В столица на джаза се превръща Стара Загора

Под мотото „Големите звезди и големите оркестри“ от 5 юни 2017 г. започна шестдневният Шести международен „Джаз форум Стара Загора“. Днес (5 юни, понеделник) от 11:00 ч. в парк „5 октомври“  стартираха предфестивалните концерти „Джаз за деца“. Още докато музикантите подреждаха уредбите и вадеха свирките, площадчето пред водното огледало се препълни с дечурлига – от бебета в колички, току-що щъкащи малчугани, до каки и батковци с музикантско самочувствие и можене. Пред микрофоните застанаха, както вокални групи, така и индивидуални изпълнители – певци и инструменталисти. Водещ на най-симпатичните  изяви на  бъдещите джазмени беше художественият директор на феста, големият тромпетист Венцислав Благоев. Час преди това той даде пресконференция за предстоящото уникално, желано и чакано събитие от все по-многобройната публика.

Тази година изданието отделя особено внимание на няколко знакови 100-годишнини за историята на джаза. През 2017 г. се навършва един век от рождението на Ела Фицджералд, Телониъс Монк и Дизи Гилеспи, както и 100 години от осъществяването на първия аудиозапис на джазова музика от The Original Dixieland  “Jass” Bend.

Освен „Джаз за деца“, който ще продължи всеки предиобед и през следващите два дни, организаторите предлагат безплатни емблематични киноленти и традиционна кинолектория на 5, 6 и 7 юни от 19:00 ч. в зала „Арт“ на Радио Стара Загора. Авторът й, Цветомир Цветков, анонсира на вниманието на феновете на джаза и на седмото изкуство следните ленти:

На 5 юни: „Историята на Глен Милър“, САЩ; 6 юни – „Дюк Елингтън на Лазурния бряг с Ела Фицджералд и Жоан Миро“, САЩ; 7 юни – „Телониъс Монк – искрено и честно“, САЩ. Изборът им е подчинен на тазгодишното мото на фестивала „Големите звезди и големите оркестри“.

На брифинга Венци Благоев сподели за още едно предфестивално събитие. Вечерта на 7 юни (сряда) от 20:30 ч. в култовото заведение „При кмета“ ще се състои Джем сешън с участието на всички музиканти, които ще пристигнат ден преди началото на основната фестивална програма. Както винаги тя ще се състои  на Античния форум „Августа Траяна“.

На 8 юни (четвъртък) в 18:30 ч. под девиза „В началото бе диски…“ от два лъча ще започне диксиленд шествие по централните градски улици, които сега романтично ухаят на липи.  Много усмивки, добро настроение и заразителен оптимизъм обещават музикантите от Zara Dixieland All Stars, които ще превърнат с дефилето  Града на липите в Ню Орлиънс. Ще ги чуем и във втората част на първата фестивална вечер на сцената.

В 19:30 ч. ще прозвучи фестивалният химн „Зара джаз фанфари“ по музика на Любомир Денев, с което ще се даде старта  на джазовия маратон.

Първи на сцената ще излязат харизматичната Хилда Казасян, Христо Йоцов и Биг бенд Русе с диригент Димчо Рупчев. Те ще ни потопят в една вълнуваща и уютна вечер с почит към Ела Фицджералд, представяйки нов прочит на едни от най-известните стандарти на джаза. Голяма част от аранжиментите са написани специално за Хилда, а професионалното звучене на бенда от Русе е предпоставка за още по-въздействащо преживяване.

Във втория концерт на първата вечер ще чуем и видим Zara Dixieland All Stars с участието на доайена на джаза проф. Владимир Радулов – пиано и вокал, Венци Благоев – корнет, Румен Халачев – сопран саксофон, Георги Донев – тромбон, Цветомир Цанков – вокал и банджо, Димитър Благоев – банджо, Красимир Стефанов – туба и Емил Костурков – барабани.

Втората фестивална вечер предлага две програми, с които също се очертава приноса на големите звезди на джаза. С проекта „Между златото по пръстите и златото в пръстите…“ се отдава почит към две колосални фигури с огромен принос за облика на модерния джаз – Телониът Монк и Дизи Гелеспи. Ще го чуем в изпълнение на Шибил Бенев – пиано и китара, Петър Момчев – саксофон, Венци Благоев – тромпет, Владислав Мичев – тромбон, Димитър Благоев – китара и Михаил Иванов – контрабас.

Домакините от Военния биг бенд Стара Загора с диригент кап. Цветомир Василев ще музицират с великолепния Крейг Бейли от САЩ, заедно с вокалистите Милица Гладнишка, Марина Господинова, Цветомир Цанков и Петър Салчев. Те ще представят магнетичната музика на Рей Чарлз.

С характерния си тон и лиричен стил Крейг Бейли се нарежда сред най-търсените музиканти в Ню Йорк.  От 1987 г. е музикален директор, аранжьор, водещ саксофонист  и флейтист в оркестъра на Рей Чарз. Интерпретира основни музикални направления като госпъл, класическа музика, соул, джаз. Той е истински посланик на американската музикална култура по целия свят.

Третата фестивална вечер на „Джаз форум Стара Загора“ ще чуем Festival All Stars Big Bend с музикален директор маестро Антони Дончев. Венци Благоев съобщи на брифинга, че в бандата ще свирят най-добрите български и чуждестранни музиканти. Специално за Стара Загора Антони Дончев е поканил двама забележителни музиканти – тромбониста Конрад Хъруиг от САЩ и саксофониста Анди Скофийлд от Великобритания. На сцената ще излязат още саксофонистите Димитър Льолев, Арнау Гарофе от Испания, Петър Момчев и Атанас Хаджиев; тромпетистите Тодор Гаджалов, Мартин Ташев, Георги Стойков, Росен Захариев и Венцислав Благоев; цугтромбонистите Георги Корназов – Франция, Велислав Стоянов, Владислав Мичев и Димитър Стоев; Шибил Бенев – китара, Георги Дончев – бас и Атанас Попов – барабани.

Финалният концерт ще изнесе Биг бенд RTS на Сръбското радио и телевизия Белград с диригент Иван Илич. Съставът е основан през 1948 г. С него свирят музиканти от ранга на Кларк Тери, Бени Голсън, Рой Харгроу, Джон Хендрикс и др. Оркестърът е люлка на редица изявени сръбски музиканти, които оформят съвременния облик на сръбската музикална култура.

След концертите от 22:30 ч. в ресторант „Музикато“ започват традиционните джем сешъни. Входът на всички събития е безплатен.

Емблематичният за Стара Загора „Джаз форум“, набрал за изминалите пет години достатъчно авторитет у нас и в чужбина, се организира по инициатива, с изключителното съдействие и финансова подкрепа на Община Стара Загора. Фестивалът се осъществява и със съдействието на Фондация „Джазтет“, „КонтурГлобал Марица Изток 3“, Фондация „Америка за България“, Очна клиника „Трошев“, хотелите „Уникато“ и „Форум“ и ресторант „Музикато“.

Росица Ранчева

Повече информация на http://jazzforumsz.com/jazzforum/