„Фестивалът „Златната липа“ е чудесен пример за децентрализацията в културата“

С пресконференция днес на журито и организаторите на Фестивала за европейско кино „Златната липа“ във фоайето на Операта днес започнаха фестивалните дни до 7 юни. Председател на журито е любимият български актьор Владимир Пенев, за първи път актьор ще води дебатите за селекцията на вече 5-годишния културен форум. Особено внимание Владимир Пенев обърна на привилегията старозагорци да бъдат  домакини и зрители на проява, която в културния календар на страната ни обикновено се случва единствено в столицата. „Фестивалът е чудесен пример за децентрализацията в културата, която успешно се случва в Стара Загора и благодарение на подкрепата на Община Стара Загора“ – каза Владимир Пенев.

Хубави думи за организацията и селекцията на филмите във фестивала каза заместник-кметът Иванка Сотирова. Общината финансира и едно от съпътстващите мероприятия на фестивала – фотоизложбата с най-хубави моменти от всичките издания, която се намира в Парк „5 октомври“. А Постоянната комисия по култура в Общински съвет с председател Милена Желева пък осигурява паричните награди на отличените възпитаници на ГПЧЕ “Ромен Ролан“, които участваха в конкурс за написването на история, по която да бъде заснет късометражен филм за следващото издание на фестивала. Резултатите от ученическия конкурс ще бъдат обявени на 5 юни от 10,30 ч. в комплекс „Верея“, а председател на журито, който ще отличи трите най-добри творби е режисьорът Станимир Трифонов.

„Тази година фокус на всички 42 ленти от 17 европейски страни в програмата на „Златната липа“ е семейството“ – каза на пресконференцията директорът на фестивала Магдалена Ралчева. „Програмата е наситена с датско кино, радостно е, че имаме български игрални и особено документални филми за човешки примери, които ни дават надежда в тези трудни времена“ – каза Маги Ралчева.

Останалите членове на журито, които присъстваха на пресконференцията, разказаха за възприемането на европейското кино в собствените им страни и изразиха своята благодарност, че имат възможност да участват в такъв престижен форум. За първи път член на журито е представител на Великобритания – . Неговата режисьорска лента „Местни жители“ ще бъде показана в последния фестивален ден, 7 юни. Останалите членове на журито са: известната руска театрална и филмова актриса Анна Носатова /Русия/, грузинският актьор Вахо Чачанидзе и е монтажистката Сузана Валтер от Чехия.

След церемонията по откриването на „Златната липа“ днес ще бъде представен новият филм на режисьора Магдалена Ралчева „12 А“. Филмът беше прожектиран на 20 май в Кан, а на 28 май участва във Фестивала на българското кино в Рим.

Уляна Кьосева