С много успехи Второ основно училище посреща 24 май

В празничния 24 май в 9 часа в двора на Второ основно училище започва тържество, на което ще бъдат наградени 30 изявени ученици на школото, постигнали големи успехи в областни и национални олимпиади и класирани на национални конкурси и състезания.
В 10 часа първите класове ще представят в своите класни стаи своите специални тържества, подготвени за големия ден. Ученици и преподаватели ще се включат и в Шествието, което ще премине по бул.“Цар Симеон Велики“.
Целият месец май бе оживен от много и интересни събития във Второ основно училище „Петко Р.Славейков“, което тази година отбелязва 190 лета от рождението на патрона си и 60 лета от създаването на школото.
– В актовата зала на училището децата имаха вълнуващи срещи с известния актьор Станимир Гъмов, който е възпитаник на школото и с представители на Баскетболния клуб „Берое“, в който състезателят Тодор Тодоров е родител на възпитаник на училището. Срещите преминаха при огромен интерес от страна на учениците, с много снимки за спомен и вдъхновение.
– Децата от III „“Г“ клас заедно със своите родители участваха в проект – „НОЩ“ (Неформално Образование по Щастие). Цяла година малките третокласници се учеха как да бъдат щастливи, да развият максимално своят потенциал и да намират пътя към доброто. Проектът има за цел да възпита бъдещи добри хора, които ценят усмивката и добрата дума, с отношение към щастието. Изградените у децата социални умения: как да открият себе си, как да се справят сами и как да помагат на другите ще повишат нивото на тяхната емоционална грамотност и стабилност.Човек може да се научи да бъде щастлив. За пътешествениците звездите са водачи, за други – само малки светлинки. Може да е трудно да променим живота си, но винаги съществува възможност да променим начина, по който гледаме на него. Всеки ден, с една стъпка поне можем
– На 17 май за първи път във Второ основно училище се проведе кулинарна работилница, част от кампанията Food Revolution Day – Българската хранителна революция! Малките деца от подготвителна група твориха и опитваха картини от плодове и зеленчуци; откриха захарните бандити в напитките и научиха как да си приготвят плодова вода.
– Сребърно отличие завоюва отбор „Славейковци“ в надпреварата за компютърни проекти IT Знайко + Малък финал, проведена на 12 – 14 май 2017 г. В рамките на два часа Мария, Димитър и Георги Еневи от V „Б“ клас мериха умения в една група с шестокласници. Петокласниците разработиха проект на тема „24 април – Ден на Земята“. В перфектната си защита пред компетентното жури децата разказаха за мотивите си при избор на тема и обясниха методите и техническите похвати, които са използвали при разработката.
– В оспорвана надпревара на Общинско ученическо първенство по бадминтон първо място завоюва момичета на Второ основно училище, а противници в надпреварата бяха IV ОУ „Кирил Христов“ и ПМГ „Гео Милев“. В оспорвани двубои със състезатели на IV ОУ „Кирил Христов“, СОУ“Васил Левски“ и VI „Св. Никола“, момчетата на Второ ОУ се класираха на трето място.
– Първо място завоюваха в областното състезание по шахмат четиримата гросмайстори – славейковци. Противници на децата бяха отборите на ОУ „Мати Болгария“, гр. Казанлък и Второ ОУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Раднево.
– Непосредствено след 24 май ще бъдат обявени носителите на награди от Националния конкурс„Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ!“, който Второ основно училище обяви по случай славните юбилеи тази година – 190 години от рождението на Петко Р.Славейков и 60 лета от създаването на школото. Националният конкурс е за ученици в 4 възрастови групи: I-IV клас; V-VII клас; VIII-X клас; XI-XII клас и е в няколко категории: рисунка, фотография; презентация, есе; стихотворение и драматизация.

Честит 24 май – Ден на славянската писменост и на българската просвета и култура! Да пазим своя стремеж към знание и просвещение винаги буден!