Българите по света – как посрещат светлия празник в Кипър!

Dolap.bg се обърна към българските общности и училища по света с молба да разкажат и покажат на нашите читатели как отбелязват светлия празник – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, деня на светите първоучители Кирил и Методий. Благодарим ви, приятели и ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Съюз на българите в Кипър (СБК) е бенефициент на 5 български училища в Кипър, поради което тази дата е още по-специална. Повече информация бихте могли да откриете на официалния уебсайт на СБК http://bguc.org

24 май е една от най-светлите дати за всички българи и основно събитие в културния живот на българите в Кипър. Нашата организация вече за 10-та година организира, в чест на този празник, Дни на българската култура – фестивал, изпълнен с поредица от събития, посветени на българската култура и книжовност. Всички събития са под егидата и спонсорството на Посолството на Република България в Кипър и са в чест на 10-годишнината на българските училища в Пафос и Лимасол.

Тази година, събитията започнаха още от края на месец април, когато в Пафос се проведе – Български кино вечери: „Докато Ая спеше“, „Пътешествие с тракийските царе“ (с английски субтитри), Фотографска изложба със снимки от България на Ивета Павлова и Иванка Димитрова (талантливи български фотографки, живеещи на острова).

Програмата за м. Май можете да намерите на http://bguc.org/event/

За първи път, тази година, СБК организира тържествено шествие от всички училища на острова, по повод 24 май. В него ще се включат 4 училища – Българско училище „Никола Вапцаров“, Никозия, Българско училище към Български културен център „Кирил и Методий“, българско училище „Петър Берон“, Ларнака и българско училище „Родна стряха“, Ларнака. Надяваме се, че с всяка година броят на участващите училища ще се увеличава, за да превърнем в традиция това шествие!

Дни на българската култура в Кипър ще завърши на 11.06.2017 от 20:30 ч. с авторски концерт „Георги Златев Черкин“ в изпълнение на Венера Мелеки – сопран и маестро Мирослав Господинов – пиано, Красен Пенев – цигулка и с участие на деца – музикални изпълнители.

Паралелно с това всяко от училищата ни организира свои тържества, посветени на празника.

https://web.facebook.com/Association.Bulgarians.Cyprus/

http://www.bgschoolnicosia.com/

https://web.facebook.com/bgschoolnicosia/

https://web.facebook.com/bgschoolparalimni

https://web.facebook.com/BGSchool/

https://web.facebook.com/BulgarianschoolLimassol