Дарени предмети на Старозагорския исторически музей разказват любопитни истории

На 30 май 2017 г. в 20:00 ч., на Четвърто експозиционно ниво на Регионален исторически музей (РИМ) ще бъде открита веществено-документална изложба на тема „Дарени предмети разказват истории“. Експозицията е част от проявите, посветени на 110-годишнината от създаването на Старозагорския исторически музей. Кулминацията на честванията е също на 30 май т.г.
„Целта на изложбата е да представи част от постъпилите дарения в музея. Някои са от много ранни години, още от времето на Археологическото дружество, други са от последната година. Последното дарение е направено преди дни от Ренета Маджарова, която е служител на Регионалния исторически музей“. Това съобщи за Долап. БГ главният уредник на РИМ Ваня Донева, която заедно с доц. Евгения Иванова са куратори на изложбата. Аранжирането е дело на художничката Мариана Гинзарова със съдействието на целия екип на РИМ.
Според г-жа Донева, когато трябва да се направи реконструкция на живота например на 20-те години на 20-ти век на Стара Загора, много трудно е да се използват само предмети, дарени от една личност. Обикновено се ползват дарения от различни хора. Т.е. за да се възстанови животът на града, елементите се нареждат като пъзел и така се получава една цялостна картина. От друга страна всеки предмет си има своя собствена история. Това също е много интересно, защото има предмети, които са в постоянната експозиция, които са дарения и имат история, която за съжаление е почти непозната за публиката.
В отчетите на Археологическото дружество са описвали как са придобити предметите, които обогатяват фонда на дружеството. И тогава и сега обикновено е нямало средства за откупуване, така че вече 110 години най-напред фондът на Археологическото дружество, а сега и на РИМ се обогатява благодарение на дарения и на археологически проучвания, за да стигне цифрата над 100000 музейни единици.
В началото на експозицията няколко табла маркират важни дати и събития от историята на Старозагорския исторически музей. Показани са и любопитни подробности за някои от първите дарения, като напр. Знамето на Старозагорското въстание. То е едно от първите постъпили дарения от Опълченското дружество, което го дарява на окръжния управител Христо Милев – една голяма личност, за съжаление непозната за старозагорци. Тя ще бъде представена във фоайето на Радио Стара Загора на 2 юни т.г. от 18:00 ч. от проф. Балкански.
В голямата витрина, с много вкус и фантазия, естетски са показани четири основни моменти от живота на града. Началото илюстрира градския бит. Безспорно през 20-те – 40-те години на 20 в. населението в града започва да се увеличава. Обособява се елит, т.н. хайлайф, чиито дами организират журове и вечеринки. Представени са модни тоалети и аксесоари, обзавеждане на салон, грамофон и пр. Военните също организират по това време балове във Военния клуб, като канят на събитията с луксозни покани. Такива мероприятия организира и Туристическото дружество, включително и с благотворителна цел – събиране на средства например за поддържане на Аязмото.
Втората тема е повлияна от постъпило дарение – Бръснаро-фризьорският салон „Христинка“. Салонът се е намирал на ул. „Димитър Наумов“. Показан е апарат за къдрене на косите, бръснарски принадлежности и манекени на дами, които чакат кротко реда си за разкрасяване. На старозагорци ще им бъде любопитно да се върнат години назад, за да констатират, че традицията дамите да се поддържат, не е от вчера и днес.
Третата тема е книжарница „Еделвайс“. Тя действително е съществувала и старите старозагорци си я спомнят добре. Намирала се е в района на днешното СУ „Васил Левски“ и Булбанк. Като ориентир е поставена една снимка на училището, когато се е наричало на името на дарителя си Николаки Стоилов. Книжарницата е предлагала всички пособия, необходими за учениците.
Като предпоследна тема е показан инструментариумът на известния през тези години д-р Прокопи Андреев.
Последната тема е реконструкция на една от изложбите на художничката Евгения Илиева -Лепавцова, тъй като музеят е получил голямо дарение от нейни картини. Тя е дама, която има принос за популяризирането на града и на елементи от традиционния български костюм. Тя е тази, която илюстрира книгите на Мария Велева. Тя е една от първите старозагорски художници, която заедно с мъжете, излага свои картини още през 20-те и 30-те години на миналия век.
В различни витрини са изложени етнографски костюми, които са част от голямо дарение, направено от семейство Дора и Крум Георгиеви. Публиката може да види оръжието на Стойо Неделчев – Чочоолу, нож на майор Кавалджиев и генералска униформа на ген. Дмитрий Куприанов.
В отделна витрина са експонирани материали, свързани с Археологическото дружество, защото днешният Регионален исторически музей е наследник на онези, които тръгват преди 110 години да събират и съхраняват предмети, свързани с миналото на Стара Загора. Благодарение на техните усилия и инициативност, днес Градът на липите се гордее с един от най-богатите музеи в страната. По този начин се отдава заслуженото на Атанас Илиев, който е първият председател на Археологическото дружество, на Атанас Кожухаров и др. За първи път се показва дарение – награди на Христо Райков, който е вторият уредник на Археологическото дружество. Тук посетителите могат да видят още протокола за учредяване на дружеството, печата му, мастилницата, табелката с работното време на музея, първите четири отчета и пр. В други витрини са поместени археологически материали, които също са постъпили като дарения, като се започне от Праисторията, през Античността, нумизматиката и Средновековието.
В северозападния край на изложбената зала е експониран компютър „Правец“ , постъпил също като дарение. Младите посетители ще могат да видят с какви компютри се е работило допреди 20-30 г.
„Има дарители, които държат да се афишират имената им, други, които желаят анонимност.
За археологическите материали можем да кажем, че има такива, които са открити случайно при строителни работи. Затова списъкът на дарители са записани като работници от еди-кой си обект, които са открили определен предмет и след това са го дарили на музея, сподели Ваня Донева. – Изложбата е организирана от даренията на 76 дарители.
Обръщаме се с молба и призив към старозагорци и гостите на града, ако разполагат със запазени, но ненужни вещи – албуми и снимки, книги, документи, дрехи, предмети от бита, картини и пр., вместо да ги изхвърлят, да ги дарят на музея. Предметите разказват любопитни истории!“.

Росица РАНЧЕВА