Анна Нетребко – Париж – Опера „Бастилия“ – „Евгений Онегин“ – Вили Декер – Гергана Дамянова

Ако трябва да е шега – заглавието е една „хранителна верига“! Оперна! Абсолютно равностойна! Никой никого не изяжда, напротив – допълват се! С много емоции, талант, красота, професионализъм! Става въпрос за постановката на операта „Евгений Онегин“ от П. И. Чайковский, по романа в стихове на Пушкин, в Париж, в опера „Бастилия“ през май и юни тази година. Голямата зала има 2700 места! https://www.operadeparis.fr/en/season-16-17/opera/eugene-oneguine Спектакълът е с продължителност 180 минути, пее се на руски език, с титри на френски и английски. Режисьор-постановчик – Вили Декер, а къде се вписва Гергана Дамянова – ще разберете по-нататък в разказа. Името, което предизвиква изключителен интерес е сопраното Анна Нетребко в ролята на Татяна Ларина. В този спектакъл певицата защитава реномето си на харизматична световна звезда. Известно е колко внимателно се отнася Нетребко към ролите си. Дълго време счита, че Татяна „не е нейната героиня“. И едва през 2013 година излиза в тази роля на сцената на Метрополитен опера.

Другите не по-малко известни и талантливи участници в интернационалния спектакъла са: в ролята на Олга – Вардуи Абрамян от Армения; Онегин – шведът Петер Матей; Ленски – чехът Павел Чернох – тенор; басът Александър Цимбалюк – княз Грьомин; родената в Москва, солистка на Болшой театър, мецосопрано Елена Заремба – в ролята на Ларина, майката на Татяна и Олга. И Едуард Гарднър – диригент; сценография и костюми – Волфганг Гусман.

Прз месец юни в ролята на Татяна ще пее друга артистка – младото австралийско сопрано Никол Кар.

Що се отнася до постановката на Вили Декер (роден през 1950 г. в Германия) – меломаните помним невероятната „Травиата“ от 2005 г. на Залцбургския фестивал. Отново с Анна Нетребко, в допълнение с Роландо Вилазон и Томас Немпсън! Изчистена сцена – с един часовник, безутешно отмерващ времето, една червена рокля и… умопомрачителни гласове! https://www.youtube.com/watch?v=rNDzmvcwJeY

Декер се придържа към традиционния подход в класиката. Заедно с това подчертава вярност към замисъла на Чайковский. Казва: „за мен са важни преди всичко не постъпките на героите, а техните чувства – печал, меланхолия, загуби, които са характерни за цялото действие“. Вили Декер изучава философия, изповядва дзен-будизъм, поклонник на руската култура, привърженик на минимализма, клонящ към аскетизъм. За модерността споделя: „Като цяло, да бъде модерно — това, според мен, е много повърхностна идея. Актуалност не може да бъде самоцел. Винаги са важни същността и съдържанието, а модерен или не — съвсем не е от значение“. Режисьорът е поставял също „Борис Годунов“ и „Дама Пика“. И тогава, както и при „Евгений Онегин“, следва духа и обясненията на самия Чайковский в писмата до своите братя Модест и Анатолий, до госпожа фон Мек и до композитора Сергей Танеев.

А Гергана Дамянова е фотограф http://www.gdview.photography/index.php/pages/about  Нейни са снимките към този текст. От сайта на опера „Бастилия“ и от сайта на Анна Нетребко. Гергана Дамянова завършва История на изкуството в Париж и специализира фотография. Една година работи във фотографската агенция на Лувъра, а от 2015 е фотограф на свободна практика между Париж и София. През 2016 година представя своя авторска изложба – портрети на актьори във фоайето на Младежкия театър „Николай Бинев“ – София.

Снежана Маринова