Награди в ученическия конкурс за написване на сценарий „Златната история“

Нона Петкова, десетокласничка от ГПЧЕ“Ромен Ролан“ е победител в конкурса за написването на сценарий за късометражен филм „Златната история“ в рамките на Фестивал „Златната липа“. Нона спечели първо място с разказа си „Змейова невеста“, в който е пресъздадена разходка на група младежи в пещерата Змейова дупка до старозагорското село Змейово и преживяванията на младежите от странни видения, връщащи ги години назад. Второто място в конкурса е за Богомила Китанова за разказа и „Никой“, а третото място е за абитуриента  Петър Дойчев за разказа си „Yourself“. Общо 16 разказа от 21 млади автори – ученици в гимназията, се състезаваха в първия конкурс за написването на разказ, обявен миналата година в една от срещите в извънконкурсната програма на фестивала.

Победителите днес обяви режисьорът Станимир Трифонов, който подчерта, че в отличените творби са заложени различните вкусове, тенденции и възгледи за изкуството и живота. „В наградените разкази видяхме потенциал, начало на история, която може да се превърне в сценарий и филм. Разказите показват много гледане на филми и малко четене, но такова е поколението.“ – каза Станимир Трифонов. От своя страна сценаристът Николай Колев  препоръча на младите автори да четат интригуващи заглавия на статии от пресата и да се опитат сами да продължат историята в своите бъдещи сценарии. „Всички участници в конкурса са победите, защото те преодоляха страха, съмненията и казаха „Аз съм, аз мога, аз пиша“ – каза Николай Колев.

„Бъдете внимателни с езика, на който пишете и уважавайте българския език. Сценарият и кинодокументалистиката са много по-интересни от литературата, защото в тях пишеш само това, което виждаш“ – каза Ирина Коцева – преподавател по сценаристика и кастинг-режисьор. Тя също участва в преглеждането на ученическите творби и класацията.

Награждаването на отличените автори ще бъде на 7 юни, на церемонията по награждаването на филмите-победители от 5-тото издание на Фестивала „Златната липа“ в Операта. Специални парични награди ще бъдат връчени от Милена Желева, председател на Постоянната комисия по култура в Общински съвет-Стара Загора.

Ето и имената и заглавията на творбите на всички участници в това първо издание на конкурса:

 1. Ваня и Мирослава Кънини
 2. Зорница Панева и В.Станева – „Съвест“
 3. Младена Калчева – „Зимна нощ“
 4. Стефан Хаджиев и Цветан Алексиев – „По мъжки“
 5. Маргарита Танева – „Лабиринтът на любовта“
 6. Стефани Стефанова – „Правилният път“
 7. Марина Станчева – „Никога не е късно“
 8. Ангел Георгиев Катранджиев, Иван Иванов Иванов и Галин Галинов Серкмеджиев – „Падналият ангел“
 9. Богомила Китанова – „Никой“
 10. Магдалена Христова Григорова – „Завръщане“
 11. Снежана Пейкова – „Осем знака, че това е тя“
 12. Нона Петкова – „Змейова невеста“
 13. Станчо Станчев – „Непознатото в града“
 14. Стефана Бойчева
 15. Петър Дойчев – „Yourself“
 16. Катерина Димитрова – „Дете на студа“

Уляна Кьосева