Солов концерт – Марсия Портър – сопран и Лин Компас – пиано

На 13 юни 2017 г. (вторник) от 19:00 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора – концерт на Марсия Портър – сопран и Лин Компас – пиано. В програмата: бразилски, немски, руски и афро-американски песни от 20-ти и 21-ви век.
Сопраното Марсиа Портър прави дебюта си в Ню Йорк в зала Weill Recital в „Карнеги Хол“ през 2005 г. Пее на много места в САЩ, Италия, Бразилия и Чехия. Портър участва и в такива престижни международни фестивали като Пражките промоции, Фестивал Пиколо Сполето, Фестивал „Равиния“ и Международния фестивал на камерната музика „Ameropa“. Партнира си и с Чешкия национален симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Сан Антонио, Пекинския международен симфоничен оркестър (Пекин, Китай) и Camerata Filarmonica Bohemia (Прага, Чехия). Портър пее и с Лиричната опера на Чикаго, Опера театър на Сейнт Луис, Chautauqua Opera, Дейтън опера и Чикаго оперен театър. Дискографията на Марсиа Портър включва записите на Реквием на Моцарт – 2011 г., творби за сопран и оркестър от Антонио Росети, издадени от немския звукозаписен продуцент Ars Produktion и през 2013 г. „Open Thine Heart“, запис на съвременни американски вокални произведения , издаден от „Албани Рекърдс“. Като Фулбрайт и ротариански международен културен посланик, Портър печели няколко награди и отличия, включително на Националната асоциация на преподавателите по пеене (NATS), националната програма NATS, финалист в Централния регионален конкурс на Metropolitan Opera, Jessye Norman Graduate Fellowship във „Глас“, „Опера Каролина“, „Млади художници“ и „Наградата Фаруел“. През 2011-2012 г. Портър бе Fulbright Scholar в Бразилия. Нейното изследване е озаглавено „Преодоляване на границите чрез музикално сътрудничество и културен обмен: лекция и рецитална серия от съвременна класическа бразилска и афро-американска вокална литература“. По време на пребиваването си в Universidade de São Paulo тя представя множество рецитали, лекции и майсторски класове в градове в цяла Бразилия, включително Сао Пауло, Кампинас, Алфавил, Рибейрао Прето и Бразилия. Д-р Портър е доцент по вокал в Музикалния колеж на Флорида. Тя е много търсена и е представила майсторски класове в западната и югоизточната част на САЩ. Работила е във факултета на Международен фестивал на камерната музика в Америка, Прага, Чехия и като гостуващ професор по вокал в Университета де Сао Пауло. Д-р Портър, завършива Ню Орлиънс Център за творческо изкуство, получава бакалавърска и магистърска степен по вокален спектакъл от Северозападния университет. Портър получава диплома за доктор по музикални изкуства в Университета в Мичиган, където учи при световно известната певица от Метрополитен операта Шърли Верт. Предишни нейни учители са Маргарет Харшо, Кармен Мехта и Катлийн Каун.
Пианистката Лин Компас постъпва във факултета на Университета в Южна Каролина през 2002 г. В момента е доцент по музикална подготовка за всички продукции, изпълнявани от Opera в USC, и преподава. Като изпълнителка и на камерна музика, тя се изявява в цялата страна, включително Weill Recital Hall и Музея на Николай Рорих (Ню Йорк), Фестивал на Струните в планината (Колорадо), Библиотеката Харолд Уошингтън (Чикаго), Северна Каролина Музей на изкуството (Raleigh) и различни други прояви за камерна музика в Северна и Южна Каролина. Също така дава рецитали в много колежи и консерватории в цялата страна, включително Conservatorio de Musica de Пуерто Рико, Музикално училище „Ийстман“, Университета на Тенеси, Университета Западен Мичиган, Университета на Флорида и Университета Джеймс Мадисън. За пет сезона е ангажирана като пианист на престижния институт за звукозаписи на Steans в резиденция на музикалния фестивал Ravinia. По това време свири в много солови рецитали и майсторски класове, дадени от Кристоф Ешченбах, Криста Лудвиг, Томас Хампсън, Томас Алън, Барбара Бонни и много други. Съвместни събития включват пътувания както в Североизточна Бразилия, така и в Северен Тайланд през пролетта и лятото на 2012 г. Като репетитор Компас работи във Фестивала за музикални инструменти „Св. Бартоломей“ във Френската Западна Индия, както и в Театър на Чикаго Опера, Театър Аспен Опера, Университет Тенеси и Опел Бразилия в Сао Луис, Бразилия. Тя също дава майсторски класове в SUNY Потсдам, Държавен университет – Флорида, Южен университет в Чарлстън, Университет Западен Мичиган и университет „Емори“. Лин Компас е активен водещ – изпълнител на много конференции и конгреси, като например Международната конференция на колективното музикално общество в Алкала, Испания, Националната конференция на Националната асоциация на певците (Минеаполис) 2006, Хавайската международна конференция по изкуствата и хуманитарните науки и 34-та годишна конференция на International Double Reed Society. Тя е била участник и в многобройни концерти като официален пианист за ClarinetFest 2006 (Международна асоциация за кларинет). Лин Компас притежава дипломи от университета в Мичиган, където учи с Мартин Кац. В допълнение, тя работи с легендарния корепетитор Мартин Исеп в Центъра за изящни изкуства в Банфе, както и с Марго Гарет, Роджър Вигнолес и Уорън Джоунс в института Steans.
Организатор: Varna International. В рамките на 18-ата Международна музикална академия „Варна Интернешънъл“​
Вход – свободен.