Операта „Благодатна земя“ с премиера за България

Премиерните спектакли на операта „Благодатна земя“ от Арон Копланд са  на 9 юни от 19:00 часа и на 12 юни от 19:00 часа в Операта. Продукцията е в рамките на 18-ата Лятна международна академия Варна интернешънъл.

„Благодатна земя“ (The Tender Land) е опера на композитора Арон Копланд и  либретиста  Хорас Еверет (псевдоним на Ерик Джонс).

В  постановката се разказва за семейство фермери в Средния Запад на САЩ. Копланд е бил вдъхновен да напише тази опера, гледайки черно-белите снимки на Уокър Еванс от Голямата депресия и прочитайки романа на Джеймс Ейджи – „Нека сега да се молим, известни мъже“.  Копланд пише операта между 1952 и 1954 година за Оперната работилница на Телевизия NBC, с намерение да я представят на телевизионния екран. Но продуцентите отхвърлят операта. Премиерата е на 1 април 1954 г. в Ню Йорк Опера.

Режисьор на спектакъла на сцената на Опера Стара Загора е Рейчъл Харис (САЩ), асистент-режисьор – Денис Иванов, диригент – Диан Чобанов, сценографията е на Тодор Демеров, а адаптацията на костюмите – на Теодора Джамбазова. Диригенти на хора са  Младен Станев и Кристофър Томас (САЩ), концертмайстор – Паулина Захариева. В ролите ще видите солисти на 18-ата Лятна музикална академия Варна интернешънъл – Елизабет Боаз, Дейл Морхаус, Кристин Къминс, Ира Стечер, Бейли Крейс.

Осемнадесетата лятна музикална академия с майсторски класове за оперни изпълнители и диригенти „отвори врати“ в края на май и даде старт в продължение на месец на поредица от прояви, които се осъществяват в сътрудничество с екипа на Държавната опера на Стара Загора. Участниците в оперната академия подготвят премиерното за България изпълнение на операта „Благодатна земя“ (The Tender Land) на Арон Копланд, един от най-ярките американски композитори, изпълнители и педагози на ХХ век, както и великолепната опера на Моцарт „Дон Жуан“ – своеобразен връх в неговото оперно творчество. Предстоят общо 12 прояви в рамките на академията – 4 спектакъла на операта на Моцарт „Дон Жуан“ и 2 спектакъла на операта на Копланд „Благодатна земя“, галаконцерт с откъси от френски опери, матинета на млади таланти в певческото изкуство на САЩ, два концерта, в програмата на които ще бъде включен „Реквием“ на Моцарт и солов рецитал.