TEDxStaraZagora: Младостта – това наше тук

Малко под 200 млади и умни млади хора напълниха залата на Кукления театър в Стара Загора за първото издание на TEDxStaraZagora. Заседналите дълго и пространно в заведенията около Общината може и да се позачудиха на разхождащите се младоци с баджове с оранжеви ленти през врата, небрежно-елегантен вид на чуждоземци и на интелигентното им говорене. Не всеки ден сред татуировки и мускули в напращели анцузи се виждат такива младоци – свободни, артистични електрони, представители на умните млади хора на България. Особено по нашите ширини.
Определено може да се счете за напълно успешно преминалото първо издание. То привлече 15 много интересни лектора, зрители не само от Стара Загора /чух по разказите, кой откъде е дошъл/. Също така задържа в залата и понапреднали в годините /няколко броя като мен/, които все още любопитстват и нямат нищо против /даже напротив/ да слушат вдъхновяващи истории на успели хора през всичките 6 астрономически часа.
Организацията на бе абсолютно европейска – баджове, рекламни торбички с материали, бележници за писане и моливи, кафе /и то добро еспресо/ в изобилие, осигурени вегетариански и невегатиански сандвичи за обяд от любимо на младежите в Стара Загора заведение, както и вкуснотийки за следобедната кафе-пауза. И минерална вода в изобилие. /Сметнах си на всеки модул по шише, което прави общо 1,5 л., което е задължителното дневно количество. Още една полза за зрителя!/
Колко красиво е младото, умно поколение на България! И успелите му представители-лектори. От изводите си като зрител оформям няколко, които да представя на вашето внимание:
1. Чудесно е да си в добра форма. Всички лектори /и мнозинството в залата/ бяха стройни и слаби. Значи са хора, които внимават с какво се хранят и спортуват. Това много го харесвам на днешното поколение. А умните от тях са стройни и слаби, без да пукат шевовете на ръкавите от мускули. Те са интелигентно стройни.
2. Чудесно е да имаш вталена риза, която да ти е абсолютно по размер. Лекторите бяха с такива. Много стилно, много денди. Значи ризата трябва да се избира много внимателно и да пасва много добре. Незаменима дреха при официални представяния.
3. Чудесно е да умееш да говориш добре и правилно. Това е абсолютно важно и трябва да се учи в училище още от първи клас. Задължителни часове по публична реч! Смятам да отворя петиция в Интернет за такива задължителни часове. Едно представяне пред публика в каквато и да е дължина и формат има задължителни елементи, които се преподават, учат, тренират и възпроизвеждат.
4. Ах, колко хубаво е да имаш чувство за хумор! Залата ръкопляскаше най-силно и емоционално на тези лектори, които непринудено, но готино и свежарски вкарваха шеги, без да се отклоняват от повествованието. Това с шегите мисля, че също може да се учи в училище, но в никакъв случай от телевизора и телевизионните сериали.

Наистина впечатляващи лектори на първото издание, сред които в ТОП 4 слагам предприемачът Христо Попов, детският логопед Ивелина Александрова и изследователят на мозъка Симеон Керемедчиев, носителят на Оскар за технологии Петер Митев. Много умни, много начетени, много достъпни и много забавни. Красиви /о, красотата е много определяща да ти задържи вниманието в днешно време/.
А какво все пак научих:
Дарин Маджаров – Важно е да не стоиш на едно ниво и винаги да се развиваш. Ако не се развиваш, ще те превземат отвътре.
Светослав Иванов – Новинарската емисия на бъдещето ще бъде платформа за сглобяване на вече видените в реално време новини и ще ги обяснява. Да носиш отговорност за това, което правиш – това е журналистиката.
Иван Лекушев – Ние сме поколението, което ще промени представата за бизнеса – той освен визия трябва да има и мисия. Все още се учим, как да сме граждани, не става с 30 години.
Индраниил – представата за перфектното същество е богъг Нараяна, а името му се състои от Нара-свята вода и яна – плавателен съд. Водата е чудодейният материал на бъдещето.
Христо Попов – Най-хубавата професия е да си предприемач. Трябва да се научиш да даваш, без да мислиш за себе си.
Симеон Керемедчиев – Чрез промяна на вълните в мозъка и по-често включване на гама-вълните, човек влиза през портала на Божественото.
Ивелина Димитрова – Оставете децата да играят. От детската градина нататък българските деца са най-нещастните, защото имат най-малко време за игра.
Петер Митев – Бъдете умни непрекъснато и постоянно.

Начетени и интересни. Всички до един. Каквито лекторите-такива и зрителите.
Чудесно е да си сред тях! С нетърпение очаквам следващите издания!
Поздравления на организаторите!

Уляна Кьосева