Щастливи деца завладяха Парк „5 октомври“

„Да имат вълшебно детство, изпълнено с много игри, с радост и веселие, с приключения и забавления, пожела на децата на Стара Загора при откриването на общоградския празник „Безброй и едно желания“, посветен на 1 юни – Международния ден на детето, Пенка Чавдарова началник на отдел „Образование“. И още: Винаги да бъдат слънчеви, усмивката да грее на лицата им, да запазят радостта и щастието в душите си и детето в себе си, когато пораснат. И най-вече да бъдат много здрави!“

За поредна година Община Стара Загора, която винаги е имала за най-важен приоритет грижата и обичта към децата, предложи пребогата забавна, но и поучителна  програма.

На „Сцена на таланта“ близо 3 часа песни, танци и стихотворения изпълниха малчугани от 11 общински детски градини. Концерта откри ДГ No1 „Звънче“ с „Модерен танц“. Бибияните от ДГ No 3 изиграха „Росинка“ и „Мела мома“. ДГ No 5 “Мечо Пух“ се представи с танците „Пиленца“ и „Дъгата“ . Мелиса Колева изпя  песента „Бля-бля“, а Вокална група „Мечопухчета“ красивата песен „Високи сини планини“.

Концертът продължиха малчуганите от ДГ No 6 “Камбанка“ с фолклорен танц и стихотворението „Обич“ рецитирано от „абитуриентката“ Даяна Николаева. ДГ No 11 “Загоре“ се представи със стихотворението „Първи юни“, и „Мики Маус“, „Ваканция“ и „Дъгата“. Децата от ДГ No 13 “Пролет“ изпълниха композициите „Празник без предели“ и „Песен за приятелството“.“Знаме на мира“ – ДГ No17- заложи на танците „Шарено хорце“ и „Ръченица“. С танци продължиха и следващите изпълнения на ДГ No20 „Мир“ – „Романтика“, „Цветовете на надеждата“ и народен танц; на ДГ No 24 „Радост“ – танц „Дъга“; на ДГ No 34 „Райна Княгиня“ – „Въртележка“, „На пояс“, „Пролет“ и Танц с ленти. Финалът сложиха  певците Ивета и Лъчезар от ДГ No 66, които професионално изпяха „Чуй ме, Дилмано“.

Централната алея на парка беше запълнена от различни арт ателиета. На работилницата „Млад археолог“ под зоркото око на истински археолози, ентусиазирани търсачи на съкровища, старателно преравяха пясъчни  заграждения, не само за да открият артефакти, но и да им определят възрастта. Детски пленер „Рисуване от натура“ имаше в изобилие млади талантливи художници. В работилницата за плъстене на вълна приложничката Таня Иванова показваше на сръчковците тайните на сложното изкуство. Имаше още рисуване върху лице, изработка на модни аксесоари, йога за деца, караоке, първи стъпки в чуждия език и др. СНЦ „Зелени Балкани“ предлагаше макети на рисунки, които децата попълваха и оцветяваха.

Голямата изненадана на празника беше специалното участие на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Стара Загора. Щом модерната пожарна кола  паркира в началото на централната алея, беше веднага атакувана от момчета и момичета, които мечтаят да станат огнеборци. Те  влязоха в ролята на пожарникари и участваха в демонстрациите със специализирания автомобил.

След  разиграна томбола, едно от късметлиите деца получи чисто нов велосипед „БМХ“.

Благотворителната кампания „доброДЕТЕли“, организирана от M&BM, съвместно с SOS Детски селища България осигури боички и тебешири за всички малчугани, които искаха да творят в парка. Над 600 пакета Зрънчо подари за децата партньорската фирма „Сани Комс“ – Пловдив.

На 1 юни стартира и Програмата за лятна работа с деца на Детски отдел към библиотека „Родина“.

По разпореждане на кмета Живко Тодоров на 1-ви юни всички  старозагорски деца до 18-годишна възраст пътуваха по градските автобусни и тролейбусни линии безплатно. Без билети беше и посещението в любимия Зоопарк.

Центърът за подкрепа за личностно развитие отбеляза  Международния ден на детето на 1 юни с традиционен годишен концерт в операта на всичките си  формации. На 2 юни 2017 г. от 14:00 ч. в изложбена зала „Лубор Байер“ ще се открие изложба на школите по живопис, малка пластика и приложни изкуства.

Във всичките 27 общински детски градини и във всички училища Денят на детето беше отбелязан с атрактивни прояви.

За първи път Денят на детето е честван на 1 юни 1950 г. в 51 държави. От тогава всяка година се организират различни събития за бъдещото поколение на човечеството.

Росица РАНЧЕВА