По повод 12 юни – Ден на Русия

12 юни – Ден на Русия

С Указ на президента на Русия Борис Елцин от 1994 г. 12 юни е обявен за Ден на държавния суверенитет. През 2001 г. празникът получава сегашното си название „Ден на Русия” и става национален празник на Русия. Какъв е непосредственият повод да бъде избран този ден? На 12 юни 1990 г. Първият конгрес на народните депутати на Руската федерация приема Декларация за суверенитета на Русия.  А на 12 юни 1991 г. се провеждат се първите демократични избори за президент на Русия.

В Стара Загора, по инициатива и с непосредственото участие на СНЦ „Руски клуб – Стара Загора” и със съдействието на Община Стара Загора ще се състоят празнични дни по повод Деня на Русия с програма:

12 юни 2017 г (понеделник), 18:30 часа, зала първи етаж Регионална библиотека „Захарий Княжески” – концерт „По вълните на руската музика”, участват ученици от НУМСИ „Христина Морфова” – Стара Загора

13 юни 2017 г. (вторник), 18:30 часа, фоайе четвърти етаж Регионална библиотека „Захарий Княжески” – игрален филм „14+” (с превод на български език), 105 мин., 2015 г.. Режисьор и сценарист на филма е Андрей Зайцев. В главните роли – младите актьори Глеб Калюжний и Уляна Васкович. Драматична история за първата любов. Събитията се развиват в един от районите на Москва, където героите Льоша и Вика се срещат и се влюбват. Те са от поколението, израснало с компютърните игри и социалните мрежи, но не умеят да общуват лице в лице, на живо! Изтъняли са и нишките на общуване и с родителите, не обсъждат с тях своите проблеми. Родителите ги считат достатъчно големи и грижата им се изразява само за битовото им съществуване. Училищата, в които учат героите, враждуват помежду си. С две думи – вечната история на Ромео и Жулиета, само че днес ги няма шекспировите страсти. Между двамата тийнейджъри се появява непреодолимо привличане и едва ли някой или нещо  ще успее да бъде препятствие за крехката им любов. Филмът е с номинация на Берлинския филмов фестивал през 2015 г. за „Най-добър игрален филм” в конкурса за тийнерджъри „Поколение 14+”.

16 юни 2017 г. (петък), 18:30 часа, зала първи етаж Регионална библиотека „Захарий Княжески” – игрален филм „ЧАстное пионерское – 2” на руски език, 100 мин., 2017 г., комедия. Режисьор – Александър Карпиловски. Продължение на филма от 2015 г., създаден в традициите на хубавите детско-юношески руски филми от 80-те години. Главен герой във филма е 14-годишният юноша Миша. През лятото заедно със своя приятел Дима заминават в пионерски лагер. Там им се случват много приключения. Филмът е номиниран и носител на много награди. Вече е завършена и третата част от него.

Организирани и поредица от събития на други места в града (вижте плаката)