Наздраве! Български (разбирай и старозагорски!) вина с медали от световен конкурс

Древните латинци са казали In vino veritas (Във виното е истината), макар че продължението на израза е в друга посока и поуката е по-различна! Сега ще представим по-добрата страна на виното, културата на виното и виното в културата (това, за да има връзка с политиката на сайта ни…)!

От 5 до 7 май 2017 г. във Валядолид, Испания се проведе 24-то издание на „Световното по вино“ – Concours Mondial de Bruxelles (CMB)https://www.concoursmondial.com/en/ Петдесет и осем медала завоюваха вина от България -1 голям златен – на Villa Yambol Cabernet Sauvignon Reserve 2014, 23 златни и 34 сребърни, от тях 38 са за червено вино, 13 – за бяло и 7 – за розе, съобщи http://manager.bg Допълнително България спечели три медала за органично и био вино.

Три златни отличия получиха вината Deneb Syrah 2013; Gold Stallion 2013; Stallion 2013 на фирмата Анжелус Естейт (Angel’s Estate S.A.) със седалище Стара Загора.

Със сребърни медали се завърнаха от Испания легендарната и толкова предпочитана „Черга“ – Tcherga10* red wine 2013; Barrique Point Chardonnay 2015 и Barrique Point Red Cuvee 2015 на Домейн Менада (Domain Menada) – Стара Загора.

Сребърен медал журито присъди и на Gaetan Merlot 2015 от Винарна Оряховица  (Winery Oriachovitza).

Най-много отличия за родината (46 медала) извоюваха производителите от Тракия – от регионите на Пловдив, Кортен, Нова Загора, Ямбол, Асеновград, Старосел, Мезек, Пазарджик, Поморие.

Наградите са особено ценни, защото Concours Mondial de Bruxelles е най-престижният независим винен конкурс в света и единственият международен конкурс, в който се прави проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството.

В продължение на три дни се състезаваха 9080 вина от 50 държави. За първи път в Конкурса участваха Азербайджан и Андора. Вината се оценяваха от 320 журналисти, търговци, енолози и сомелиери. Тази година са въведени и две нови категории – за стара реколта и за органични вина. От България участваха 38 производители, които представиха както чуждестранни сортове вино, така и типично българските като мавруд, широка мелнишка лоза, гъмза, мелник 55, памид, тамянка, мискет, димят и български биовина.

По брой спечелени отличия България се нарежда на 7 място в тазгодишното издание на конкурса. Пред нас са Испания, Франция, Италия, Португалия, Чили и Китай. Но изпреварваме държави с дългогодишни традиции във винопроизводството като Южна Африка и Гърция. Страната ни е на първо място по съотношение брой мостри – брой получени медали. С 58 спечелени медала от 146 мостри, процентът на успеваемост на страната ни е 39,73%. Испания – страната с най-много медали (619 медала от 2002 мостри), е с 30,92% успеваемост.

„За трета поредна година България постига високи резултати в Конкурса“, коментира Меглена Михова, представителят на Concours Mondial de Bruxelles за България. „Средната успеваемост е 29%, а успеваемостта на страната ни е около 40%. Това показва, че у нас се произвеждат вина на много високо ниво и поддържаме постоянство в качеството“, допълва тя.

По време на конкурса бяха присъдени общо 2642 медала, от които 90 големи златни, 853 златни, 1699 сребърни. Най-много големи златни медала спечелиха Испания, Португалия, Франция и Италия. Близо 58% от наградените вина са от ценовата категория до 8,5 евро. 693 мостри на органични и био вина взеха участие в Конкурса. От тях 165 получиха медал. Мострите от стари реколти вина бяха 30, от които награди получават 20, като 9 от тях отиват в Португалия.

През 2018 година Световното по вино ще се проведе в Пекин, Китай. За първи път пътуващият конкурс ще бъде в държава извън Европа.

През 2016 г. домакин на конкурса беше град Пловдив, България.

Снежана Маринова

Моменти от Световното по вино, Валядолид, Испания 2017
откриването на Световното по вино Валядолид 2017