Зам.-кметът на Община Стара Загора по хуманитарни дейности Иванка СОТИРОВА пред Долап.бг: “Стара Загора е уникално духовен и красив град“

Госпожо Сотирова, в навечерието сме на най-българския празник – 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Вие не само сте ресорен зам.-кмет по култура и образование, но и дългогодишен учител и успешен директор на Гимназията с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“. Как Стара Загора посреща този светъл празник?

– Много ми ще да започваме определението за празника с просвета и образование, защото това е първоосновата на всичко друго, което се случва в която и да е държава, структура, институция и пр. Затова ще започна отговора с множеството талантливите деца, които Стара Загора има, благодарение на изключителния професионализъм на учителите. Колкото и в днешно време да се говори за агресията в училище – причините могат да бъдат много, в голяма степен се дължат на семейството, но учителите са тези, които са първосъздателите, първообучителите и те са базата, върху която се гради цялостната настройка на обществото. Така че учителите да са живи и здрави, да продължават да обучават, да дръзновяват и вдъхновяват.
Културата е също много важен елемент от устройството ни. Културният календар на Стара Загора е много богат. Често имаме на ден по 5-6 събития. Всичко това е много хубаво, но най-хубавото е, че за всеки вид проява има необходимата публика. Това показва, че старозагорци не са само потребители и консуматори, а се вълнуват и от духовното. За радост тази публика става все по-многобройна към всички видове изкуства. Всепризнат факт е, че Стара Загора е уникално духовен и красив град.
В навечерието на 24 май неизменно Художествената галерия организира своите изложби. Тази година почитателите на изобразителното изкуство направиха своя реверанс към една именита личност – проф. Никола Кожухаров, за да се почете 125 години от рождението му . Старозагорската опера посвещава премиерата на балета „Лебедово езеро“ от П. И. Чайковски на светлия празник на духовността. За първи път от десетки години операта създаде изцяло нова балетна трупа с изключителен хореограф и директор Силвия Томова. С премиери срещат празника и трупите на Кукления театър и Драматичния театър „Гео Милев“. Регионалният исторически музей подобаващо ще отбележи в края на месеца 110 години музейно дело. През миналата събота се проведе традиционната Нощ на музеите. Градът беше препълнен с публика, която посети всички културни институти, широко отворили вратите си с най-невероятни впечатляващи програми.
Шествието навръх 24 май е знаменателно събитие за Стара Загора. Това е една прекрасна традиция и стремежът ни е, проявите които се оформят като традиционни да се провеждат неизменно всяка година, със съответното надграждане. Защото няма друго събитие с такъв фокус на внимание, с толкова много граждани да излизат на площада и ларгото, както това става на дефилето на 24-ти май.
След шествието, на общинския площад, хорът на операта ще изнесе концертна програма. Вечерта има друг концерт на Операта и „Фондацията“, едно също знаменателно събитие.

През месец юни продължава ли маратонът на изкуствата и културата?
Да, майските дни на културата преливат и продължават дори още по-интензивно и през следващия месец. 1-ви юни традиционно ще започне с отбелязване на Международния ден на детето. За бъдещото поколение на Стара Загора ще се изпълнят „Безброй и едно желания“, както и атрактивното състезание „Мама, татко и аз“.
Три са международните събития – петото издание на кинофестивала на ново европейско кино „Златната липа“, малко след него – „Джаз форума Стара Загора“ и ХХІІ международен пленер по живопис“Дружба“. Също в началото на месеца ще се състои Петият национален конкурс за вокални групи „Хармония“. Незабравимо четиридневно изживяване за малки и големи ще бъде фестивалът на Балканската скара“ „Стара Загора мези“. Предстоящи са Националният събор на българския фолклор и българските традиционни ястия в местността „Мечи кладенец“ край село Пряпорец,Празникът на черешата в село Кирилово, Четвъртият празник на житото – пътят на хляба в село Преславен, Празникът на слънцето, билките и водата и честване на 50 години от обявяването на Старозагорските минерални бани за курорт с национално значение и много, много други.

Госпожо Сотирова, какви са Вашите благопожелания за 24-ти май?
– Пожелавам ние старозагорци да бъдем с отворени очи, за да виждаме всичко онова, което се случва, да го остойностяваме и да му се радваме. С талантливи деца сме осигурили бъдещето на Стара Загора! Нека да ги има!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Росица РАНЧЕВА