Спектакъл-концерт BIENVENIDO ARGENTINA за първи път в Стара Загора

На 16 май от 19 часа в залата на Регионална бибилиотека „ Захарий Княжески“ за първи път в Стара Загора ще бъде представен спектакъл-концерт BIENVENIDO ARGENTINA. Ще се насладите на песните на Карлос Гуаставиньо, „Четири годишни времена“ на Астор Пиацола и негови песни, изпълнени от Линка Стоянова-сопран, Инструментално трио в състав -Димитър Косев- пиано, Ангел Василев-цигулка, Денислав Джелепов-виолончело и солисти на балета на Държавна опера-Стара Загора. Режисьор на спектакъла-концерт е Славчо Николов, който ще включи и интересна мултимедия, сред която и кадри от филма „Хенри V“, в която звучи емблематичното за Пиацола танго „Облевион“. В програмата ще бъде изпълнена и Ave Maria на Астор Пиацола.
Сопраното Линка Стоянова, солист на Варненска опера, е любимка на публиката. Тя е ученичка на проф. Маргарита Лилова. Изкуството й е получило висока оценка на сцените в Германия, Австрия, Италия, Франция. В репертоара си има най-блестящите солови партии като Тоска и Мими от „Бохеми“, Чо-Чо Сан от „Мадам Бътерфлай“, Елизабет от „Дон Карлос“. Талантът и вокалната техника на Линка Стоянова й позволяват с лекота да изпълнява произведения както от оперния, така и от кантатно-ораториалния репертоар.
„В концерта-спектакъл Bienvenido Argentina използвам много и различни кадри от неми филми. Каква е връзката? Тангото и нямото кино се появяват по едно и също време. Хората, които танцуват танго, гледат и тези филми, те са били изключително популярни в края на 19 и началото на 20 век. Свързвам всеки музикален номер с кадри от неми филми на определен режисьор или актьор – старите майстори в кинематографията като Чарли Чаплин, Бъстър Китън, Дъглас Феърбанкс, Сергей Айзенщайн, Фриц Ланг, Фридрих Мурнау.
На 16 май в концерта ще видите и изпълнения на танцова двойка на танго в най-чистия му вид – такова, каквото е възникнало през втората половина на XIX век в средите на простолюдието в Буенос Айрес, Аржентина и Монтевидео, Уругвай. Много бързо тангото придобива по-висок социален статус и огромна популярност на няколко континента и през 1902-а в Париж вече има 100 школи, в които се учи танго, а десетина години по-късно танцът е абсолютен хит в цяла Европа. В днешно време е разпространено по цял свят, но у нас се танцува повече танго от Франция и Германия. Показвайки оригиналното танго в концерта, това е и повод да го популяризираме повече. Тук напомням и, че има Световен ден на тангото, който е на 11 декември.
И още една връзка с изпълненията и мултимедията /дело на Пламен Асенов/ в концерта ни. Киносеансите в началото на ХХ век не са били напълно беззвучни – обикновено в киното е имало музикален съпровод на живо на пиано. А в нашия концерт на пианото ще видите и чуете младия диригент Димитър Косев. Очакваме ви!” – Славчо Николов, режисьор
Астор Пиацола е известен с това, че е наричан баща и създател на Танго Нуево – нов и революционен стил, в който джаз ритми и класическата музика се смесват с тангото. В началото Танго Нуево е било отхвърлено в родината си – Аржентина, но в крайна сметка е оценено и признато в цял свят.Започва да учи да свири на бандонеон от 8-годишен, става един от най-вдъхновените изпълнители на този инструмент. През 1939 г. влиза в състава на оркестъра на Анибал Троило – сред най-славните танго оркестри за всички времена.С творбата си Буенос Айрес от 1953 г. революционно съчетава бандонеона със симфоничен оркестър. Неговата собствена формация, Октет Буенос Айрес, през 1955 г. слага началото на новата ера в тангото.
Тангото, което разтърсва, обсебва и превръща всичко в един единствен упойващ ритъм. Вихър от любов и страст, самият връх на живота! Духът и енергията на аржентинското танго, заложени в магнетичната музика на Астор Пиацола в една незабравима вечер с името BIENVENIDO ARGENTINA.