Посланикът на Русия и кметът на Стара Загора поднесоха венци пред паметника на подполковник Калитин

Негово превъзходителство посланикът на Русия в България Анатолий Макаров, кметът на Община Стара Загора и председателят на Общинския съвет адв. Таньо Брайков поднесоха днес венци на признателност пред паметника на героя от битката за Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война подп. Павел Калитин и българските опълченци.
„Събитията от годините на Освободителната война показаха колко много е готова да жертва Русия заради своята братска страна, каза в словото си посланикът.Преди 140 години, на 18 май 1877 г., българското народно опълчение получава знамето, ушито от монахините на Иверския манастир, с надеждата то да донесе дълъг мир и благоденствие. Самарското знаме защитаваше българските и руските воини в боевете на Шипка, при Стара Загора и Шейново. Едва ли има друг такъв символ, който така ярко да олицетворява нерушимите духовни връзки между Русия и България. Дългоочакваната свобода тогава беше платена с нашата обща кръв – на руските войници и българските опълченци, сражавали се рамо до рамо. Това истинско кръвно братство стана част от генетичния код на нашите народи. А както казвате тук в България, „кръвта вода не става“. Ние помним трагичните събития, случили се в Стара Загора и почитаме паметта на загиналите с мъченическа смърт в годините на османското робство. Ние сме ви благодарни за вашето грижливо отношение към историческата истина и опазването на паметниците на нашето общо минало. Нека общите ни руско-български отношения да станат достойно продължение на славните традиции, заложени по времето на освободителната борба. Да живее руско-българската дружба!“ – каза в заключение дипломатът.
„От свое име и от името на моите съграждани искам да кажа на нашите гости от Русия едно голямо „Благодаря!“ – заяви на свой ред кметът Живко Тодоров. – Благодарим за това, което руският народ направи за България, за помощта, която ни оказа в нашата битка да бъдем отново независима и суверенна държава. Благодарение на нашите общи усилия, днес Стара Загора и България са в този вид, в който ги виждаме. Самарското знаме е напоено с кръвта на руски и български воини и опълченци, които извоюваха с живота си правото ни да живеем свободни от поробители. В днешно време е най-важно човек да има своята свобода, своята независимост и своя избор. Всички тези млади хора, които виждаме събрани тук, знаят какво направи Русия за нас. Каквото и да става във времето, ние винаги ще помним и ще предаваме на следващите поколения съхранената историческа истина, че нашите народи са братски, с обща история, и това трябва да продължи във времето. Поклон пред паметта на всички загинали за България!“
Ученици от СУ „Максим Горки“ изпълниха рецитал по „Песен за буревестника“ .
На събитието присъстваха още Роберт Шестаков – първи секретар на посолството на Русия у нас и съветникът по културата при Посолството на Русия в България Кирил Рынза.