Старозагорският митрополит Киприан отслужи заупокойна молитва за великия оперен певец Николай Гяуров

На 2 юни 2017 г.  в църквата „Св. Богородица“, Старозагорският митрополит Киприан в съслужение с още девет свещеници от всички  градски църкви,  отслужи заупокойна молитва и панихида по повод 13 години от кончината на световно известния оперен бас, но забравен в родината си, Николай Гяуров. В службата участва и Мъжкият хор към храма с диригент Любомир Дионисиев.

Отдаването на почит и преклонение пред големия талант на Гяуров, който с изкуството си половин век разнасяше славата на България по света, се случи по идея на д-р Валентин Петров. Освен него, на събитието присъства оперната певица Стефка Минева – Почетен гражданин на Стара Загора, семинаристи и граждани, почитатели на големия българин и  оперен певец.

Николай Гяуров е роден на 13 септември 1929 година в село Лъджане, днес квартал на Велинград. От ранна възраст има интерес към музиката, а по време на военната си служба пее и ръководи самодеен хор, като с това прави впечатление на композитора Петко Стайнов. Учи оперно пеене в Софийската консерватория при проф. Христо Бръмбъров. През 1950 г. продължава обучението си в Ленинград, а след това и в Москва. Кариерата на Гяуров започва през 1955 година, когато печели голямата награда на престижния конкурс за оперни певци в Париж. Прави дебюта си в Софийската народна опера на 18 март 1956 година като Дон Базилио в „Севилският бръснар“ на Джоакино Росини. През есента на същата година заминава за Москва, където няколко сезона работи в Болшой театър. На 20 февруари 1960 година Гяуров участва в постановка на „Борис Годунов“ в Миланския театър „Ла Скала“, в която участват и двама други изтъкнати български певци – Борис Христов като Борис Годунов и старозагорецът Димитър Узунов като Самозванеца. Този спектакъл става повратна точка в кариерата му, донасяйки му поредица ангажименти в „Ла Скала“, които го превръщат за дълго в постоянен водещ бас на театъра. На тази най-престижна сцена той изиграва 320 представления. Гяуров прави изключителна световна кариера. Той изпълнява роли и във виенската Щатс опера, парижката Гранд опера, лондонската Ковънт гардн, нюйоркската Метрополитен , както и в много други престижни театри. Всички роли, създадени от него, са еталонни за басовия репертоар в оперната литература. Старозагорци още помнят превъплъщението му в операта „Симоне Боканегра“ през 1972 г. Костюмът, с който той се е представил е запазен и ще влезе в бъдещия музей на Старозагорската опера. От първата си съпруга Златина Мишакова има две деца – диригентът Владимир Гяуров и актрисата Елена Гяурова. От 90-те години на 20 в. Гяуров живее и работи в Модена, Италия, със своята втора съпруга – известната италианска оперна певица Мирела Френи. През този период той се ориентира към участия в концертни програми с нея в градове по целия свят. Николай Гяуров умира на 2 юни 2004 година в Модена, където е погребан. Поклон пред светлата му памет!

Росица РАНЧЕВА