Нестандартните постановки на балета „Лебедово езеро“

На 23 и 27 май на сцената на Държавна опера-Стара Загора за пръв път в нейната 90 годишна история ще оживее легендарният балет „Лебедово езеро“ от П.И.Чайковски.
В този текст ви предлагаме любопитни истории за атрактивни постановки на „Лебедово езеро“ в различни и нестандартни формати:


„Лебедово езеро“ от Чайковски: съвременна реализация на Матю Борн във впечатляваща 3D висока резолюция и съраунд звук.
Тази легендарна постановка, в която традиционно изпълняваните от жени роли се изпълняват от мъже, е заснета на 3D през 2011 г. в лондонския театър Sadler’s Wells с участието на звезден състав от танцьори, сред които великолепният Ричард Уинзър в главната роля на Лебеда / Странник, Доминик Норт в ролята на Принца и Нина Голдман в ролята на Кралицата.Това е първата в света постановка на балета „Лебедово езеро“, заснета на 3D, като с помощта на няколко камери се създава впечатление за пространство около танцьорите, а зрителят се пренaся в центъра на действието, което допринася за драматичния реализъм на сюжета. Още с премиерата си в театър Sadler’s Wells през 1995 г. триумфалната нова интерпретация на Матю Борн преобръща танцовата традиция и предизвиква небивал интерес в света на балета. С повече от 30 международни награди, между които „Тони“ и „Оливие“, „Лебедово езеро“ на Матю Борн е най-дълго играната балетна постановка в Лондон и Ню Йорк. Матю Борн казва: „Поласкан съм, че чрез най-съвременната 3D технология имаме възможност да създадем една впечатляваща нова версия на този популярен спектакъл, коeто дава възможност на зрителя да се потопи в действието и съпреживее емоциите на героите. Филмът ще достигне до още повече зрители и ще вдъхне нов живот на нашия спектакъл.“


Лебедово езеро в RealD 3D и балета на Мариинския театър
Фантастичното представление е заснето на живо от Cameron Pace Group, компанията на Джеймс Камерън и Винс Пейс. Използвана е технологията, спечелила Оскар с филмите „Аватар“ и „Животът на Пи“. За филмирането на спектакъла се налага много от седалките в Мариинския театър да бъдат преместени, за да направят място за осем големи съоръжения за 3D камери: две на релси в крайните десен и ляв ъгъл, три – вградени в креслата, една – монтирана на специален кран, за да заснеме от високо движенията на таньорите от Мариинския балет. Друго съоръжение е поставено в оркестрината на арт директора на Мариинския театър, Валерий Гергиев, всепризнат диригент от световна класа. Рос МакГибън е режисьор на заснемането. Той е бивш танцьор от Кралския Балет, танцувал е с Нуреев, а през последните няколко години режисира живи балетни предавания за кината. Той познава тънкостите в балета и знае кога трябва да се покажат лицата на танцьорите и кога кадри на движението на краката. Юрий Фатеев, заместник директор на Мариинския балет казва: „Ние изпълняваме Лебедово езеро, защото този балет е създаден в нашия град и нашия театър. Това е много важно за нас. В днешно време всички трупи по света играят Лебедово езеро, но оригиналът е създаден за сцената на Мариинския театър от гении като Пьотър Илич Чайковски, Мариус Петипа и Лев Иванов.“ С кинопремиерата на Лебедово езеро RealD 3D – една магическа среща на най-добрите балетисти, заснети от най-добрите професионалисти в сферата, през 2013 г. се отбелязва 275 годишнината на руския балет. Специалната постановка от сцената на Мариинския театър в Санкт Петербург е с участието на Екатерина Кондаурова в ролята на Одет/Одилия.


„Лебедово езеро“ по немска народна приказка и мотиви от балета на П. И. Чайковски е пресъздаден като куклен театър от Театър „Ателие 313“.Премиерата е през юни 2010 г. Драматизация и режисура Владислава Джамбазова, сценография Димитър Димитров, музика П. И. Чайковски и Владимир Джамбазов, звуков дизайн Владимир Джамбазов, костюми Петя Димитрова. Участват актьорите Юлия Коларова, Полина Христова, Димитър Стефанов, Тодор Нисторов.
„Лебедово езеро” е вълшебна приказка за любовта, за вечния двубой между светлината и мрака…За белия и черния лебед – Одета и Одилия, различни като деня и нощта…За чудесата, които се случват само ако обичаш истински. Някъде там, сред гъстата гора от проблеми, населена с лоши магьосници, сърцето среща сърце и светът става музика.“ – казват създателите на постановката. Спектакълът е участвал в Международния фестивал на театрите за деца, Суботица, Сърбия, 2011 и в Международния куклен фестивал, Букурещ, Румъния 2011.


„Лебедово езеро“ – шоу спектакъл от Китай
Какво се получава, ако се съберат заедно 210 души — акробати и балерини — и те работят в най-дълбока тайна три години? Ще се получи световно известния балет «Лебедово езеро» с музиката на Чайковски. Композиторът дори не си е представял подобна хореография, когато съчинявал „Лебедово езеро“!
На 26-я Международен цирков фестивал в Монте-Карло двама надарени китайски акробати — съпружеската двойка Вей Баохуа и Ву Женгдан — изпълняват номер, създаден по па дьо дьо от балета „Лебедово езеро“ на Чайковски и спечелват най-голямата награда в света на цирка — «Златният клоун». Хиляди зрители по достоинство оценяват филигранното майсторство на китайските артисти. Това става началото на легендата. Шоуто, поставено от хореографа Жао Минг с акробатичната трупа от Шанхай, се превръща в необичайна, в духа на източната философия, космогонична история на борбата между доброто и злото. Премиерният спектакъл, показан в Големия театър на Шанхай, става своеобразна културна революция. И тръгва по света…Всичко, което правят артистите, напомня полети на сън и наяве в духа на Дейвид Копърфилд. Китайските танцьори виртуозно излизат извън пределите на човешките възможности, като смело променят нашите представи за класическия балет. Те създават шоу на непредсказуемото.
За постановката на пълноценен спектакъл са необходими 3 години, повече от 5 милиона долара, над 300 костюма. Тук всичко е необикновено, макар в китайското изкуство да има много условности. Например, в «Лебедово езеро» на сцената изкарват двуметров лебед. Главната героиня – Одета – се появява не в белоснежна пачка, а в обикновено трико. Но затова пък артистката демонстрира наистина приказни възможности на своето тяло.
Тя прави па-дьо буре на палци върху въже, застива в грациозна арабеска върху изпънатата ръка на принц Зигфрид. А знаменитият танц на малките лебеди се танцува на ръце от момчета акробати в костюми на зелени жабчета вместо от момичета в балетни пачки. Момчетата трябва да тренират три месеца ежедневно, за да покажат танц, който продължава само две и половина минути. Никога преди това знаменитите фуете не са изпълнявани от мъже вътре в огромни колела, които се въртят едновременно. Никога преди това на балетната сцена не са разцъфтявали 3000 цветя за три секунди. Впрочем, това зрелище не може да се нарече балет в чист вид. Това е еклектика от цирк и класически танц.
Ако обичате новаторството и експериментите, може би, китайското «Лебедово езеро» ще ви допадне.

Уляна Кьосева