24 май – Стара Загора чества рождения ден на българската духовност!

Навръх 24 май 2017 г. Общинският площад на Стара Загора се оказа тесен, за да събере всички възторжени деца, ученици, студенти, учители и учени, дейци и творци на художествената култура, както и хиляди граждани, които се бяха стекли спонтанно, за да участват в най-българския празник на духа, на знанието, на гордостта и самочувствието.

По отколешна традиция, точно в 10:00 часа, площадът запя вечния химн „Върви, народе възродени…“ и „Мила Родино…“.

Националният трибагреник, зеленото знаме на Стара Загора с лъвицата и лъвчето и знамето на Европейския съюз издигнаха тазгодишните носители на наградата „Стара Загора“ и „Млада Загора“ – директорът на Художествената галерия, изкуствоведът проф. д-р Марин Добрев, директорът на Държавен куклен театър Дарин Петков, деветокласникът Цветомир Кирилов от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ и единадесетокласникът Симон Павлов – от Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“. Церемонията се извърши и в присъствието на артисти от ДТ „Гео Милев“ и директора на Старозагорската опера Огнян Драганов. Той е носител на Специалната  награда на кмета на Стара Загора Живко Тодоров за възродената балетна трупа на операта, с ръководител Силвия Томова, за устрема, творческия полет и амбициозност.

„Днес е празникът на славянската писменост, на българската култура и просвета, каза в приветственото си слово зам.-кметът на Общината Иванка Сотирова. – Днес цяла България чества рождения ден на българския дух. Духът, който ни е вдъхновявал през вековете, за да оцелее България. Духът, който ни е окрилял във вярата, целомъдрието и моралните устои! На вас просветители, дейци на културата и на просветата, дължим дълбок поклон! На вас учители старозагорски, дълбок поклон, че създавате жаждата за знания и обучавате младите хора. Всички ние сме длъжни да вдъхновяваме младостта на България, защото тя е нашето бъдеще! Днес за 159-ти път Стара Загора отбелязва празника на славянската писменост и култура, тогава когато старозагорци за първи път украсяват с цветя и венци иконата на светите братя Кирил и Методий. След повече от век и половина ние отново сме тук, за да почетем най-добрия град за живеене в България – градът , който всички ние любим, тачим и милеем“.

Г-жа Сотирова поднесе поздравленията на кмета Живко Тодоров за здраве, вдъхновение, обединение и дръзновение. „Нека да бъдем всички заедно и да правим града си все по-красив и привлекателен за младите българи“, каза в заключение Иванка Сотирова.

Под звуците на „Питат ли ме дей’ зората…“, към чистото синьо небе, окачени на разноцветни балони, полетяха буквите от българската азбука, като благодарност към първосъздателите на българското четмо и писмо и като послания за мир, знания и щастие.

Празничното шествие поведоха Старозагорският митрополит Киприан, зам.-кметовете Йордан Николов, Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Янчо Калоянов, секретарят на Общината Делян Иванов, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, областният управител Гергана Микова,  народни представители и общински съветници, представители на местната и държавната власт, на различни образователни и културни институти и др.

С грамаден транспарант „Върви, народе възродени“ започна най-вдъхновената, емоционална и прекрасна манифестация. След знаменната група традиционно преминаха студенти и преподаватели от Тракийски университет, които празнуват на този ден двоен празник – професионалния 24 май и 22 години от създаването на висшето училище.

После се люшна морето от най-малките старозагорчета – слънчевите малчугани от 27-те детски градини. След тях – батковците и каките от основните училища, после -гимназистите, спортните и танцовите клубове – младостта, радостта и надеждата на хилядолетна и млада Стара Загора.

В 34 общински, 9 държавни – професионални и 5 частни училища на областния град над 18 000 ученици се обучават от близо 4000 учители. В 27 детски градини растат и се възпитават над 4200 деца.

В шествието се включиха още културните институти на града, читалища, клубове, дружества, неправителствени организации. Манифестираха и випуски, завършили преди половин век и след това.

Преди началото на празника Ансамбъл „Загорче“, който на 20 май 2017 г. отбеляза тържествено своя 40-ти рожден ден изнесе концертна програма. На финала Общинският фолклорен ансамбъл „Загоре“ изпълни част от атрактивната си програма и поведе общоградското празнично хоро.

На площада Хорът на Старозагорската опера с диригент Младен Станев и солистите Нели Нечева и Денис Иванов изнесоха вълнуващ концерт.

Росица РАНЧЕВА