Общински съветници поздравиха Народно читалище „Просвета-1927“ в село Еленино по случай 90-годишен юбилей

Председателят на Общинския съвет в Стара Загора Таньо Брайков, председателят на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания Милена Желева и общинският съветник Кремена Мандаджиева бяха гости днес на празника на НЧ „Просвета-1927“ в старозагорското село Еленино. Поводът за тържеството е 90-годишният юбилей, отбелязван от читалището.

Поздравявам ви за чудесния празник и се радвам, че съм част от него. Читалищата са хранилища на традициите, затова трябва да ги пазим и да си грижим за тях, защото те предават напред за поколенията най-важното – българския дух. Бъдете здрави и щастливи“, обърна се към жителите и гостите на селото Таньо Брайков.
Старозагорското село Еленино е с развита читалищна дейност и е стожер на обичаите, отбеляза кметът на населеното място Съби Динев. „Еленино е посещавано от кукерски групи от различни краища на света. Благодарение на работата на кметството, читалището и подкрепата на Община Стара Загора – тук има живот! Възстановихме няколко изконни български традиции като сурвакарския обичай „Камила“, с който участваме в различни Маскарадни игри. Отново има групи по повод празниците „Заговезни“, „Лазаруване“ и „Коледуване“. Нека се грижим за нашето читалище, като зеницата на окото си, защото то е нашата светиня“, каза кметът на Еленино в празничното си слово.
Той подчерта, че с помощта, която получава от отговорника за селото Милена Желева, са направени редица подобрения за Еленино. Благодарение на нея и общинската администрация се реагира и се почиства при нужда речното корито, за да не пречи буйната растителност на отводняването при обилен дъжд, за нуждите на читалището е бил осигурен компютър, а по повод юбилея и нова табела за НЧ „Просвета-1927“.
Поздрав към празнуващите жители и гости на селото бе отправен от името на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров. В музикалната програма се включи Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“, самодейни певчески и танцови състави от Еленино и съседни села.

Народният представител от ГЕРБ – Стара Загора Емил Христов подари на жителите на село Еленино с 32-инчов телевизор. Дарението беше направено на връх празника на местното читалище „Просвета“, което отбеляза своята 90-годишнина.