Какво и как да изберем да гледаме от филмовия фестивал „Златна липа“

Отнема някъде към един астрономически час време човек да се порови в сайта на Фестивала „Златната липа“ /3-7 юни/и да си избере филми за гледане. Тази година интересните филми са отново много. Вече бяха обявени 9-тте в конкурсната програма, а в извънконкурсната също има интригуващи заглавия. Има и задължителни за посещение – като „Тони Ердман“ /4 и 6 юни/, чиято слава се носи цяла година от фестивал на фестивал и от награда на награда. И също българският „Маймуна“ /само на 5 юни/, който , казват, е слънчевото и лъчезарно „зайче“ в поредицата мрачно-реалистични филми, които се създават в нео-демократичното ни време.

Ако избера три филма от конкурсната програма, те за мен са „Слава“ /България/, „Животът на Ана“/Грузия/, „Колектор“ /Русия/. Оставям и една резерва за „Комуната“, който според мен носи дълбок смисъл за начина на оцеляване в днешно време, когато хората стават все повече по-малко умни и все по-малко много умни и за последните е ужасно трудно да виреят сред първите.

Ако избера три филма от извънконкурсната програма, то те биха били „Росита“, „Обединени щати на любовта“, „Ключ,къща, огледало“.  И един в резерва – „Те всички са мъртви“.

Ако имате възможност и още не сте изпратили малчуганите си на село, то може да им препоръчате и да ги заведете на игралните филми с деца, те винаги са много интересни – „Икбал и тайната рецепта“, „Небивалиците на прадядо ми“ и „Виладс на училище“. В програмата на „Златна липа“ има и 4 анимационни филми.

Ако имате специално време, може да изгледате документалните филми за Гинка Станчева и Иван Андонов –този вид кино определено е много силно по нашите ширини.

И така, очакват ни 5 цели дни, пълни с кино, което може да гледате в програмата на Фестивала „Златната липа“.

Когато разнообразието е голямо, предлагането е по-голямо от възможностите /освен ако не сте млад пенсионер и цялото време да е ваше/, изборът на филми /както изобщо в живота/, би могъл да се сведе до една дума:

Човек избира със сърцето.

Избира този сюжет, който му е най-близък, усеща го до себе си, говори му за собствения живот. Или пък такъв, който го откъсва от него. /Това обаче не важи за европейското кино, то е твърде близо до живота, понякога опасно и прекалено близо, до отвращение/.

Избира послание, което ще го вълнува още дълго /защо да са само час и половина в тъмнината на салона?!/.

Избира доброта и човещина /почти винаги филмите с деца ги носят в себе си/ – освен ако не е твърд любител на ужасите и те му носят необходимия набор преживявания.

Стара Загора е фестивален и кинаджийски град в дните на „Златната липа“ – привилегия и придобивка за всички ни. Желаем ви приятно гледане! От Долап.бг своевременно ще ви информираме за всички новости и професионални препоръки относно програмата на Фестивала.

Подробности за филмите може да намерите на сайта на фестивала ТУК http://thegoldenlinden.com/

Уляна Кьосева