Телевизионният журналист Ангел БОНЧЕВ пред Долап.БГ:“Главното в живота е винаги да се прави добро на хората!“

Навръх празника на Свети Лука Кримски 29 май 2017 г. Старозагорската Света митрополия и Община Стара Загора, с любезното съдействие на Пловдивската Православна телевизия, организираха безплатни прожекции на филма „Светителят хирург“. Той е посветен на живота и великите открития в медицината на свети Лука Кримски. Автор на лентата е водещият на новините на Тв Европа Ангел Бончев.
Първата прожекция беше за лишените от свобода от Старозагорския затвор.
„В църквата в Старозагорския затвор служа вече 22 години, коментира отец Йордан Карагеоргиев. – Филмът е час е десет минути. Преди това аз казах няколко думи на публиката, Ангел Бончев също, т.е. времето се проточи. Но в тази препълнена зала, през цялото време беше абсолютна тишина, на каквато от години не съм присъствал. Явно благодатта на Св. Лука Кримски си казва своето. Мисля, че целта филмът да стане повод за размисъл в живота на лишените от свобода и един добър пример, е постигната“.
Отец Йордан разказа пред гражданството, посетило прожекцията на „Светителят хирург“ в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора, негово преживяване, свързано със светеца хирург. Преди 15 години, за първи път той пътува в чужбина и конкретно в Москва за близо 10 дни. През целия път търси по всички възможни книжарници, църкви и манастири да закупи книга за Св. Лука. На изпроводяк, един от руските дякони му подарява книга за Свети Лука. „В този момент разбрах, че през цялото време, докато съм бил там, това мое желание и мечта да имам нещо повечко за Свети Лука се сбъдна“, развълнувано сподели отеца.
Архиепископ Лука със светско име Валентин Феликсович Войно-Ясенецкий е роден на 14/27 април 1877 г. в гр. Керч. Четвърто от петте деца в семейството. Баща му е католик, но майката възпитава децата в православните традиции и в активна благотворителност. Завършва гимназия и художествено училище в Киев. Тогава се изправя и пред първия си избор в живота – медицина или рисуване. Подава документи в Художествената академия, но след кратко колебание все пак решава да избере медицината. На изпита в Медицинския факултет на Киевския университет не успява. Избира Юридическия факултет, учи една година и напуска. Известно време взема частни уроци по живопис при проф. Хенри Книр в Мюнхен. След завръщането си в Киев, наблюдавайки нищетата, бедността и страданията на народа окончателно решава да стане лекар. Освен това се обръща и към толстоизма. След време се разочарова от това учение. През 1898 година става студент по медицина в Киевския университет. На 26 години завършва по блестящ начин университета и започва работа като лекар във военната болница в гр. Чита. По това време се жени за Анна Васильевна Войно-Ясенецкая (Ланская) (която умира през 1919 г. на 38-годишна възраст) и семейството има четири деца. По-късно животът му протича в Симбирска и Курска губернии, в Ташкент, Москва и Крим. Освен с научна дейност винаги се занимава и с непосредствена работа в болница. Свещеничеството приема след един разговор с епископ Инокентий. Неоценим е приносът му като лекар и духовник по време на Втората световна война (1941-45 г.). В края на живота си епископ Лука напълно ослепява, но продължава своята служба на хората и духа. Умира на 29 май 1961 г.
Лука е архиепископ Симферополски и Кримски, руски и съветски хирург; учен; автор на трудове по анестезиология, хирургия, огнестрелни рани; доктор на медицинските науки; професор; духовен писател; доктор по богословие (1959 г.); Лауреат на Сталинска премия – първа степен (1946 г.) и в същото време – жертва на репресии. 11 години от живота си прекарва в заточение, реабилитиран през април 2000 г. Украинската православна църква причислява архиепископ Лука към светците от 22 ноември 1995 г. През август 2000 г. е канонизиран от Руската православна църква сред новомъчениците и за изповедник на Русия. Свети Лука Войно-Ясенецки и Кримски е един от най-ярките светци на новото време.
През октомври 2016 г. частица от мощите на Св. Лука Симферополски идват в България по молба от Българския патриарх Неофит и с благословението на Руския патриарх Кирил. Изложени са за поклонение в София и Пловдив.

