Вълнения и преживявания от Острова на чудесата

На 10 май 2017 г. на сцената на Старозагорската опера се състоя една много симпатичната премиера на мюзикъла за деца „Шегобишко на Острова на чудесата“ от проф.Георги Костов- спектакъл на Детско-юношеската студия за опера и балет /ДЮСОБ/ “Маргаритки“ с ръководител Маргарита Шоселова и с участието на артисти от Операта.
Точно една година след премиерата на мюзикъла „Едно лято в едно блато” малките маргаритки зарадваха своята публика с чисто нов /сценография и костюми/ спектакъл на високо професионално ниво. Не случайно използвам думата „професионално”. Ако само видите дисциплината и огромната страст към сцената в очите на децата от „Маргаритки”, ще разберете че това са професионалисти от висока класа. На снимките на Йонко Русев под тази статия ще видите и че на сцената всяко едно от почти 70-те деца от студията е в образ, в мимика, с жест, никой не скучае в ролята си, колкото и да е малка, никой не се сърди от образа си /толкова много момичета играят момчета/, такава жар има в очите на малките артисти, че би изгорила хартията точно на местата на очите , ако бъде отпечатана. Това е шега, разбира се. Но винаги така ми се струва, като ги гледам как се вълнуват преди, по време и след спектакъл.
Този професионално създаден мюзикъл е със сценография на главния художник на Операта Тодор Демеров. Той е пресъздал приказния остров с дръвчета, палми и зеленина, голямо дърво, платно на лодка, истински /почти/ огън и всякакви красоти, които могат да се докоснат. Но в една от сцените с ефектна промяна на осветлението героите са сякаш на остров на дъното на океана. Става много красиво от светлините. И художникът се връща в детството…
Децата не могат да сдържат радостта си от красивите костюми на островитянчета, измислени от художничката на Операта Теодора Джамбазова. Сладурска работа ви казвам! Сякаш една с друга не си приличат одеждите, а са различни – по групи артисти и много, много ефектни. В тях са използвани само естествени материали, пищно се развява лико или както там се казва на туземските пояси от влакна, шаренеят мъниста, преплетени в гердани, пера се веят и дори маорските татуировки по лицата са абсолютно художествена изработка. Децата се чувстват специални и горди в новите костюми. Любопитно се оглеждат един – друг. Не се сърдят маймунките – техните телца са в плътни, космати гащеризори с дълъг ръкав и с перука на главите, да не говорим за грима, който ги прави абсолютно еднакви. Сърдити и недоволни няма. Дори и при големите момета, облечени като момчета и моряци. /Ех, ако знаете каква магия за цял живот е сцената! – така казват сякаш от сцената на своите съученички-кифли, които се цупят с устнички и снимат с айфоните/. От всяко едно от децата в „Маргаритки” съм сигурна, че в бъдеще ще израстне сериозен, отговорен и дисциплиниран към своя и към живота на другите, чувствителен и добър човек. Деца, които се занимават с нещо толкова стойностно, не може да се превърнат в хора без стойност. Просто няма вече как.
Магията е пълна!Тя преобразява всички в „Шегобишко на острова на чудесата”. Децата от вокалната група пеят, но много повече танцуват. Децата от балетната школа танцуват неспир, но и говорят и пеят. Общо взето всички танцуват почти без почивка на сцената. Брилятна работа на режисьора Радост Младенова-Арабаджиева, която е и хореограф на танците и хореограф на балетната школа. Децата танцуват във всички точки на сцената, на различни по брой групи, в такъв синхрон и така отдадено, че очите се изпълват с възторг! Наистина удивителен синхрон!
За модерното звучене на мюзикъла много голям принос има перфектната работа с оркестъра на младия диригент Димитър Косев, професионално направените под негово ръководство записи, чудесните изпълнения на децата под ръководството на музикалния педагог Зорница Желязкова. Освен това говорно старозагорското „мьекане” е заличено и децата са два пъти по-раздвижени от Деница Янакиева, консултант по актьорско майсторство и актриса в Държавен куклен театър-Стара Загора. А артистите от Държавна опера-Стара Загора не само че са в образи на сцената, ами и така им личи, че им е ужасен кеф да са сред тези невероятни деца – Игнат Желев в ролята на Крал Кокосо Пали Лула, Маргарита Йовчева – Кралица Кокаса и Христо Иванов – в ролята на Адмирал Джиджифил
Всички ученици между 1 и 4 класове на всички старозагорски училища е хубаво да видят този спектакъл. Той е една приказка за доброто, злото и всепобеждаващата сила на приятелството.
И за всепобеждаващата сила на неукротимия, мощен, чутовен, блестящ, изкрящ, заразяващ талант на децата, които отрано се занимават с Изкуство.
От мен – нестихващи овации и аплодисменти за „Маргаритки”! Честита премиера!

Уляна Кьосева

Снимките са на Йонко Русев