JAZZ FORUM STARA ZAGORA E В СТИХИЯТА СИ

На 8 юни 2017 г., проливният дъжд, който не спря да се излива целия следобед и вечерта, попречи на любителите на тази красива музика да се насладят на специалното място – Античния форум „Августа Траяна“. Все пак шестото издание на  Международния „Джаз форум Стара Загора“стартира подобаващо във фоайетата и на сцената на операта.

Традиционното шествие из града с Диксиленд и мажоретки, по обясними причини, не можа да се случи. Фестът започна под козирката на операта с изпълнение на „Zara Dixieland  All Stars”, продължи във фоайето с изпълнение на мажоретките и се настани за повече от три часа в салона и на сцената на операта.

Строен на балкона, Военният биг бенд Стара Загора с диригент капитан Цветомир Василев, изпълни фестивалния химн „Зара джаз фанфари“, който специално беше композиран от Любомир Денев още за второто издание.

Облечена в шармантен тоалет, зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова откри шестия Джаз Форум Стара Загора и му пожела на добър час. Тя благодари на публиката, препълнила залата, че е вярна и съпричастна към събитието, което се гради цяла година, с огромни емоционални инвестиции и отдаденост от екипа на отдел „Култура“ при Общината. Благодари и на ръководството на Старозагорската опера, което откликна на създалото се климатично неудобство и предостави сцената си, премествайки собствения си концерт- спектакъл „Биен венудо Аржентина„ в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Зам.-кметът отправи комплименти и към Алесандро Морето, директор на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица изток 3“, един от сериозните спонсори на събитието.

„Горд съм да бъда тук като организатор. Тук е изворът на музиката и сме много доволни тази вечер да сме на сцената, където се срещат класическата музика и иновацията в музиката, а именно джаза. А където има иновация, там е „КонтурГлобал“. Затова съм щастлив, че подкрепяме това събитие“, заяви Алесандро Морето.

Г-жа Сотирова искрено благодари за ентусиазма, високия професионализъм и организаторски талант на артистичния директор и любимец на старозагорската публика Венцислав Благоев за прекрасната програма и осигурените класни музиканти – звезди, на които се наслаждават всички европейци и американци.

На свой ред артистичният директор допълни благодарностите към другите спомоществователи – Фондация „Америка за България“ ,Клиниката на д-р Трошев, ресторант „Музикато“ и хотелите „Форум“ и „Уникато“ и на най-добрата, вярна  и компетентна публика.

„От 2009 г. с огромното съдействие на Община Стара Загора правим чудеса.  Официално е мнението, че джазовата столица на България не е нито София, нито Пловдив, а Стара Загора“, каза Венци Благоев и заслужи аплаузите на меломаните.

На шестата година на „Джаз форум Стара Загора“участват шест биг бенда, като  два от тях са  уголемени диксиленд-формации.  Тази година той се провежда под мотото „Големите звезди и големите оркестри“.

Първи на сцената изнесе програмата си Биг бенд Русе с диригент Димчо Рупчев.

Основаният през 1963 г. бенд е продължител на дълголетната традиция, водеща началото си от 60-те години на 19 век. Днес наследниците й утвърждават свой стил и оформят съвременен и динамичен образ на оркестъра, който се превърна в една от емблемите на културния и обществен живот в Русе.

Формацията реализира записи за БНТ и БНР, издава два самостоятелни компактдиска.

За големите си музикални и творчески постижения оркестърът е отличен с няколко музикални награди, както и със специалната награда на Министерството на културата и орден „Кирил и Методий” – първа степен.

В първата част от програмата си бендът изпълни стандарти и разнообразни джазови парчета. Във втората част солисти бяха харизматичната любимка на старозагорската публика Хилда Казасян и проф. Христо Йоцов, които бяха бисирани.

Вторият завладяващ концерт беше поднесен от Zara Dixieland All Stars. Като истински звезди, мъжете в състав уникалният проф. Владимир Радулов – пиано и вокал, Венци Благоев – корнет, Румен Халачев – сопран саксофон, доц. Георги Донев – тромбон, Цветомир Цанков -вокал и банджо, Димитър Благоев – банджо, Красимир Стефанов – туба и Емил Костурков – барабани – без преувеличение „пренесоха“ публиката в Ню Орлеан и й създадоха огромна радост и наслада.

След бисовете, за да се „затвори“ кръгът на вечерта, бандата изведе публиката от салона, за да я покани на Джем сешън в „Музикато“.

Тази вечер (9 юни) от 19:30 ч. на сцената на  Античния форум ще бъде представен проектът „Между златото по пръстите и златото в пръстите“, посветен на две колосални фигури с огромен успех за облика на модерния джаз – Телониъс Монк и Дизи Гилеспи. Ще го чуем в изпълнение на Шибил Бенев – пиано, китара, Петър Момчев – саксофон, Венци Благоев – тромпет, Владислав Мичев – тромбон, Димитър Благоев – китара и Михаил Иванов – контрабас.

Домакините от Военния биг бенд с диригент кап. Цветомир Василев ще музицират с великолепния Крейг Бейли – водещ саксофонист и флейтист в оркестъра на Рей Чарлз, заедно с вокалистите Милица Гладнишка, Марина Господинова, Цветомир Цанков и Петър Салчев. Те ще представят магнетичната музика на Рей Чарлз.

Дано не вали!

Росица РАНЧЕВА