Stara Zagora – горещи аплодисменти за Военен биг бенд Стара Загора

Вторият концерт на втората вечер на Джаз форум Стара Загора, който се състоя на 9 юни 2017 г., ще остане като едно от върховните постижения в шест годишната история на уникалния фестивал. То принадлежи на Военния биг бенд Стара Загора с диригент капитан Цветомир Василев. Маестрото е събрал изключителни музиканти, не само големи професионалисти, но и хора, отдадени всецяло на джаза – саксофони: Иван Василев, Кирил Божидаров, Мирослав Христов, Ивелин Петров и Младен Николаев; тромбони: Георги Донев, Борислав Милков, Константин Стоянов, Димитър Димитров; тромпети: Стефан Георгиев, Стефан Ников, Милен Петров, Руслан Русев; пиано – Теодор Петков; китара – Димитър Благоев; бас китара – Даниел Лазаров; ударни – Емил Костурков и Антон Стефанов. Солисти бяха  Крег Бейли (САЩ) – саксофон и вокалистите Милица Гладнишка, Марина Господинова,  Петър Салчев. Концертът беше посветен на магнетичната музика на Рей Чарлз и 100-годишнината на Ела Фицджералд.

Крег Бейли се появи на сцената със златния си саксофон още в предходния концерт , посветен на Телониъс Монк и Дизи Гилеспи. С военните свири свои авторски парчета и аранжименти, някои от които е изпълнявал с оркестъра на Рей Чарлз, на който повече от 13 години е бил музикален директор, аранжор, водещ саксофонист и флейтист. Освен че свири, той дирижира някои от парчетата си, танцува, припява, създаде прекрасно настроение на сцената и сред публиката. Градусът на настроението и възхитата повишиха и тримата вокалисти – Петър Салчев, който изпълни песни от репертоара на Рей Чарлз, а Милица Гладнишка и Марина Господинова на Ела Фицджералд.

Всъщност, концертът не може да се опише или преразкаже. Той може само да се изживее и дълго, дълго да бъде мярка за високо изкуство. Доказателство за това са горещите аплодисменти на публиката, която при 10 градуса температура, беше препълнила до последния миг цялата главна улица и пространствата около нея на Античния форум „Августа Траяна“.

При такава неистова съпричастност и излъчвана повсеместно позитивна енергия към джазовия форум, Господ се смили и разгони встрани от терена черните дъждовни облаци. Без преувеличение, присъстващите, въоръжени с чадъри и топли дрехи, с благодарност станаха свидетели на това странно, красиво и спасително явление.

В предхождащия концерт в  изпълнение на Шибил Бенев – пиано, китара, Петър Момчев – саксофон, Венцислав Благоев – тромпет, Владислав Мичев – тромбон, Димитър Благоев – китара, Михаил Иванов – контрабас беше поднесена модерна импровизация в стил „бибоп“.

Тази вечер от 19:30 ч. отново на Античния форум маестро Антони Дончев ще изведе на сцената Фестивалния биг бенд, сформиран само от звезди в джаза. Специални гости ще бъдат тромбонистът Конрад Хъруинг от САЩ и саксофонистът Анди Скофийлд от Великобритания.

Финалният концерт ще бъде на Биг бенда на Сръбското радио и телевизия от Белград с диригент Иван Илич. Според музикалния директор Венци Благоев, сърбите ще покажат най-доброто от репертоара си.

Дано Господ отново да бъде с нас и да не завали дъжд!

Росица Ранчева

Снимки: Емил Енчев за Джаз Форум