Стара Загора се поклони пред подвига на Ботев и на загиналите в борбата за свобода

„Всяка година на 2 юни ние свеждаме глави в знак на почит и преклонение пред безсмъртния подвиг на Ботев и на загиналите за свободата на Отечеството ни. Днес се навършват 141 години от гибелта на Христо Ботев.  Ботев, който завеща Свободата на България. Ботев, който написа огнените слова „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!“ Това каза на общоградското честване в Стара Загора зам.кметът Иванка Сотирова. И още:“  Едва ли Ботев си е давал сметка, че това слово ще стане истинско за всички наши герои, които тачим на този ден.  Толкова дълъг е списъкът – Левски, Хаджи Димитър, Волов, Стефан Караджа… Не трябва да забравяме и нашите местни герои – Сава Силов, Кольо Ганчев, Господин Михайловски, Братя Жекови и още много други.

Нашата мисия днес е да възпитаваме отговорно младото поколение, което  да почита подвига на героите.

В този свят ден трябва да си даваме сметка, колко е важно да се борим за националния ни дух и да поддържаме този патриотичен патос. Да осъзнаваме, че онова, което са ни завещали  героите, трябва да  пазим и тачим, за да пребъде България,  за да пребъде Стара Загора във всички години напред!

Да живее България, да живее Стара Загора! Поклон!“, призова зам.-кметът на Стара Загора.

По традиция тържеството става пред бюстовете на Христо Ботев и Хаджи Димитър, в подножието на Аязмото. Десетки ученици и учители, общински съветници, представители на партийни централи и младежки организации присъстваха на събитието.Тук беше строена и почетна представителна рота на Втора тунджанска механизирана бригада, заедно с Военния духов оркестър. Сред официалните лица бяха председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, зам.-кметът Красимира Чахова, секретарят на общината Делян Иванов, зам. областният управител Петя Чакърова и др

Пред мемориалите на двамата герои венци  бяха положени от името на Община Стара Загора и Старозагорския гарнизон, Общинския съвет, областния управител, СУ „Христо Ботев“и Шесто основно училище „Св. Никола“. На дълга колона се подредиха представители на  политически и неправителствени организации, училища,културни институти и много граждани, за да положат своето цвете и се поклонят пред безсмъртието.

Актьорът Ивелин Керанов прочете вълнуващо есе за Ботев и направи рецитал по негови стихотворения.

Точно в 12.00 ч. днес, с воя на сирените, градът замря в минутно мълчание за почит и преклонение пред паметта и саможертвата на хилядите герои, загинали за свободата на България.

Росица РАНЧЕВА