Повече от 300 автори участваха в Четвъртия поетичен конкурс в памет на Николай Лилиев

Заместник-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова връчи Първата награда на поетесата Лили Качова за стихотворението „Помъдряване на лятото“, победител в четвъртия Национален поетичен конкурс в памет на Николай Лилиев.

Лили (Лиляна) Славова Качова е родена в град Бургас. Завършва езикова гимназия с руски и френски език. Работи в Балкантурист и Нефтохим – Бургас като преводач. От 1977 г. живее в София и в продължение на 28 години работи в Научноизследователския институт по съобщенията, после в частна фирма. Автор на стихосбирките “Стихове по пясъка” (2004) и “Вълче в градината на Господ” (2008). Участва и в сборна стихосбирка на бургаски автори “Думи в мрежата” (2005). Нейни творби са публикувани във вестници, сборници и алманаси, включително “Словото днес” и вестник “Труд”. Има 17 отличия от национални и регионални конкурси за поезия, между които първа награда в националния поетичен конкурс “В полите на Витоша” 2008, първа награда за поезия в “Мелнишки вечери на поезията” 2007, първа награда в “Море от вино”, Поморие и др. Международно участие: Поетични вечери “Стихове под стария чинар”, организирани от Съюза на албанските писатели в Република Македония – от 8 до 10 октомври 2005 г. в гр. Скопие, Република Македония. Член на Съюза на Независимите Писатели (СНП).

Общо 900 поетични творби от 312 български автори и 12 от други държави са пристигнали за конкурса, съобщи председателят на журито, селекционирало стиховете, поетът Таньо Клисуров. На 26 май, когато се навършиха 132 години от рождението на старозагорския поет, бяха съобщени имената на победителите, в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“.
Носител на Втора награда е Николай Гундеров, драматург и режисьор, който живее и работи в Прага, за творбата „Фотография 1983“. Междувременнно, преди дни Николай Гундеров получи и наградата „Аскеер“ в категория „Съвременна българска драматургия“ за пиесата „Пробен срок“. Роден е през 1974 г. Завършва славянски филологии в Софийския университет, а след това режисура и драматургия в Академията за изящни изкуства в Прага. Авторският му спектакъл „Леки четива“ е оценен от Международната академия за изкуства в Париж и представен в редица европейски столици. За стихосбирката си „Синтаксис на грижите“ е с приз като най-добър дебютант на „Южна пролет“. Спектъкълът му „Вернисаж“ от Вацлав Хавел получава наградата за режисура на чешката театралната академия DAMU, а през 2005 г. на Международния студентски фестивал във Варшава взима наградата за актьорско майсторство „Ян Кречмер“ на Съюза на полските актьорски асоциации. Режисирал е спектаклите „Мъж на верижка“ от Ж. Фейдо (Жижковски театър, Прага), „Пациенти & клиенти“ по Марк Камолети (Сатиричен театър, София), „Вернисаж“ от Вацлав Хавел (Театър „Елиадовна книховна“, Прага), „Рейс“ по Станислав Стратиев (НАТФИЗ, София), „Г-жа министершата“ от Б. Нушич (Театър „Диск“”, Прага). Участва като актьор във филма на Иржи Менцел “Обслужвах английския крал”. Съосновател на естествения театър „Trifonoff & Gunderov“. От 2007 г. Николай Гундеров е режисьор в Сатиричния театър, където с успех постави „Детектор на лъжата“ на Василий Сигарев.

Две трети награди, осигурени от НЧ „Н. Лилиев 2005“ и ЕТ „БИ МЕД“ отидоха при Кръстьо Раленков (“Път“) от София и Христина Главанова („Ябълкова река“) от Севлиево.
Наградените автори получават и парични премии: за първа награда – 500 лв., за втора награда – 300 лв. , две трети награди – по 200 лв. и една награда за млад автор – 100 лв.
Журито присъди поощрителна награда на 15-годишната Мина Петкова от София за стихотворението й „Крадла“.
Младите таланти получават поощрителни награди – почетна грамота и представяне на страниците на в. „Литературен глас“ и сп. „Птици в нощта“.
Организатори са Община Стара Загора, Тракийски университет и „Фондация “Космос – Димитър Брацов”.