Президентът Румен Радев отличи Регионалния исторически музей с плакет „Св. Св. Кирил и Методий“

Плакет „Св. Св. Кирил и Методий“ от президента на Република България Румен Радев беше връчен на Регионален исторически музей Стара Загора по повод 110-годишнината от създаването му и за значимия му принос към опазването и популяризирането на българските национални традиции.
В Поздравителния адрес, прочетен от Валентина Рименова, представител на президента, се посочва, че музеят „се утвърди сред водещите културни институции в страната. Той е важен център на историческо и краеведско познание, пазител на паметта и традициите, място за гражданско образование и обществена дейност… Намирам за заслужено самочувствието, с което чествате тази забележителна годишнина. Пожелавам ви много енергия и отдаденост, за да отворите и следващите успешни страници от летописа на Регионалния исторически музей“.
Кулминацията по честването на 110-годишнината от основаването на Историческия музей на Стара Загора се състоя на 30 май 2017 г. в Стария театър, с голям концерт-спектакъл. В тържественото си слово и.д. директор Петър Калчев подчерта, че през всичките тези години най-старата културна институция е била средище на научна дейност, място за търсения и открития, за съхраняване на народната памет. И днес със същия хъс и всеотдайност, неговият фонд се обогатява и разраства. Светлината прониква свободно през стъклената му фасада с форма на пясъчен часовник, а вратите му са широко отворени за посетителите, както и за все по-разнообразните, културни събития, които стават в залите, фоайетата, на Античната улица създадена преди 2000 години и на Лапидариума. Хиляди гости от страната и чужбина посещават Регионалния исторически музей и се възхищават на оригиналните експонати от различни периоди. Той съхранява ценни паметници, между които праисторическа пластика от VI-V хил. пр. Хр., златните фиали от с. Даскал Атанасово, бронзов параден шлем маска, сарматски меч и златни накити от Чаталка, съдове от античен бронз, статуарна група на Орфей, най-богатата колекция с монети на Августа Траяна, средновековна каменна плоча с лъвица с малко лъвче – настоящ герб на Стара Загора, бронзова матрица за икона със сцена Благовещене, препис на История Славянобългарска, знамето на Старозагорското въстание, копие на Самарското знаме и др. Няколко музейни обекта са добавени към него през годините – музеят „Неолитни жилища“, къщата музей „Градски бит XIX век”, Хилендарският метох, уникалният Музей на религиите, Късноантичната мозайка от частен римски дом IV век.
Г-н Калчев отдели подобаващо място на учредителите. На 28 май 1907 г. по инициатива на Атанас Илиев, активен участник в национално-освободителните борби и дописен член на Българската академия на науките, на училищния инспектор по история Атанас Кожухаров, майор Петър Ханджиев и окръжния управител Христо Милев се канят видни старозагорски интелектуалци и общественици – учителите Петър Иванов, Г. Данов, И. Куюмджиев, Д. Кисьов, Т. Тинков, П. Николов, С. Пондев, К. Антонов, А. Козарев, П. Кабакоев, кметът П. Х. Славов, поручик Атанасов, окръжния инженер М. Ставрев и архимандрит Йосиф. Те вземат следното решение: “Конституира се от присъстващите граждани Археологическо дружество с цел да основе местен музей за събиране на археологически останки от древни времена, както и да запази сегашните предмети с антично и/или етнографско значение, които са на изчезване“.
Ако имаше музей на музея, в него щяха да бъдат запазени следите от труда на десетки музейни деятели от няколко поколения, направили като предците си своя дан в името на каузата – да се знае, да се помни и се цени миналото и настоящето на хилядолетна Стара Загора. Сред тях с безспорни заслуги са почетният гражданин на Стара Загора Димитър Николов като дългогодишен директор на музея , който създава силен екип от специалистите Величка Койчева – почетен гражданин на Стара Загора, Петър Коев и Минчо Димитров, Елена Пенева и Христо Буюклиев – също дългогодишен директор, Лилия Филипова, Нейчо Кънев и др. След тях щафетата поема следващото поколение от археолози и историци – Димитър Янков, Красимир Калчев, Евгения Иванова, Мариана Минкова, Светла Димитрова, която е близо два мандата директор и др.
Сега Регионалният исторически музей е в ръцете на младите, дръзновените и амбициозните, които надграждат традициите и търсят нови висоти.
Петър Калчев благодари на всички, които са допринесли за събирателската, изследователската и научната дейност, осъществявана в музея, който всъщност е на гражданите на Стара Загора, които са допринесли най-много, за да се съхраняват днес във фондовете му над 130 000 движими културни ценности от зората на човешката цивилизация до наши дни.
По повод честването на мъдрата 110- годишнина Регионалният исторически музей получи десетки приветствени адреси и благопожелания. Сред тях са на Димитър Главчев – председател на Народното събрание на Република България, Българска академия на науките, Национален археологически институт, Тракийски университет и мн.мн.др.
Приветствие от името на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров прочете зам.-кметът Иванка Сотирова. В него се казва, че „Регионалният исторически музей има челно място в утвърждаването на Стара Загора като значим духовен център“.
Зам.-кметът се обърна към присъстващите в залата минали и днешни служители на музея и почитатели и приятели на музейното дело с думите:„Вие имате изключителната благодарност на цялото общинско ръководство, защото всеки от тук присъстващите в залата има изключителен принос за развитието на тази културна институция. Стара Загора, може би, не би бил най-добрия град за живеене, ако Историческият музей Стара Загора не беше толкова утвърдил се не само в България, но и в цяла Европа, а защо не и в света. Няма да бъде преувеличено, ако кажа, че много гости в града, представители на различни дипломатически мисии, идват на частно посещение в Стара Загора, специално за да посетят музея. Разбира се това трайно богатее културния живот на нашия град. Затова от името на цялото управление на Община Стара Загора , на всички присъстващи – дълбок поклон за приноса ви тази институция да съществува в този вид, в днешната емблематична сграда.
Музеят има невероятна мисия – да допринася за образоването на днешното младо поколение, което е заложено в неговата програма. Ние всички старозагорци вменяваме в дълг на колектива, да видим в най-скоро време новата история на Стара Загора, написана от музейните работници на Регионален исторически музей“, каза в заключение г-жа Сотирова. Тя обяви и наградата на кмета – творческа командировка на колектива на РИМ в чужбина.
Областният управител на област Стара Загора Гергана Микова благодари и се поклони пред всички хора, които са сътворили 110-годишната история на музея – емблема на миналото, настоящето и бъдещето на Стара Загора.
На събитието присъстваха заместник-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, областният управител Гергана Микова, нейните заместници Димитър Драчев и Петя Чакърова, член кореспондент Васил Николов, зам.-председател на БАН, проф. Иван Въшин -ректор на Тракийски университет, екскметовете на Стара Загора проф. Цанко Яблански и д-р Евгений Желев, директори на музеи и културни институти от града, областта и страната, представители на местната и държавна власт, много гости, дарители и приятели на една от най-старите културни институции в града.
В концерта-спектакъл участваха артисти от Старозагорската опера, трио „Свилена“ и Военният духов оркестър с диригент капитан Цветомир Василев.
По-късно на четвърто експозиционно ниво се откри веществено-документалната изложба на тема „Дарени предмети разказват истории“, която „Долап.БГ“ представи подробно преди няколко дни.

Росица РАНЧЕВА