„Месец на фотографията“ 2017 започна с поредица от събития

Най-мащабното събитие в сферата на фотографията за страната ни – „Месец на фотографията“ 2017 бе открито на 1 юни в столицата. Тази година е второто издание на събитието, което се провежда по предварително зададена тема –„Контрасти“.

„Горди сме да обявим, че от 2017  официално можем да се наречем Европейски фестивал, тъй като получихме етикет за следващите 2 години, като част от Европейската фестивална асоциация EFFE  http://www.effe.eu/“ – казват организаторите от Българска фотографска академия „Янка Кюркчийска“.

По традиция откриването на месеца започна с изложба от националния конкурс за българска фотография „ФОТОАКАДЕМИКА“ 2017. Ежегодният конкурс се провежда без прекъсване от 2000г. и има раздел за ученици и за възрастни. Тази година селекцията при възрастните отново показва фотографските търсения на българските автори през изминалата година.

Медалите на НСФА с които се отбелязват по 3 снимки в двата раздела – Репортаж и Художествена фотография, доставят истинско удоволствие на авторите които са се представили най-добре. По традиция това е и събитието на което се връчва и почетната статуетка на Академията за принос към българската фотография. В раздел Учащи до 18г, новото тази година е, че Министерство на културата осигури допълнителни 3 награди за най-добър Портрет. Така стипендиите с които се отличават най-добрите млади български фотографи станаха 9.

Други акценти от програмата на месеца тази година са Изложбата „Контрасти“ на членове на НСФА. С отворена покана членовете на академията бяха помолени да изпратят свои снимки по тази тема, за да организираме изложба, с която да представим Българската фотография в Чили. Тази изложба ще бъде представена и пред Варненската публика в края на месец юни.  Снимки на 23-ма от членовете на НСФА, които са включени в изложбата ще бъде показана и във фоайето на кино Влайкова – едно ново пространство за нашия месец.

НСФА посвещава 2017 година на големия български фотограф Никола Стоичков. Юбилейна изложба в негова памет също е включена в програмата на месеца, а откриването ще бъде на датата на рождения му ден – 17 юни, когато ще бъде показан и премиерно албум с творби на автора, който НСФА предстои да издаде.

В програмата намират и изложбите на млади български фотографи и студенти, както и гостуващи чуждестранни автори благодарение на сътрудничеството ни с културните институти на страните от Европа.

Ето и накратко събитията включени в програмата http://photoacademy.org/wp-content/uploads/2017/05/Month_of_Photography_2017_Programme.pdf

НСФА „Янка Кюркчиева“ обявява 2017 за година на Никола Стоичков

Фотограф-художник и фотожурналист, носител на AFIAP, Никола Стоичков е един от най-изтъкнатите български фотографи на 20-ти век. Роден е на 17 юни 1917 г. Дълги години работи като фотограф във фотослужбата на тогавашния градски музей при отдел „Културни грижи“ в Столична голяма община, като не малка част от това време я ръководи. Работи в службата до 10 април 1954 г. През това време успява да заснеме много голяма част от разрушена и бомбардирана София, както и редица големи събития от живота на града, като: денят 9-ти септември, посрещането на съветската армия, посрещането на Първа българска армия, митинги, манифестации, възстановявания на пострадали от бомбардировките град. По време на Отечествената война Стоичков е мобилизиран като военен фотокореспондент на фронта.

През април 1954 г. преминава на работа в БТА, в редакцията на списание „България“, издавано на шест езика само за чужбина, на длъжност фотограф-художник. През 1958 г. редакцията на списанието преминава към Комитета за приятелство и културни връзки с чужбина, а през 1967 г. се учредява Агенция „София-Прес“ и редакцията на списанието влиза в състава на агенцията. Н. Стоичков работи в списанието вече като билд-редактор до края на 1972 г.

Със създаването на Главна редакция „Интерфото“ той става ръководител на снимачното звено , състоящо се от 15 души, като същевременно в продължение на 15 години е хоноруван преподавател във фотокурса по художествена фотография и фотожурналистика в техникума по полиграфия и фотография. Пенсионира се на 63 години през 1980г.

Н.Стоичков е носител на орден за храброст и други военни отличия, два ордена „Кирил и Методи“, множество медали и дипломи за участие в наши и международни фотоизложби, удостоен със званието фотограф- художник и артист на международната федерация за фотоизкуство АФИАП в гр. Берн, Швейцария. Участва в журитата на редица национални и международни фотоизложби. През 1999 г. по случай 150 години от откриването на фотографията е награден с юбилеен плакет и диплом за приноса му в развитието на фотографията в България.

През 2017 година се навършват точно 100 години от рождението на големия български фотограф. По този повод НСФА „Янка Кюркчиева“ посвещава годината на Никола Стоичков. Желанието ни е да сбъднем неговата мечта като издадем фотографски албум „Времето в което живях“ показващ богатото му творчество

Всеки който има желание да подпомогне издаването на албума може да го направи чрез дарение на банковата сметка на академията:

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД:

BIC – UNCRBGSF

BG72 UNCR 7000 1521 6756 04

Източник: http://photoacademy.org/