Храмов празник ще чества на Свети Дух църквата Света Троица

На 5 юни т.г. Православната ни църква чества един от най-големите празници Светий дух. Заедно с това, в Стара Загора храмов празник ще почете църквата „Света Троица“.
„Храм „Света Троица“ е построен през 1863 г., разказа за dolap.bg отец Стефан Чалъмов. – Кварталът, в който се намира църквата, по времето на построяването й, е бил най-новият и краен в града под Аязмото. Тук по време на Руско-турската война от 1877-1878г, в двора и вътре в Божия дом са избити около 2500 старозагорци – жени, деца и старци. Турските войски са били разположени на височините на парк Аязмото, на мястото на днешната бензиностанция и от там подложили църквата на артилерийски обстрел. При тази атака от храма остават само стените й, а куполът е изцяло разрушен. По-късно, за да се помнят тези събития, старозагорци зазидват три от гюлетата на западната фасада“.
На мястото на днешното Средно училище „Христо Ботев“ е бил дълбок дол. Там, в общ гроб са били положени тленните останки на загиналите от турския ятаган старозагорци. С времето, от дъждовете, костите им започнали да излизат на повърхността на земята. Отец Георги, който е служил в църквата, решава да построи костница, за да се приберат черепите и костите на погиналите. Така се изгражда Параклисът-костница „19 юлий 1877“, където на този ден, всяка година се отслужва заупокойна и панихида.
Възстановяването на църквата е започнало скоро след като била разрушена, с даренията на родолюбиви българи.
Според отец Стефан, днес църквата се посещава редовно от много миряни, в това число и от много млади семейства, младежи и деца. Тук има Неделно училище с над 40 ученици. Освен това от няколко години художничката Зорница Иванова води Детска школа по иконография, която ежегодно прави годишни благотворителни изложби в Градската художествена галерия.
Храмът е известен и с чудотворната икона на „Света Богородица Троеручица“.
В края на ХІХ век свещеник Захарий Костадинов от гр. Раднево, Старозагорско, заедно с братството от Калофер, закупува икона от Русия. След пристигането й той урежда със собствени средства параклис в дома си. Още с поставянето й иконата започва да върши чудеса. В параклиса започва да се стича множество болни от града, а в последствие и от цялата страна.
След кончината на отец Захарий, една от дъщерите му приема иконата в дома си и грижливо я съхранява. Дълго време иконата се пази от няколко поколения сродници на отеца като светиня. По Божий промисъл някои от роднините си спомнят, че техният прадядо е бил свещеник и решават да подарят иконата на църквата, където е ръкоположен. На 24 юни 1956 г. иконата е поставена в храма. През 2003 г. светият образ е поставен в нов проскинетарий (иконостас).
Иконата на Божията Майка извършва много чудеса. Част от тях са описани в специална книга, издадена от храма. Чудотворният образ помага за изцеляване от тежки и нелечими заболявания. В книгата се споменава за случаи на излекувани безнадеждно болни хора, на хора с психически проблеми, на бездетни семейства, сдобили се с рожба. В много случаи помага за утвърждаване във вярата, за обръщане към Бога на хора с вкоренени пороци. Записан е и случай, когато чудотворната икона е помогнала и на продължително боледуващ мохамеданин. За всеобщо учудване, дълбоката чистосърдечна вяра на мохамеданина в св. Богородица му помогнала, а болният оздравял и благодарил на Бог.
Отец Стефан разказа за случай, на който той е бил свидетел. Всяка година българин, който живее в Канада, идва в Стара Загора специално, за да се поклони и благодари на Светата Майка за чудото да излекува безнадеждно болен негов близък. Съвсем наскоро отец Иван, който служи в същия храм, захвана инициатива с надежда Св. Богородица да помогне на наркозависими да се освободят от това заболяване.

Росица РАНЧЕВА