Над 120 малки художници украсиха с творбите си зала „Лубор Байер“

Годишна изложба на школите по изобразително изкуство  – „Живопис“, „Малка пластика“ и „Приложно изкуство“ при Центъра за подкрепа за личностно развитие – Стара Загора,  се откри в изложбената зала „Лубор Байер“. Над 120 малки художници я препълниха с рисунки и графики, декоративни пана и пластики, рисувана коприна и изящно рисувано стъкло. Темите са толкова, колкото и авторите, а творбите – много пъстри, усмихнати, красиви, създадени с талант и  вдъхновение.

„Най-стара“ – вече на  29 години, е школата „Малка пластика“  с художествен ръководител Слави Славов. Стотици деца са усвоили тайните на скулптурата, а хиляди са предметите, изваяни изпод ръцете им. От 50-те  сръчковци, които получиха свидетелства за успешно завършване на учебната година, най-малкият ученик е на 3 годинки, а най-големият – на 16. Шейсетте творби  са изпълнени от глина, гипс, дърво и  комбинация между тях – изящни, сътворени с фантазия и умения.

Тошо Стефанов създава и ръководи Школата по живопис вече 24 години. Стотици деца тук са получили началния старт към голямото изкуство и, ако не са станали професионалисти, то за цял живот остават влюбени в живописта и графиката. Публиката остава очарована от показаните портрети и пейзажи, нарисуваните детски мечти и фантазии. Годината успешно завършиха 60 деца, които получиха своите свидетелства.

Според г-н Стефанов, през последните години се забелязва засилен интерес на децата към изобразителното изкуство, а налице е и постигане на по-голямо майсторство и много добро представяне на различни конкурси в страната и чужбина.

От 2007 г.  Школата по приложни изкуства ръководи Юлия Славова. За изминалите 10 г. тук  се развива техника  „батик“ – рисувана коприна, а от четири години се усвоява рисуване върху стъкло с контури за стъкло, а не с бои. Пред творбите на 30-те малки приложници на възраст от 6 до 13 години спира дъха от възхита, изящество и финес.

„През цялата година се работи върху една основна тема. За настоящата учебна година тя е „Моят роден град“. Публиката може да разпознае емблематични сгради и места, претворени през погледа и ръцете на децата“, коментира за Долап.БГ Юлия Славова.

Събитието уважиха Пенка Чавдарова – началник на отдел „Образование“ в Община Стара Загора, доц. Злати Златев – председател на гилдията на художниците, Искра Иванова – директор на Центъра за личностно развитие на децата, много родители, учители и граждани.

Г-жа Чавдарова поздрави малките таланти  и им пожела красиво лято, през което школите ще бъдат отворени и всеки, който пожелае, може да продължи да се занимава с любимото изкуство.

Доц. Златев пожела, когато децата  пораснат, да направят в тази зала самостоятелни или колективни изложби на високо професионално изкуство, т.е. да продължат традициите на майсторите на четката и длетото.

В Стара Загора расте талантлива смяна, за която Община Стара Загора създава всички условия да се развива пълноценно.

Росица Ранчева