„Дневникът на машиниста“ е филмът – носител на Голямата награда на „Златната липа“ в Стара Загора

Сръбският филм „Дневникът на машиниста“ е носител на Голямата награда на 5-ото юбилейно издание на Международния фестивал за европейско кино „Златната липа“ – Стара Загора 2017. Награда за мъжка роля е за българския актьор Стефан Денолюбов за ролята му във филма „Слава“. Наградата за женска роля е за Трине Дирхолм за участието й във филма „Комуната“ (Дания). Наградата за режисура е на Нино Басилия (Грузия) за филма „Животът на Анна“.„Комуната“ печели и наградата на Съюза на българските кинодейци

„И деветте филма в конкурсната програма на фестивала бяха изключително разнообразни като теми, жанрове, география. Носеха съвършено различна енергия. Нямаше нито един случаен филм. Всеки притежаваше поне по едно качество, заради което си заслужава да се гледа. Зрителите преживяваха в залата действието във филмите, реагираха, което беше особено важно за нас. Журито избра за победители тези филми, които ни донесоха емоция. Подходихме повече емоционално, отколкото да оценяваме чисто професионалните качества на лентите. Голямата награда отиде при филм, който има всички качества на един особен балкански магически реализъм.“ – каза председателят на журито, актьорът  Владимир Пенев. Всички без изключение членове на международното жури изразиха огромното си впечатление от българския филм – участник в конкурсната програма – „Слава“ и от неговите безспорни качества и силни послания.

На заключителната пресконференция днес в Операта всеки един от членовете на журито получи паметен плакет за участието си във фестивала, а на директора на фестивала Магдалена Ралчева бе връчена специална грамота за принос в българо-руските отношения в областта на културата от Владимир Ястребо от Руския Културно-информационен център в София.

„На първото си издание фестивалът се роди, на второто – се изправи, на третото – проговори, на четвъртото и петото той вече тича и говори“ – емоционално каза любимият на българите актьор Любомир Чаталов.

„Радвам се, че фестивалът се свърза със своята публика, получи обратна връзка от нея, че имахме пълноценен контакт. „Златната липа“ успя да се наложи като едно от най-значимите културни събития в Стара Загора, надявам се че и в България и Европа“ – каза директорът на фестивала Магдалена Ралчева.

Довечера на официалното закриване на „Златната липа“ ще бъдат връчени наградите на победителите и ще бъде прожектиран филмът „Дневникът на машиниста“.

Уляна Кьосева