„Знаци от далече“ показа в самостоятелна изложба Таня Шивачева

На 16 май 2017 г. в Изложбена зала „Лубор Байер“ Стара Загора, под надслов „Знаци от далече“, художничката Таня Шивачева откри самостоятелна изложба живопис и керамика. Върху 40 платна и керамични съдове авторката ни разкрива забравени светове, послания, ценности, традиции, преминали през хилядолетията, за да ни припомни, че и съвременният модерен човек на 21-ви век е част от вселената, от космоса, от българската природа, бит и култура.
„Изключително удачно е намерено мотото на изложбата „Знаци от далече“, каза при представяне на експозицията изкуствоведът проф. д-р Марин Добрев.- Достатъчно е само един бърз поглед по платната, за да се разбере, че онова, което откриваме на плаката, е ключът към експозицията. Дали това ще бъдат скалните рисунки, отпечатъци направени от глина от времето на праисторията, дали ще бъдат знаци от средновековието, черги и порти – то е преди всичко онова, което минава през човешкото съзнание и въображение, огряно от вътрешната красота, която творбите излъчват. И колкото повече се взираме в тях, толкова повече откриваме детайли и фрагменти с неподправена красота. Това прави изложбата да изглежда толкова интимно“.
Към българския дух, който цари в залата, се прибавят и елементи от далечна Бразилия с друга детайлизация, при която нещата като в калейдоскоп преминават през латино-американската и европейската ценностна идея за красиво, за прехвърляне на мост между цивилизациите.
За Долап.бг Таня Шивачева обясни, че най-старите изложени работи са от началото на века, а най-новите – от преди дни. „Подбрала съм неща, които показват развитието на тази тема. В знаците е кодирано всичко най-важно, което човек е създал. Те са и символи, и средства за общуване, и естетически послания. Носят информация за времето и народа, за мечтите, за красотата в живота. Всяка форма притежава своя информация и преди да я създам я проучвам обстойно“, каза г-жа Шивачева.
Повечето от знаците са български, свързани с фолклора. Тези от древността имат и гръцко влияние. Тотемът е инспириран от индианските практики в Бразилия.
Със „Знаци от далече“ Таня Шивачева ни въвежда в своя чист свят на творческа младост и мъдрост, населен с предания, истини, висока нравственост и красота.
Таня Шивачева е родена е на 28 февруари 1955 г. в Стара Загора. Завършва Художествена гимназия в Казанлък и Великотърновския университет, специалност стенопис, в класа на проф. Никола Гелов. Работи в областта на декоративно-монументалните изкуства, живописта, дизайна на облеклото и керамиката. Има самостоятелни изложби в страната и чужбина, участия в пленери и биеналета и др. От 15 години е преподавател в Школата по изобразително изкуство при НЧ „Родина 1860“ Стара Загора.
Изложбата ще остане до края на м. май 2017 г.

Росица РАНЧЕВА