„ХІІ А“ откри киномаратона на „Златната липа“

Дни след прожекцията на лентата „ХІІ А“ на кинофестивалите в Кан и Рим, на 3 юни 2017 г. Стара Загора получи привилегията, преди премиерата в София, която ще стане на 14 септември т. г., да гледа най-новия български филм. Той беше представен от сценариста Николай Колев и режисьора Магдалена Ралчева.

„Да обичаме и слушаме децата си, да проявяваме повече търпение и ги даряваме с повече обич, това е посланието на нашия филм“, каза г -жа Ралчева.

След финалните надписи на прекрасно разказаната и показана история на един клас и тяхната класна, бурните аплодисменти преминаха в бис. Тъй като Стара Загора се слави с много информирана и интелигентна публика, абсолютно сигурно е, че „ХІІ А“  ще се радва на изключителен успех.

Преди това заваля не проливен дъжд, а се изля потоп, който не позволи да се спази традицията с дефиле на мажоретките и Военния духов оркестър. Затова пък предвидливите заралии, близо час преди обявената церемония, се бяха паркирали във фоайетата на операта, за да не се измокрят и да присъстват на очакваното от миналата година уникално културно събитие – петото издание на международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“.

Лично Негово високопреосвещенство старозагорският митрополит Киприян в съслужение със свещеници от Старозагорската епархия отслужи водосвет за здравето на всички участници и гости и благополучието на фестивала.

Публиката посрещна с аплодисменти специалния гост – голямата българска актриса Гинка Станчева, която получи престижната статуетка „Златна липа“ за цялостен принос в киното. Изключително развълнувана, тя благодари на старозагорци за обичта и признанието. Преди директорът на фестивала, кинорежисьора Магдалена Ралчева и зам.-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова, да й връчат статуетката, залата изгледа няколкоминутен клип с откъси от филми с участието на Гинка Станчева, сред които „Любимец 13“, „Специалист по всичко“, „Бай Ганьо тръгва из Европа“, „Нощем с белите коне“. Сред аплодиращите таланта й бяха едни от най-известните имена на българското кино и сцена – почетният гражданин на Стара Загора Васил Михайлов,  също носител на статуетката за 2015 г., Мартина Вачкова, Симеон Лютаков, Владимир Пенев, като председател на международното жури, Димо Алексиев, който беше водещ на церемонията по откриване на „Златната липа“`2017.

За празничната атмосфера допринесе изпълнението на квинтета „Траяна глас“ с ръководител Лиляна Дойчева при Центъра за личностно развитие, както и очарователният пеещ актьор Орлин Павлов.
Друга изненада поднесе Надежда Чакърова – президент на Старозагорския дамски клуб „Зонта“. От името на „сестрите“ тя предложи официално Магдалена Ралчева да получи званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ , за изключителния й принос Стара Загора да се наложи като един от европейските градове – центрове на кинофестивали.

Така петото издание на „Златната липа“ потегли с пълна пара и програмата му от 42 европейски ленти вече се върти в залите на операта и  на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Според Маги Ралчева тази година фокусът на лентите е семейството и е ориентиран към младата публика.
Иванка Сотирова заяви, че „старозагорската публика доказа, че има потребност от този фестивал. Община Стара Загора прави всичко възможно отговори на тези искания. Едно от достойнствата на феста е, че входът за всички прожекции е безплатен“.

Председателят на журито, най-обичаният и талантлив актьор Владимир Пенев  сподели, че фестивалът е огромна привелегия за старозагорци да се докосват до голямото кино, преди столичани.

Росица РАНЧЕВА