В Стара Загора няма къде човек да сложи цвете в знак на признателност към Св. Св. Кирил и Методий

Стара Загора е вероятно единствен голям български град, в който за голямо съжаление, няма нито паметник, нито паметен знак, нито паметна плоча, посветени на Светите братя Кирил и Методий. Преди 5-6 години имаше основно училище, носещо името на създателите на нашето четмо и писмо, но то беше закрито поради липса на ученици.
През годините назад в Града на поетите, също никой не се е сетил да издигне постамент на небесните покровители на Европа.
В интерес на истината, центърът на града се насели с какви ли не обелиски, създадени от партии, организации и общности , не без съдействието на Общината, но за Св. Кирил и Св. Методий въобще не е ставало реч.
Портретите с техните ликове се изваждат за празничното шествие на 24 май и след това отново се прибират в складовете на училищата.
Единственото обществено място, на което могат да се видят портретите им е копието на Самарското знаме, което се намира в Регионалния исторически музей. Преди 140 години монахините от руския Иверски манастир край град Самара извезват свещеното знаме от едната му страна с лика на Света Богородица, а от другата – на Светите братя Кирил и Методий. На хиляди километри от България сестрите са прозрели величието, значението и силата им, но не и в Стара Загора.
През 1859 г.при построяването на църквата „Св. Димитър“, вторият престол е на Св. Св. Кирил и Методий. За това свидетелства до ден днешен надписа върху южната порта на катедралния храм. Преди няколко години митрополит Галактион измести престола в параклиса на храм „Света Троица“ и го замени със Св. Игнатий Старозагорски.
На 26 май 2009 г. известният старозагорски математик Любомир Любенов, тогава началник на Регионалния инспекторат по образование, с открито писмо до обществеността на Стара Загора, до кмета проф. Светлин Танчев и председателя на Общинския съвет Тенко Руканов предложи да се организира кампания за набиране на средства за издигане в Стара Загора на паметник на светите братя Кирил и Методий. Не последва никаква реакция! На 27 октомври 2010 г. Любенов подновява апела си, отново безрезултатно. На 27 декември 2011 г. той пише писмо до новоизбрания кмет на Стара Загора Живко Тодоров със следното съдържание:
До г-н Живко Тодоров
кмет на Община Стара Загора
Уважаеми господин Тодоров,
В началото на мандата Ви като и в навечерието на 2012 г. си позволявам да припомня и да настоявам за осъществяването на една моя идея – в град Стара Загора да бъде издигнат паметник на светите братя Кирил и Методий.
Преди повече от 2 години (на 26 май 2009 г.) с писмо посветих в тази идея тогавашния кмет на община Стара Загора, проф. Светлин Танчев и председателя на Общинския съвет – г-н Тенко Руканов.
Помолих ги за съпричастност и действия, съобразно правомощията им.
Правя това и сега – в обръщение към Вас. Искрено се надявам, че издигането на паметник на Светите братя Кирил и Методий в град Стара Загора ще бъде една от антикризисните мерки в борбата срещу връхлитащата ни духовна криза и един безценен дар за бъдещите поколения.
С уважение,
Любомир Любенов
27.12.2011 г.
гр. Стара Загора“
Но и от него не последва някакво действие или поне обсъждане на предложението. Тогава на дневен ред беше реализиране на взетото решение от Общинския съвет да се издигне паметник на Тервел, защото по думите на бизнесмена-инициатор, като му дойдат гости от чужбина да има къде да се фотографират.

Редколегията на Долап.бг и многобройните потребители на електронното ни издание отново се обръщат към ръководството на Община Стара Загора с предложение да започне процедура за издигане на мемориал в чест на Светите братя Кирил и Методий. Това е въпрос на чест и на синовен дълг!

Паметници на Свети Свети Кирил и Методий в България и по света може да видите в статията ТУК   http://mejdu-redovete.com/%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB-%D0%B8-%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%B9-%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B8/