„Тя.Палечка“ – джакпот за Кукления театър на културния фронт

На 5 май бе премиерата на „Тя.Палечка” в Държавен куклен театър-Стара Загора. Вечерта. А предпремиерата бе сутринта. С пълен салон ученици от 6-то Основно училище. От начална степен. Както им казвам аз „спасените /все още/ деца” – с една учителка, обичани и обгрижвани със специално внимание.
Пиесата и публиката бяха едно цяло на тази предпремиера. Умна публика за умна пиеса. Палечка излиза от цвете, но в саксия, поливат я родителите и, докато порасне и се измъкне на белия свят – красива, крехка, объркана. Накъде да поеме? Към МОЛа и неговите примамливи неща е най-позната дестинация. Накъде? Палечка /много нежна и емоционална Латина Беровска/ тръгва – накъдето и да е, но знае, че я следва нейното вярно и добро Аз – във вида на красив и строен момък с червено сако и крила на раменете /много романтичен и с какъв красив глас само – Цвети Пеняшки/. И минава през срещите с разни животински видове – Жабата /ах, каква чудесна отново и толкова силна роля на Диляна Спасова!/, синът на жабата /готин и смешен като смотльото Кирил Антонов! /, лисицата /елегантна и пластична Деница Янакиева!/, Бръмбарът /супер як и динамичен Калоян Георгиев!/, Къртикът /много въздействащ и страховит Янчо Иванов!/
Докато отново накрая Палечка се срещне със своя красив момък с червеното сако, макар и без крила и намери мястото, където изгубените крила, поомачкани и замърсени от търкаляне по пътища и пътеки, са намерили мястото си и са се /само/окачили да висят – до потърсване и намиране.
„Тя.Палечка” е поредният красив и смислен успех на старозагорския куклен театър. Директорът му Дарин Петков има нюх на морски вълк /нали все пак идва от Варна/, да усеща откъде идват топлите ветрове на бъдещи успехи и да ги насочва към своите сграда и хора. Обикновено като рискува. Тогава се раждат високооценявани спектакли като например „Джелсомино в страната на лъжците”. Джелсомино не е лъжица за всяка уста. Той е толкова бутиков, авангарден и съвременен, той не е кукли зад параванче и над тях усмихващо се слънце и намигащи облачета…Джелсомино е мрачен и много истински. Както и Палечка. Да, тя всъщност е с красива светла рокля и червени гуменки, но само това са двата ярки цвята в цялата пиеса. И сакото на Цвети, забравих, да. Двата положителни образа…
Обаче децата не реагираха на положителни и отрицателни образи на предпремиерата. Реагираха на музиката. Защото „Тя.Палечка” има зрелищна и много въздействаща съвременна музика /овации, Маестро Владимир Джамбазов!/ и пластика /хореограф Росен Михайлов!/. И децата преживяваха музиката като на рок-концерт. Със собствено участие дори! При разширение на спектакъла с включване на реплики например, плюс тази музика – ехей, направо ще го поискат в Бродуей, сигурна съм.
Там искат класически мюзикъли. Говорене. Което в „Тя.Палечка” няма. Нашите деца, всеизвестно е, са доста умни. Само че се опитват да го скрият и от нас, дори. От техните родители, от възрастните, от света наоколо. Който пък Свят показва, че иска обратното. Иска консуматори и материалисти. Но, мълчи сърце!…
С тази визия на костюмите, сценографията, мултимедията, пластиката на артистите – спектакълът ни директно може да се изнесе на Бродуей. Че и да се обясни, как от нищо нещо става. По нашите ширини. Макар че едно от достойнствата на „Тя.Палечка” е, че не е щаден нито лев за студийни записи от най-високо ниво, модерна мултимедия, сложни /предполагам/ за изработване костюми и всякакъв реквизит, декори, които не са сложни, но се движат от актьорите с време, изчислено до стотни от секундата.
Изключителните ми поздравления за автора на костюмите, сценографията и куклите Емелияна Андонова-Тотева! Това се казва то съвременна визия. През 2016 г. филмовата награда Оскар за костюми отиде при Джени Бийвън – авторката на костюмите на фантастичния филм „Лудия Макс: Пътят на гнева”, а и самият филм от 13 номинации спечели 6. Костюмите на лошите герои в „Тя.Палечка” много ми напомнят на тези от филма – идват с визия от бъдещето. Както бяха и костюмите и куклите на Джелсомино.
Изобщо Палечката на Кукления театър си е една модерна героиня на 21 век. И основната заслуга за това и всичко, изброено дотук има авторът-режисьор Владислава Джамбазова. Която е имала красива и умна идея в главата си, впечатляващ отбор съмишленици, и те равни и повече по талант и енергията и умението да предаде своята идея на ръководството на Кукления театър. Което пък да рискува, скачайки в непознати води. Ех, този Дарин Петков, как само го може! Пожелаваме му да вземе да си опита късмета, явно абсолютно добре работещ засега – и в някой от тиражите на ТОТО-то, но с милионен джакпот! Защо ли пък не?!
Не зная дали късметът при парите има същите правила като късметът при художествените достижения. /Май по-скоро не/. Но при вторите на нашия Куклен театър много му върви. „Тя.Палечка” е поредният спечелен джакпот. Йе!

Уляна Кьосева

Тя.Палечка
Автор и постановка : Владислава Джамбазова
Сценография и кукли: Емелияна Андонова-Тотева
Музика: Владимир Джамбазов
Хореография: Росен Михайлов
Художник – анимация: Жанета Пенева
Видео и постпродукция: студио „Бленд“
Записи: ARS DIGITAL STUDIO
Участват: Латина Беровска, Цвети Пеняшки, Диляна Спасова, Кирил Антонов, Калоян Георгиев, Деница Янакиева, Янчо Иванов