Проф. Марин Добрев е носител на наградата „Стара Загора“, а Симон Павлов – на „Млада Загора“

Един от акцентите в честването на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост е връчването на две престижни и много чакани награди. Наградата „Стара Загора“ – за високи художествено-творчески постижения в духовния живот и в сферата на образованието и науката в Община Стара Загора. Наградата „Млада Загора“ – за постижения на учащи се и завоювани награди от национални и международни състезания, олимпиади и конкурси.

И тази година, в навечерието на най-българския празник, обществени и професионални организации, творчески формирования, училища и детски градини, както и много граждани, направиха своите мотивирани предложения. Комисия с председател зам.-кметът по хуманитарни дейности Иванка Сотирова, разгледа номинациите и направи предложенията си пред кмета Живко Тодоров.

Церемонията по връчване на високите отличия се състоя традиционно в Лапидариума на Регионален исторически музей. На събитието присъстваха  Негово високо преосвещенство старозагорският митрополит Киприан, областният управител Гергана Микова, председателят на Общинския съвет  Таньо Брайков, народни представители и общински съветници, зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, секретарят Делян Иванов,Татяна Димитрова – началник на Регионално управление по образование, Милена Желева председател на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания, директори на училища и детски градини, на култури институти, общественици, ученици и др.

В разрез със Статута, тази година бяха излъчени два колектива, носители на наградата „Стара Загора“ – Драматичен театър „Гео Милев“ – за реализацията на творческия проект „Цар последен“ от Райна Томова и на Държавния куклен театър – за  спектакъла „Джелсомино в страната на лъжците“.

Преди да връчи наградата на директора на ДТ „Гео Милев“ Ивелин Керанов, зам.-кметът Иванка Сотирова поздрави присъстващите, препълнили уникалния форум, с настъпващия празник.

„От името на кмета Живко Тодоров и на цялото административно ръководство на Община Стара Загора, имам честта и удоволствието да поздравя вас, дръзновители на образованието и на културата. В днешните трудни времена, когато трябва да отстояваме морала, когато трябва да се грижим за образоваността и да отстояваме българщината, всички вие със своя неуморен и дръзновен труд допринасяте това да се случва. Благодаря ви, че ви има! Поклон пред вашия талант, пред вашето умение да вдъхновявате и най-вече да правим многоликата Стара Загора  все по-примамлива и красива, все по-добро място за живеене“, каза в заключение г-жа Сотирова.

„От името на колегите, които положиха много труд, приемам с благодарност тази награда, каза Ивелин Керанов. – Но няма да съм откровен, ако днес не спомена  една културна институция на града ни, която е респектиращо добра – най-добрият куклен театър в страната – Кукленият театър в Стара Загора. За съжаление, наградата е една и тази година тя е за нашия театър“.

Явно конспирацията е била на ниво и обявяването на втора колективна награда изненада и зарадва заслужено всички. Милена Желева – председател на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания при ОбС връчи наградата на директора на Кукления театър Дарин Петков с думите: “Тази година нашият Куклен театър чества 60-годишен юбилей. Това е чудесен повод да се поздравим и сега и през септември месец, когато ще се проведе Международният куклен фестивал за възрастни „Пиеро“. Господин Петков, благодаря на Вас и на целия състав на театъра! Продължавайте все с такава голяма любов да правите високо изкуство! Носете и за в бъдеще поредните „Икар“-и! Бъдете живи и здрави!“

„Аз съм много щастлив, че отново имаме награда „Стара Загора“. Посвещавам я не само на 60-годишнината на нашия театър, но на целия ни екип, сподели г-н Петков. – Ние вървим напред и нагоре, защото се опираме на традициите, на любовта и умението,  което са вложили всички хора, работили и преди нас в този институт“.

Другите номинирани за колективна награда са Представителството на Съюза на българските художници – Стара Загора, което получи грамота и предметни награди за активно участие в духовния живот на града.

Настоящият творчески сезон е особено успешен за Държавна опера – Стара Загора, защото едно от пленителните изкуства – балетът, отново възсиява с цялото си очарование. Само за няколко месеца пред очите на старозагорската публика се създава една невероятно окрилена и одухотворена балетна трупа, събрала в себе си силата и младостта на десетки изпълнители от всички краища на света. Защото танцът се прави от хора и идеи. С авторитета и присъствието си примабалерината, педагогът, хореографът и настоящ ръководител на балета Силвия Томова успя да покаже отново на всички нас, че танцът е творчество  в мисленето, в правенето и в изпълнението .

Оценявайки по достойнство и значимост това, кметът Живко Тодоров присъди Специална награда на възродената балетна трупа при Държавна опера – Стара Загора за устрема, творческия полет и амбициозността.

