На тържествена церемония се дипломираха 86 нови ветеринарни лекари

На 26 май 2017 г. в Тракийския университет – Стара Загора се състоя церемония по връчване на дипломите за завършено висше образование на 89-ия випуск на Ветеринарномедицинския факултет. След шест години залягане над книгите 86 абсолвенти успешно са издържали 78 изпита, 720 часа стажове и практики и са взели държавните изпити.

„Ятото на випуск’89 на Ветеринарномедицинския факултет е готово да отлети от своята Алма матер. И точно преди полета, нормално е да има приповдигнатост, да има нетърпение, свързано с момента, когато всеки ще получи заветната диплома за завършено висше образование, каза в академичното си слово деканът на факултета проф. д-р Михни Люцканов. – Професията „ветеринарен лекар“ е една от най-достойните в нашето съвремие. Тя е белязана със знака на заслужено признание навсякъде по света и е с висока обществена значимост. В същото време е натоварена с голяма отговорност, изискваща непрекъснато усъвършенстване. Защото това е служене , посветено на най-големия Божи благодат – здравето. При това здравето на ония същества, които много светли умове категорично определят като по-добрата част от света. Но тази професия е свързана и със здравето на човека. Има ли нещо по-съвършено на нашата красива планета от него, от човека. Неговият ум, ръце и сърце са онова изконно триначалие, благодарение на което е осъществен прогресът“.

Проф. Люцканов умно и мъдро говори за трудностите, които неминуемо ще срещнат младите специалисти, на които трябва да се противопоставят само и единствено с достойнство и чест. Не бива да допуснат безпардонната арогантност и посредственост да ги превземе. Не трябва никога да се оставят да ги контролират и манипулират нискочели хора. Те са длъжни да отстояват докрай истината, която споделят, особено професионалната истина.

Деканът пожела на младите си колеги да превърнат знанията си в капитал, за да се реализират максимално. Да се учат непрекъснато през целия си живот. Да уважават родителите си, защото през всичките години са ги подкрепяли не само материално. Ветеринарномедицинският факултет е със широко отворени врати в очакване да се връщат, да поддържат контакти с преподавателите си. Да се връщат в Стара Загора – градът на тяхната младост и мечти.

Поздрави към абсолвентите за успешното им дипломиране отправиха зам.-ректорът проф. Гюрга Михайлова;  Деница Минчева от името на зам.-министъра на земеделието и горите д-р Цветан Димитров (възпитаник на Тракийския университет); директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Дамян Миков; д-р Щерев от името на Българския ветеринарен съюз; д-р Антов – зам.-председател на Съюза на ветеринарните лекари в България и др. Приветствен адрес беше прочетен от името на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Вместо слово и поучения, курсовият ръководител доц. Надя Бозакова, посвети на своите скъпи студенти стихотворението на Веселин Ханчев „За да останеш, за да си потребен, за да те има и след теб дори…“

На приветствията и благопожеланията отговори първенецът на випуска Анна Мирчева.

По отколешна традиция деканът раздаде „Златни дипломи“ на възпитаници  на факултета, завършили преди половин век и реализирали се максимално в професията в страната и чужбина: проф. Байко Байков, д-р Димитър Деков,  доц. Волфган Любке, д-р Тодор Александров и д-р Иван Гаджев (посмъртно).

Другият тържествен момент беше полагането на клетва за вярност към професията.

Първата диплома беше връчена на д-р Анна Мирчева – първенец на випуск’89. Госпожицата получи още наградата на ректора на университета и на факултета, наградата на Община Стара Загора, която връчи председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, а д-р Дамян Миков покани отличничката на работа в Агенцията по храните. Отличници са и Силвия Петрова, Камелия Владимирова, Кремена Христова и др.

Събитието уважиха също и Негово високо преосвещенство старозагорският митрополит Киприан, д-р Златка Възелова – директор на Дирекция по животновъдство при Министерство на земеделието и горите, д-р Ябълкаров директор на Професионална гимназия по ветеринарна медицина „Ив.П.Павлов“ – Стара Загора, зам.-ректори на Тракийския университет, декани и зам.-декани на другите факултети и колежи в университета, преподаватели, родители и приятели на абсолвентите. По традиция накрая на тържеството те хвърлиха високо шапките и тръгнаха с оптимизъм по избрания от тях път. На добър час!

Росица РАНЧЕВА