Деветима художници стартираха пленера по живопис „Дружба“ в Стара Загора

От 7 до 15 юни 2017 г. Стара Загора е домакин на XXII-то издание на традиционния пленер по живопис „Дружба“.

На официалното откриване днес в култовата изложбена зала „Лубор Байер“ се събраха 9 знакови художници от седем града. За високото ниво на събитието говори фактът, че сред тях е и председателят на Съюза на българските художници Любен Генов.

„В началото на пленера можем да благодарим, че сме поканени и ще имаме удоволствието да се насладим на забележителностите на града и да попием от тази древна култура, на която ще станем свидетели чрез артефактите, каза г-н Генов. – Много задължаващо обстоятелство е, че творбите ни ще останат във фонда на Художествената галерия – едно истински стойностно и ценно място.

Освен ние, които по вътрешна своя убеденост, потребност и нагласа правим своето творчество, за да се превърне то в културен факт действително е нужно да има институция, която да помага в това отношение. В Стара Загора такава институция има. Но много важна е и личната инициатива и един двигател като председателя на Представителството на старозагорските художници, нашият уважаван колега  доц. Злати Златев, който явно прави това, което трябва. Ние сме му много благодарни, че ни е запалил в този творчески  огън“.

Другите пленеристи са доц. Анна Цоловска от София, Цветан Казанджиев от Ямбол, Румен Рачев от Казанлък, Добрин Вътев от Бургас, Георги Стойнев от Димитровград, доц. Маринета Млячкова от Велико Търново, Никола Москов и Милен Иванов от Стара Загора. Изложбата с творбите на пленеристите ще бъде открита  в галерия „Байер“ на 15 юни (четвъртък) от 18:00 ч.

Според регламента на статута, художниците представят задължително по две картини  в размер 50/65 см. , които стават собственост на Общината, която пък ги предоставя на галерията. Допълнително създадените платна също ще бъдат експонирани в залата, но с тях се разпореждат авторите – могат да бъдат продадени, подарени и пр.

Организатор на проявата е представителството на Съюза на българските художници в града, с подкрепата на Община Стара Загора.

Росица РАНЧЕВА