Юбилеен концерт в чест на 100 години Фондация Ротари в Операта

Двата Ротари клуба в Стара Загора организират на 26 май от 19:00 часа в Операта Гала концерт, посветен на 100-годишнината от създаването на Фондацията на Ротари. Концертът е подарък за старозагорци, които могат да присъстват с безплатни талони, получени от касите на Държавна опера Стара Загора.
Във фоайето на Операта посетителите ще могат да се запознаят с фото експозицията „Ротари в България 1933 – 1941 година”. Фондацията на Ротари съществува от 1917 година. Проектите, финансирани от Фондацията носят трайно подобрение на нуждаещите се общности. Фондацията дава над 65 милиона долара годишно в помощ на хуманитарни и образователни програми.
В първата част на концерта на 26 май зрителите ще видят валс от най-новата постановка на операта – балета „Лебедово езеро“ от П.И.Чайковски. Втората част ще е под диригентството на Теодосио Бевилакуа от Италия, щатен диригент в Операта, който прави своя дебют пред старозагорската публика. В програмата ще чуете едни от най-известните и обичани увертюри, арии, дуети и хорове от опери – от „Силата на съдбата“, „Ернани“, „Сицилиански вечерни“, „Дон Карлос“ от Джузепе Верди, от „Севилският бръснар“ на Джоакино Росини, „Палячи“ от Леонкавало и др. Концертът е с участието на любимите на публиката солисти на Старозагорска опера – Елена Баръмова, Деси Стефанова, Валери Турманов, Михаела Берова, Милко Михайлов. За първи път пред публика ще се представи мецосопраното Петя Петрова, която е най-новият солист на Операта.

Петя Петрова е родена в София. Завършва Музикалната академия в класа на доц. Иванка Нинова. Продължава да специализира при Александрина Милчева и Баясгалан Дашням. Дебютира на сцената на Софийска опера в ролята на Розина в операта „Севилският бръснар“ от Росини. Носител е на първите награди на международните конкурси „Борис Христов“ в София,“Силвия Гести“ в Люксембург, „Франсиско Виняс“ в Барселона, „Таланти и майстори“ в Добрич. Тя е единственият досега победител на вечерта и финалист, представящ България на конкурса „Певец на света“ в Кардиф. Продължава вокалното си развитие с певци като Рокуел Блейк, Монсерат Кабайе, Долора Зажик и Елизабет Норберг – Шулц. Солист е на театрите в Хамбург, Мюнхен и Берлин, Виена, Мадрид, Барселона, Севиля, Билбао, Коруня, Сантяго де Чили и Ковънт Гардън в Лондон. Пее под диригентството на Маурицио Бенини, Алберто Дзедда, Фридрих Хайдер, Бруно Кампанела, Фредерик Шаслен и др. Записва заедно с Едита Груберова, Курт Мол и Адриан Пиечонка интегрално издание на песните на Щраус за „Найтингейл“ и операта „Странното недоразумение“ от Росини за „Наксос“. Последните й ангажименти в България включват Пепеляшка, Хензел и Олга в „Евгений Онегин“ от Чайковски в Софийска опера и записи за БНР.