Господин Бончев, какво Ви провокира, освен с телевизионна журналистика, да правите през последните няколко години и православни филми?
– В Светото писание е казано: „Не Вие мене избрахте, аз Вас избрах!. Не с човешка гордост, но с радост казвам, че Свети Лука е избрал мене да направя филма за него за България.
Провокира ни Пловдивският Митрополит Николай, изключително притеснен от здравеопазването в България и всичко, което се случва покрай тази тема , за това че не се обръща нужното внимание на хората. Филмът е адресиран специално към лекарите. Дядо Николай искаше да дадем добър пример за това, как един хирург от висока класа, е искал да бъде селски участъков лекар в най-отдалечените места, за да се грижи за хора, за които няма кой да се погрижи. Той не не се е стремял към високи постове в медицината, а да лекува страдащите хора. Именно това искахме да покажем- един добър пример на днешните лекари. Защото самият Свети Лука е възприемал всеки болен като страдащо същество, и се отнасял с изключително внимание и обич към всеки от тях.

Какво според Вас е най-интересно в биографията му?
– Това, което може да се открои, е неговата безпределна вяра в Бога. Всяко нещо, с което се е срещал в житейския си път, той е възприемал като Божи промисъл. Бог говори чрез Свети Лука, защото, както казва Митрополит Николай, всеки човек той е виждал не ценен, а безценен. Най-важно за него е любовта към човека.

Има ли сведения, че Свети Лука чува молителите към него и им помага и след кончината му?
– Има изключително много свидетелства за това. Ще разкажа случай с моя колега, станал преди един-два месеца. Тя беше в екипа, който работеше по направата на филма за Свети Лука. Изведнъж в продължение на два дни си загуби напълно слуха. Посетените всички възможни специалисти вдигаха рамене при поставяне на диагноза и безрезултатно лечение. В пристъп на отчаяние, тя взема едно памуче, което била по-рано натрила върху мощите на Светеца, разделила го на две и си го е пъхнала в ушите. На сутринта всичко се е разминало благополучно. За лекарите случаят бил прецедент и необясним факт.

Защо в България Свети Лука не е популярен?
– Той тепърва ще придобива популярност. За съжаление в православието ние не сме отворени като хора. Стараем се по някакъв начин да променим това. Именно защото не сме отворени към света, не знаем толкова много и за други светци. Колкото повече светци знаем и се уповаваме на тях, толкова повече молители пред Бога ще имаме.

Кой е екипът, който създаде „Светителят хирург“?
– Трима души работехме над лентата в продължение на две години. Аз съм и автор на текста, и оператор, и режисьор. Режисьорът по монтажа е Боряна Букикова-Пунчева и редакторът е Емилия Маринова.. Филмът е сниман в Симферопол, Пловдив и София. Своите истории разказват и хора, които лично са познавали професора-владика, негови роднини, лекари. Ползван е и много архивен материал.

Кои са посланията на филма?
– Посланията са много, но най-важното, което съм откроил е това, което казва Свети Лука на края на филма:“Най-важното в живота е винаги да се прави добро на хората! Ако не можеш да направиш голямо добро, направи малко добро!“ В това вярвам с цялото си сърце.

Какви други филми имате?
– „Чудотворецът Свети Нектарий“, който може да се изтегли от Интернет, „Светият град Асеновград“ -за моя роден град – за църквите и параклисите, „Светителят хирург“ и занапред продължаваме да правим православни филми.

След края на прожекцията и проведеното събеседване, секретарят на Митрополията отец Михаил Михайлов прочете поздравителен адрес от името на Старозагорския митрополит Киприан до Ангел Бончев.

Росица РАНЧЕВА