На международна олимпиада в Малайзия са поканени шестима старозагорски математици

„Млади старозагорски математици са поканени за участие в откритото първенство на Азия по математика“, съобщи за Долап.бг Любомир Любенов, координатор от България за форума.
От 2 до 6 август 2017 г. в столицата на Малайзия Куала Лумпур ще се проведе откритото първенство на Азия по математика – Asia International Mathematical Olympiad Open. Шестима млади старозагорски математици са поканени за участие в престижното състезание. Това са петокласниците Любен Карбанов и Михаил Михов, шестокласниците Светослав Карабалиев и Мирослав Минчев, седмокласника Теодор Танков, и петтимата от ППМГ „Гео Милев”, както и Христо Анастасов от 4 клас на СУ „Максим Горки” – Стара Загора.
Поканата е основана на успехите на момчетата на Сингапурско – азиатската олимпиада и на турнира „Математика без граници“ през 2017 година.
Надпреварата в Куала Лумпур ще бъде третото състезание с българско участие. През 2014 г. в китайския град Чънду Мирослав Маринов от Математическата гимназия в Пловдив, сега студент в Кембрийдж, стана шампион на Азия. Миналата година в Хонг Конг старозагорецът Михаил Михов завоюва бронзов медал.
Припомняме, че младите старозагорски математици успяват в начинанията си благодарение на неоценимата помощ на община Стара Загора и лично на кмета Живко Тодоров.

Росица РАНЧЕВА

На снимката – Среща на кмета Живко Тодоров с победителите математици в първенствата в Азия