Наградата връчи председателят на Общинския съвет Таньо Брайков на Силвия Томова – ръководител на балетната трупа.

„Благодаря за тази оценка, каза Силвия Томова. – Радвам се, че попаднах в този град. Благодаря на г-н кмета, на Общинския съвет и на гражданството за това, че оцениха нашата прекрасна балетна трупа. Благодаря на Стара Загора, защото ме посрещна невероятно и в рамките на половин година, успяхме да сътворим това, за което някои големи оперни театри и трупи работят с години. Невероятни са артистите, на които благодаря. Благодаря на ръководството на операта за доверието. С тази награда вие ми давате още по-големи крила в деня на този най-красив и светъл празник!“

Носител на индивидуалната награда „Стара Загора“ тази година е  изкуствоведът проф. д-р Марин Добрев, директор на Художествена галерия – Стара Загора. Той е автор на идеята, организатор и изпълнител на уникалното Квадринале на Балканската живопис „Митовете и легендите на моя народ“, превръщащо Стара Загора в мост между културите и посланията, отправени към света и неговото бъдеще. Наградата му бе връчена от Красимира Чахова, заместник-кмет на Община Стара Загора.

„Първо искам да благодаря на редколегията на електронното издание „Долап.бг“, която ме предложи за тази награда, каза проф. Добрев. – Благодаря на комисията, която е взела решението, на Художествената галерия, без която няма как да реализирам цялата тази дейност. Но най-вече отправям благодарност на нещото, което е уникално в нашия град – на традициите. Без тях, щяхме да бъдем някак си други хора. В цяла България уважават Стара Загора заради богатия художествен живот. То е именно заради традициите, които продължават и се надграждат.

Благодаря на Община Стара Загора за това, че всички ние с вас, живеем в най-добрия град за живеене в България. Това означава, че всеки от нас, всяка институция – училища, театри, галерии, индивидуални творци, сме онези малки камъчета, върху които се гради мозайката, наречена Стара Загора и уважението, което тя намира в цяла България“.

Номинирани за индивидуалната награда „Стара Загора“ в раздел „Култура и изкуство“ бяха още Галина Костова – писателка и художничка и Петя Вънева, балерина от състава на Държавна опера – Стара Загора.
В направление „Наука и образование“ за наградата „Стара Загора“ педагогическите колективи на ЦДГ № 10 „Светлина“ и на ЦДГ № 24 „Радост“ получиха грамоти за високи постижения в развитието на образователното дело. Директорите на Второ основно училище „П. Р. Славейков“ Милена Желязкова и на ЦДГ № 10 „Светлина“ Йоанна Димитрова получиха грамоти за издигане авторитета на институциите и за високи постижения в областта на образованието.
Индивидуалната награда „Млада Загора“ в направление „Наука и образование“ бе връчена на Цветомир Кирилов – ученик в 9 клас на ЕГ „Р. Ролан“, от Милена Желева. Той е участник в заключителния кръг на 3 национални олимпиади, лауреат на Националната олимпиада по химия и участник в Националната олимпиада по немски език и Националната олимпиада по физика. За наградата бяха номинирани общо 38 ученици от училищата в старозагорска община.
Секретарят на Общината Делян Иванов връчи индивидуалната награда „Млада Загора“, в раздел „Култура и изкуство“, на Симон Марио Павлов от НУМСИ „Хр. Морфова“, завоювал Абсолютна награда (100 от 100 точки) от XI Международен клавирен конкурс „Крайова – пиано“, Румъния, за отличията му в редица национални и международни конкурси, за неговата активност в културния живот на училището и на  Стара Загора. Изключително талантливият и харизматичен младеж беше номиниран от Долап.бг.
За  носители „Млада Загора“ бяха предложени още Мариела Пенчева от ОУ „Кирил Христов“, Иван Филев от Второ ОУ „П. Р. Славейков“, Елеонора Желязкова от Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“, Теодор Тодоров от Шесто ОУ „Св. Никола“, Румен Георгиев, Жоро Япаджиев и Теодор Христов от Школата по малка пластика при Центъра за подкрепа за личностно развитие.
Тази година колективната награда „Млада Загора“ в направление „Култура и изкуство“ не беше присъдена. За нейни носители бяха предложени Детско-юношеска студия за опера и балет „Маргаритки“, Студио „Словесно-изпълнителско изкуство“ при Второ ОУ „П. Р. Славейков“, Фанфарен оркестър и Мажоретен състав при Шесто ОУ „Свети Никола“, Експериментална театрална студия „Тези“ при Център за подкрепа за личностно развитие.
Смесеният хор „Родина“ с диригент Емил Минев при едноименното читалище украси с изпълненията си тържествената церемония.

Росица РАНЧЕВА