Опера Стара Загора представи предстояща премиера във Виена

ПРЕДСТАВЯНЕ НА „СИСИ-ДУШАТА НА ИМПЕРАТРИЦАТА“ В ДОМ „ВИТГЕНЩАЙН“ – ВИЕНА
На 30 май от 19:30 часа /австрийско време/ в Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена бе официално представен българо-австрийския проект „Сиси – душата на императрицата“. Световната премиера на неоромантичната опера „Сиси – душата на императрицата“ по музика и текст на съвременния австрийски композитор Роланд Баумгартнер ще се състои на 27 ноември 2017 година от 19:00 часа на сцената на Старозагорската опера и с това събитие ще бъде официално открито 48-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора.
Композиторът Роланд Баумгартнер, продуцентът на спектакъла Андреан Холендер, директорът на Старозагорската опера и режисьор на постановката Огнян Драганов представиха в „Дом Витгенщайн“ непознатото произведение и информираха за своите творчески намерения.
На срещата присъстваха и представители на Министерството на културата на Република Австрия, партньори, спонсори, приятели и ценители. По време на представянето бяха изпълнени фрагменти от операта „Сиси – душата на императрицата“ с участието на оперните певци Емилия Джурова, Николай Моцов и Руси Ников. На рояла акомпанира диригентът-постановчик на спектакъла Андрия Павлич.

От 1978 г. Български културен институт (БКИ) „Дом “Витгенщайн” функционира като разширена културна служба към посолството на Република България във Виена.
Сградата е проектирана в годините 1926-1928 от архитекта Паул Енкелман и от известния философ Лудвиг Витгенщайн по поръчка на сестрата на Витгенщайн – Маргарете Стоунбъро-Витгенщайн. Домът се превръща в център на културния живот на Виена. От 1971 г. къщата е паметник на културата.
Архитектурата на къщата е уникална. Всички вътрешни детайли са разработени от Лудвиг Витгенщайн – прозорците, бравите на вратите и прозорците, ъглови радиатори, асансьора и др. Витгенщайн, философът на 21 век, е въплътил своите философски виждания в изчистените линии на сградата, превърнала се в наши дни в архитектурна забележителност.
През 1975 г. българската държава купува имота и го превръща в културен институт.
БКИ „Дом Витгенщайн” разполага с творческа база, в която българските творци пребивават по време на престоя си, с четири изложбени зали, театрална зала, конферентна зала, библиотека. Домът разполага с два рояла.
Дейността на института не се ограничава само в столицата, а е насочена и към други провинции на Австрия. Стреми се да интернационализира дейността си и тя да стане достояние на широк кръг от австрийската общественост. Организира много от културните си прояви със спонсори http://www.haus-wittgenstein.at/