Национална библиотечна седмица и Ден на библиотекаря

От 9 до 13 май 2017 година за 12-та поредна година се провежда Национална библиотечна седмица. Събитията са в рамките на застъпническата кампания на ИФЛА за ролята на библиотеките в изпълнението на целите за устойчиво развитие в новия дневен ред на ООН „Трансформиране на нашия свят. Дневен ред 2030 за устойчиво развитие“, формулирани на срещата през септември 2015 г. в Ню Йорк. Официалното откриването на Националната библиотечна седмица е на 9 май от 11:00 часа в зала Средец на София Хотел Балкан. Специален гост на българските библиотечни специалисти е г-жа Дона Шийдър, президент на Международната федерация на библиотечните асоциации и институции (IFLA). По това време ще се състои и връчване на годишните библиотечни награди на ББИА в следните категории:
– Категория „Млад библиотекар на годината 2016“;
– Категория „Библиотекар на годината 2016“;
– Категория „Библиотека на годината 2016“;
– Категория „Подкрепа за библиотеките 2016“.  http://www.lib.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=1200&Itemid=1 Националната застъпническа кампания е посветена на широкото оповестяване на възможностите на библиотеките да повишават информираността на общностите за целите за устойчивото развитие и да допринесат за тяхното изпълнение. Основната цел на кампанията е да привлече вниманието на законодателната, изпълнителната и местната власти, както и на обществеността към библиотеките и техния потенциал да участват в изпълнението на целите за устойчиво развитие. Предвидени са срещи с депутати и представители на изпълнителната и местната власти, както и редица други събития в цялата страна, представящи многообразната културна, информационна и образователна дейност на всички видове библиотеки  http://www.lib.bg/kampanii1/nbs2017/flaer-nbs2017.pdf Позицията на библиотечната общност е, че достъпът до информация е необходимо условие за постигане на всички цели за устойчивото развитие. Библиотеките са не само потенциални партньори на правителствата, те вече допринасят за постигането на 17-те цели като постоянно разширяват и разнообразяват своите услуги и програми.                               Българските библиотеки трябва да бъдат включени в националния и регионалните планове за развитие, чрез които ще бъде изпълнявана Програмата 2030 на ООН у нас.

В световен мащаб повече от 1 320 000 обществени, парламентарни, национални, академични, научни, училищни и специални библиотеки осигуряват информацията и уменията тя да бъде ползвана от всеки – което ги прави особено необходими за всички в дигиталния век.

В Стара Загора, в рамките на Националната библиотечна седмица на 10 май ще се проведе Европейската нощ на литературата с 12 места за четене; от 17:30 часа в залата на РИМ среща с писателя Нидал Алгафари; на 11 май ще бъде открита изложба в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ „Какво ни завещаха…?“, посветена на четири знакови имена в историята, културата и образованието в Стара Загора, които имат кръгли годишнини през 2017; на 12 май 2017 г. (петък) от 18:00 ч. в залата на Регионалната библиотека в Стара Загора ще се състои представяне на книгата „Соломон Паси. Статии, мнения, коментари, интервюта, извън протокола“ на издателска къща „Хермес“ – Пловдив, издадена по повод 60-годишнината на Соломон Паси. Книгата представя Максим Минчев, съставител и редактор.
На 11 май е професионалният празник – Денят на библиотекаря. Чества се от 2006 година. Датата е определена от Българската православна църква за честване на славянските първоучители – светите братя Кирил и Методий, а от 1851 г. тя се отбелязва и като празник на българската просвета. С промяната на календара честването се премества на 24 май – Денят на българската просвета, култура и на славянската писменост.
На 11 май Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ празнува своя патронен празник и цялата библиотечна общност се присъединява към отбелязването на празника на най-голямото светилище на българската книжнина – библиотеката, която съхранява най-старите и най-достойните образци на литературната ни съкровищница. В националната, научните, обществените, училищни, университетски и специални библиотеки сега у нас работят над 7500 специалисти. В Старозагорска област работещите обществени библиотеки са 176, с фонд над 2,5 млн. библиотечни документи, за 2016 година са новонабавени 29 хил. библиотечни единици към фондовете. В системата работят над 170 специалисти с библиотечно и общо образование. Регистрираните потребители на библиотечни и информационни услуги за 2016 г. в региона са над 29 хил. души.

Снежана Маринова