Наградите Стара Загора и Млада Загора се връчват днес

Наградата „Стара Загора“ на Община Стара Загора се връчва за високи художествено-творчески постижения в духовния живот и в сферата на образованието и науката в община Стара Загора. Наградата е учредена през 1968 г. През годините нейният статут е претърпявал множество промени, последната от които е от 2013 г.
Списъкът с носителите на наградата от 1999 г. досега може да видите на страницата на Библиотека „Родина“ ТУК http://www.rodina-bg.org/stara-zagora/obshtina-stara-zagora/nagradi/nagrada-stara-zagora
Тази година Община Стара Загора получи 11 предложения за присъждане на наградата „Стара Загора“ в направленията „Наука и образование“ и „Култура и изкуство“. Номинацията на Редколегията на сайта ни Долап.бг за индивидуална награда в направление „Култура и изкуство“ е за проф. д-р Марин Добрев – автор на идеята, организатор и изпълнител на уникалното Квадринале на Балканската живопис „Митовете и легендите на моя народ“.

За първи път на 22 май 2014 г. бе присъдена учредената с решение от 28 ноември 2013 г. на Общински съвет награда “Млада Загора”. Присъжда се на учащи за изключителни постижения и извоювани награди от национални и международни състезания, олимпиади и конкурси в сферата на:Науката и образованието и Културата и изкуството.
Номинацията на Редколегията на сайта ни Долап.бг за присъждане на индивидуалната награда „Млада Загора“ за 2017 г. в направление „Култура и изкуство“ е за Симон Марио Павлов – ученик в 11 „а“ клас на НУМСИ“Христина Морфова“, завоювал Абсолютна награда (100/100 точки) от XI Международен клавирен конкурс „Крайова – пиано”, гр. Крайова, Румъния и за отличията му в редица национални и международни конкурси и неговата активност в живота на училището и града ни.

Очакваме с нетърпение имената на носителите на двете награди, които ще бъдат обявени тази вечер в 18 часа на церемония в Лапидариума на Регионален исторически музей!
По традиция носителите на наградите Стара Загора и Млада Загора в празничния 24 май ще издигнат в 10 часа трите флага – на Република България, на Стара Загора и на Европейския съюз пред сградата на Община Стара Загора.