Знак за качество връчиха на Международния младежки център Стара Загора

На 16 май 2017 г. на официална церемония в Стара Загора Международният младежки център получи Знака за качество на Съвета на Европа. Той е валиден в рамките на 3 години, считано от 1 януари 2017 г. Високото отличие връчи на директора на Центъра Весела Марева Гордана Бержан -изпълнителен директор на Европейски младежки център Будапеща.
„С огромно нетърпение очаквам присъединяването на Младежкия център в Стара Загора към семейството на центровете в Европа, които вече притежават Знака за качество, със специфичната дейност насочена към младежи в риск, интеграция на ромски младежи и развитието на междукултурен обмен, -каза г-жа Бержан. -Поздравявам ви за усилията, които положихте с работата си и заслужихте този приз. Поздравявам ви и за наистина вълнуващата церемония, която сте организирали днес“.
Гордана Бержан обясни, че Съветът на Европа е най-старата организация в Европа, която работи за междукултурно сътрудничество. Целта й е да бъде насърчено спазването на човешките права, демокрацията и върховенството на закона – ценности, които са в основата на толерантното общество. Само по този начин, с участието на младежите, може да се постигне желаното активно гражданско общество.
През 1972 и 1995 г. са основани двата младежки центъра – част от Съвета на Европа в Страсбург и Будапеща. Те играят ролята на образователни лаборатории, в които се изграждат стандартите за младежка работа и са събирателна точка на всички млади хора, които имат нужда и огромна полза от тях. Те са и гръбнакът на младежките политики в Европа.
С цел да подпомогне основаването и развитието на самостоятелни младежки центрове в различните страни-членки е създаден проектът Знак за качество за младежки центрове към Съвета на Европа. Този проект на практика създава стандартите, по които трябва да се работи.
„До този момент имахме 7 младежки центрове, които са получили Знака за качество. Те са по свой начин различни, но и подобни. Всички те имат специфични характеристики на своята дейност, както и Младежкия център в Стара Загора. Но всички са подчинени на основните ценности на Съвета на Европа, обясни Гордана Бержан.- Има доста превилегии на центровете, които притежават Знака. Първата е, че центърът изгражда собствени стандарти за работа. Освен това става част от младежките центрове към Съвета на Европа и може да работи в сътрудничество с всички от сектора и да постига по-високи стандарти.
За нас като организация е много важно, че Младежкият център в Стара Загора ще бъде място, на което ще разчитаме да прокарва нашите идеи за развитието на младежките дейности и политики в Европа. В момента разработваме стратегия за повече социални права на младите хора. Ще продължим да работим те да станат практики“.
Гордана Бержан благодари на Министерство на образованието и науката за дадената подкрепа, на Община Стара Загора и специално на зам.кмета Иванка Сотирова, „която неотменно изразяваше подкрепа и допринесе за успешно реализиране на проекта“, на екипа на Международния център и на всички младежи, които участват в живота му.
Поемайки почетния знак Весела Марева каза, че успешната работа през изминалите три години е само началото. С още по-голям хъс Центърът ще продължи да развива младежките дейности в Стара Загора, България и Европа.
„На днешното дългоочаквано събитие присъстват всички наши приятели, които са допринесли за завоюването на Знака за качество, който за първи път се връчва в България и който прави старозагорския Младежки център един от 8-те носители в Европа“, каза в приветственото си слово ресорният зам.-кмет на Стара Загора и ръководител на проекта Иванка Сотирова. -Решението, сградата на бившото кино „Жельо Диманов“ да бъде преобразена и да бъде изграден Международен младежки център, бе взето през първия мандат на кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Благодарение на Общинския съвет, това предложение бе прието веднага, с което имахме възможност да кандидатстваме по проект и да изградим центъра. Специално благодаря на всички, които подкрепиха и приемането на решение за 10-годишна устойчивост на проекта.
Целта от самото начало на всички от екипа на ММЦ бе да достигнем до този европейски знак за качество. Само, когато има обединеност към кауза, работата върви. Ето, това е факт. Благодарение на неуморната работа на всички от екипа на ММЦ, както и на общинската администрация, имаме добрата комуникация и изградена структура между центровете в България и в Европа“, допълни Иванка Сотирова.
Според нея, когато младите хора нямат необходимата себеоценка, не може да се намери път за израстване и съществуване. Благодарение на младежките работници и всички, които са инвестирали време и усилия в изграждането на ММЦ през тези три години, е постигнато приобщаване и обучение, дадени са напътствия за младежите. Целевата група е осъществила пътувания в някои от най-развитите европейски страни, за да почерпи опит. Всички добри неща могат да се случват, независимо от мястото, където живят младите хора, стига да имат желание и мотивация.
Зам.кметът заяви увереност, че всички дейности, които изпълнява Центърът, ще продължат да се надграждат и да се обогатяват. Важно е младите хора да бъдат приобщени и да имат различни посоки за развитие. Те са получавали и ще получават и занапред нужната подкрепа. Радостно е, че младите старозагорци припознаха Младежкия център като свое любимо място, където мечтите се сбъдват.
Емоционалното събитие беше украсено с концертна програма изпълнена от участници в различни клубове в ММЦ. При връчване на Знака, стотици бели, зелени и червени балони с послания полетяха към лазурното небе.
Отличия за подкрепата и усилията за изграждане на Младежкия център в Стара Загора получиха кметът на общината Живко Тодоров и зам.-кметът Иванка Сотирова. Благодарност, чрез специална грамота, бе изразена и към началника на общинския отдел „Образование“ Пенка Чавдарова, началника на отдел „Евроинтеграция и международни връзки“ Георги Симеонов, Мирчо Христов – първият директор на ММЦ и към младежките работници и ромски медиатори от екипа.
На събитието присъстваха зам.-кметът на Стара Загора Красимира Чахова, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, секретарят на Общината Делян Иванов, председателят на ПК по култура, туризъм и вероизповедания Милена Желева, общински съветници, зам. областният управител Петя Чакърова, народният представител Радостин Танев, Петра Клайн- партньор от Германия, представители на различни държавни и местни институции.

Росица РАНЧЕВА